Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Arkhivoznavstvo_metodichka.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать

Східноєвропейський університет економіки і менеджменту т. А. Клименко, а. В. Новак архівознавство

Методичний посібник

Для студентів денної та заочної форм навчання

спеціальностей 5.02010501 «Діловодство», 5.03040101 «Правознавство»

освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст»

Черкаси

2011

Клименко Т. А. Архівознавство : методичний посібник : для студентів денної та заочної форм навчання спеціальностей 5.02010501 «Діловодство», 5.03040101 «Правознавство» освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» / Т. А. Клименко. А. В. Новак. – Черкаси : Східноєвро­пейський ун-т економіки і менеджменту, 2011. – 29 с. – [Укр. мова].

Рецензент Шамара С. О., кандидат історичних наук, директор Коледжу економіки і управління

Відповідальний за випуск

О. М. Строгалова

Затверджено навчально-методичною радою Коледжу економіки і управління як методичний посібник для студентів денної та заочної форм навчання спеціальностей 5.02010501 «Діловодство» та 5.03040101 «Правознавство» освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст», протокол №  1 від 22.09.2011.

  • С хідноєвропейський університет економіки і менеджменту, 2011

ВСТУП

Серед галузей науки і навчальних дисциплін гуманітарного циклу, роль і значення нині яких неухильно зростає, одне з чільних місць посідає архівознавство тобто система наукових знань про архіви, архівну справу, її історію, теорію і практику.

Архівознавство – це наукова система, яка вивчає історію, теорію і практику архівної справи, її правові та економічні засади, архівний менеджмент та інформаційні системи, принципи формування і використання архівного фонду, технологію зберігання та реставрації документів.

Як кожна наука і навчальна дисципліна, архівознавство має свій предмет, об'єкт і методи дослідження. Предметом архівознавства є тенденції та закономірності становлення й розвитку архівної справи, наукові принципи роботи з документами, експертизу їхньої цінності, класифікації, відбору для зберігання, технології опрацювання і організації користування документами. Теоретичне осмислення цих проблем, вироблення методик їхнього вирішення є головним завданням архівознавства.

Об'єктами архівознавства є система архівних установ, документальні ресурси на паперових та інших носіях, органи управління архівами, науково-дослідні заклади.

Серед об'єктів архівознавства чільне місце займають комплекси архівних документів, фонди, фондів. Архівні документи відбирають, оцінюють, обліковують, описують, зберігають і використовують як інформаційний об'єкт. Об'єктом українського архівознавства є також архівна україніка, під якою розуміють документальну спадщину українського народу, що відклалася у вітчизняних і зарубіжних архівах, музеях та бібліотеках.

З пріоритетних об'єктів архівознавства випливає його основна функція

розробляти теорію і методику комплектування, обліку, зберігання документів та інформування про них.

З цього означення архівознавства як наукової системи випливає його суть як навчальної дисципліни, що висвітлює й вивчає історію, теорію і практику архівної справи. Із зростанням інтенсивності науково-дослідної роботи в архівній галузі швидше оновлюється процес навчальних курсів, адже архівознавство не лише наукова система, а й навчальна дисципліна. Вона повинна сприяти підготовці фахівців з архівної справи працівників різних рівнів архівних установ, давати необхідні знання для істориків, правників, культурологів, філологів фахівців з державного управління та ін., які певною мірою у своїй науковій і практичній діяльності зіткнуться з діяльністю установ, що формують документально-інформаційні потоки, з використанням архівних фондів у науково-дослідній роботі, юриспруденції.

Мета курсу полягає в тому, щоб дати майбутнім фахівцям систему знань з історії зароджування і розвитку архівної справи, становлення Національного архівного фонду (НАФ) України, формування архівної системи та діяльності провідних архівів, основних принципів комплектування їх, зберігання і використання інформаційно-документальних ресурсів.

У курсі «Архівознавство» студенти ознайомлюються з історією розвитку архівознавства; розглядають нормативно-правову базу України, яка регламентує організацію роботи архівів; вивчають поняття про структуру та функції служб архівів, організацію НАФ; встановлюють історико-культурну цінність документів; знайомляться з порядком та особливостями архівного описування, вивчають зміст і форми роботи в архівних установах.

Завдання:

  • з’ясувати тенденції та особливості розвитку архівознавства як наукової системи та навчальної дисципліни;

  • визначити базові засади функціонування НАФ, окресливши його місце в системі архівних установ України;

  • засвоїти основні положення з організації роботи архівів;

  • сформувати навички роботи в архівних установах;

  • засвоїти порядок складання описів архівних документів, номенклатури справ та їх формування;

  • здобути навички встановлення історико-культурної цінності документів;

  • засвоїти порядок організації роботи з документами особливої матеріальної основи з різними способами фіксації інформації.

Студент повинен знати:

    • історію розвитку архівознавства;

    • нормативно-правову базу сучасного архівознавства;

    • порядок складання описів архівних документів

    • методику співпраці з архівними установами.

Студент повинен уміти:

  • оформлювати описи справ документів;

  • описувати обкладинку справи;

  • описувати відомості про зміст документів на тематичній карточці;

  • здійснювати облік документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]