Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спец.Лекции.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.92 Mб
Скачать

9.15.2. Файлова система zfs

ZFS (Zettabyte File System) – одна з найвідоміших файлових систем, спочатку створена в Sun Microsystems для операційної системи Solaris, перенесення якої на інші платформи викликало сплеск діаметрально різних емоцій у розробників.

Ознайомимося в загальних рисах з її особливостями і властивостями:

  1. 128-бітна файлова система, що дає можливість зберігання практично необмежених обсягів інформації. На практиці це означає, що ZFS теоретично може зберігати обсяги інформації, які перевищують сьогоднішні технологічні можливості, за умови використання поточного підходу до організації зберігання даних.

  2. Дуже велика увага приділяється цілісності та надійності зберігання, як для користувача даних, так і метаданих ФС, для цього використовуються просунуті алгоритми хешування.

  3. Підтримка снапшотів (snapshot – Знімок файлової системи; моментальний знімок, копія файлів і директорій файлової системи на певний момент часу) і пулів зберігання (storage pools), завдяки чому ZFS поєднує в собі можливості файлової системи і системи управління томами (нова концепція storage-пулів).

  4. Підтримка автоматичного розпізнавання і об'єднання (виключення) файлів-дублікатів.

  5. Можливості для виборчого стиснення і/або шифрування окремих файлів або файлових систем.

  6. Традиційно вважається, що ZFS – це досить продуктивна файлова система. Зокрема, конкретні цифри дуже сильно залежать від типу задачі, на якій проводиться подібне порівняльне тестування продуктивності.

  7. І багато-багато іншого, так як, – ZFS надзвичайно велика у своїх можливостях та особливостях ФС, і перерахувати всі їх тут просто не представляється можливим.

Звичайно, якщо дивитися на ці можливості окремо, то вони багато в чому не нові і зустрічаються в тому чи іншому вигляді в інших файлових системах, але такий єдиний комплекс з наведених можливостей вперше представлений тільки в ZFS, що і робить її настільки унікальною і цікавою на даний момент.

9.15.3. Файлова системаBtrfs

Btrfs – це новітня файлова система, яка в даний момент дуже активно розвивається, і вже інтегрована в ядро ОС Linux. У цілому, говорячи гранично коротко, Btrfs – це файлова система, створена спеціально для Linux, заснована на структурах B-дерев і екстентах, і працює за принципом «копіювання при записі» (copy-on-write).

Перш ніж привести список основних технічних можливостей цієї файлової системи, слід підкреслити, що розробка цієї ФС ще в самому розпалі, і, не дивлячись на те, що багато чого вже зроблено – багато можливостей ще далекі від досконалості і логічного завершення.

Ось її основні особливості:

  1. Динамічне виділення індексних дескрипторів (динамічні иноди, dynamic inodes). Інакше кажучи, в цій ФС немає максимальної кількості обслуговуваних файлів.

  2. Знімки файлової системи (snapshots), а також можливості робити знімки знімків і записувані знімки (writeable snapshots).

  3. Для просунутого контролю цілісності, застосовуються хеши на всі дані та метадані (на даний момент в Btrfs застосовується CRC-32C, що істотно скромніше, ніж в ZFS).

  4. Дуже корисна можливість міграції з традиційних файлових систем ext3/ext4, що дає можливість дуже прозорого переходу на цю нову ФС.

  5. Перевірка файлової системи в робочому режимі (online) і дуже швидка перевірка в неробочому режимі (offline).

  6. Прозорі можливості виборчого стиснення файлів.

  7. Підтримка режиму роботи як RAID-масиву (одна файлова система на декількох томах).

  8. І багато іншого.

І хоча ця ФС поки активно розвивається, в якості ілюстрації точок її майбутнього зростання і масштабності загальної задумки, як приклад можна привести рішення компанії Oracle реалізувати мережевий протокол нової розподіленої файлової системи CRFS (фактично заміняє застарілі NFS і CIFS), який буде спроектований і оптимізований повністю під btrfs.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]