Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Semakov_OSPU_bitch

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

лізованого суду та інших судів відповідної судової юрисдикції, матеріали з питань організації діяльності судів відповідної судової юрисдикції та інші матеріали.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Які судові органи належать до вищих судових органів спеціалізо­ ваних судів?

2.Визначте склад вищих спеціалізованих судів.

3.Які повноваження надані вищому спеціалізованому суду України?

4.Визначте повноваження голови, його заступників та суддів вищого спеціалізованого суду.

5.Проаналізуйте повноваження Пленуму вищого спеціалізованого суду та його науково-консультативної ради.

Розділ 10 ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ

10.1. Правовий статус Верховного Суду України

Верховний суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції.

Верховний Суд України:

1) переглядає справи з підстав неоднакового застосування су­ дами (судом) касаційної інстанції однієї і тієї ж норми матеріаль­ ного права у подібних правовідносинах у порядку передбаченому процесуальним законом;

2) переглядає справи у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Украї­ ною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом;

3) надає висновки про наявність чи відсутність у діяннях, в яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; вносить за зверненням Верховної Ради Украї­ ни письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я;

4) звертається до Конституційного Суду України щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції України та законів України.

10.2. Склад Верховного Суду України

До складу Верховного Суду України входять двадцять суддів - по п'ять суддів від кожної спеціалізованої юрисдикції (цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної), з числа яких оби­ раються Голова Верховного Суду України та його заступник.

Суддею Верховного Суду України може бути особа, яка має стаж роботи на посаді судді не менше п'ятнадцяти років або суддя Конституційного Суду України.

У Верховному Суді України діє Пленум Верховного Суду України для вирішення питань, визначених Конституцією України та законом. Склад і порядок діяльності Пленуму Верховного Суду

4>

8 1

України визначається Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

При Верховному Суді України утворюється Науково-консуль­ тативна рада, статус якої визначається законом.

Верховний Суд України має офіційний друкований орган та може бути співзасновником інших друкованих видань.

Суддя Верховного Суду України:

1) бере участь у розгляді справи в порядку, встановленому процесуальним законом;

2)бере участь у розгляді питань, що виносяться на засідання Пленуму Верховного Суду України;

3)аналізує судову практику, вносить у встановленому поряд­ ку пропозиції щодо вдосконалення законодавства та його засто­ сування;

4)здійснює інші повноваження, визначені законом.

Голова Верховного Суду України:

1) представляє суд як орган державної влади у зносинах з ін­ шими органами державної влади, органами місцевого самовряду­ вання, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав та міжнародними організаціями;

2)визначає адміністративні повноваження заступника Голови Верховного Суду України;

3)скликає Пленум Верховного Суду України; вносить на роз­ гляд Пленуму подання щодо призначення на посаду секретаря Пленуму, вносить на розгляд Пленуму питання та головує на його засіданнях;

4)видає на підставі акта про обрання на посаду судді Вер­ ховного Суду України або звільнення судді з посади відповідний наказ;

5)повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у Верховному Суді України в десяти­ денний строк з дня їх утворення;

6)контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить Голові Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступникам керівника апарату суду та про звільнення їх із посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника за­ охочень або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства;

82

7)інформує Пленум Верховного Суду України про діяльність Верховного Суду України;

8)здійснює інші повноваження, визначені законом.

Голова Верховного Суду України з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпо­ рядження.

У разі відсутності Голови Верховного Суду України його адмі­ ністративні повноваження здійснює заступник Голови Верховного Суду України, а за відсутності заступника Голови - суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді.

Голова Верховного Суду України обирається на посаду стро­ ком на п'ять років та звільняється з посади Пленумом Верховного Суду України більшістю голосів від загального складу Пленуму шляхом таємного голосування.

Пленум Верховного Суду України з питань обрання Голови Верховного Суду України скликається не пізніше одного місяця з дня припинення повноважень попереднього Голови Верховного Суду України.

Процедура обрання на посаду Голови Верховного Суду Украї­ ни та звільнення його з посади встановлюється Регламентом Пле­ нуму Верховного Суду України, що затверджується Пленумом. Зміна регламентної процедури менше ніж за шість місяців до за­ кінчення строку повноважень Голови Верховного Суду України не допускається.

Голова Верховного Суду України може бути достроково звіль­ нений із посади з підстав, установлених законом. Повноваження Голови Верховного Суду України також припиняються достроково внаслідок висловлення йому недовіри Пленумом Верховного Суду України.

Порядок дострокового припинення повноважень Голови Вер­ ховного Суду України внаслідок висловлення йому недовіри Пленумом Верховного Суду України, визначається законом. Рег­ ламент Пленуму Верховного Суду України, щодо цього порядку не застосовується.

Питання про висловлення недовіри Голові Верховного Суду України розглядається Пленумом за поданням не менш як п'ятої частини суддів від складу Пленуму Верховного Суду України, скріпленим їх підписами. Подання має бути вмотивованим.

Для проведення Пленуму Верховного Суду України з пи­ тань висловлення недовіри Голові Верховного Суду України, судді

.у"

83

 

створюють організаційний комітет та призначають його голову і заступника, про що складається протокол.

Організаційний комітет забезпечує підготовку і проведення Пленуму Верховного Суду України з питань висловлення недовіри Голові Верховного Суду України у двадцятиденний термін з дня його створення. Учасники засідання Пленуму повідомляються ор­ ганізаційним комітетом про день і час скликання Пленуму Вер­ ховного Суду України та питання, що виноситься на його розгляд з надсиланням відповідних матеріалів. Внесення до порядку денного Пленуму Верховного Суду України інших питань, крім висловлення недовіри Голові Верховного Суду України, заборо­ няється.

Засідання є повноважним за умови присутності на ньому біль­ ше половини суддів від складу Пленуму Верховного Суду Украї­ ни. На засіданні Пленуму головує голова організаційного комітету, а в разі його відсутності - заступник голови організаційного ко­ мітету.

Головуючий виносить на затвердження Пленуму Верховного Суду України пропозиції щодо секретаря засідання, персонального складу лічильної комісії, а також форми бюлетеня та протоколу голосування, які затверджуються відкритим голосуванням.

Питання про висловлення недовіри Голові Верховного Суду України розглядається за участі Голови або без його участі. Він може по суті порушених питань надати письмові пояснення, які висвітлюються ним або уповноваженою ним особою на засіданні Пленуму.

Організаційний комітет визначає порядок проведення засідання та процедуру голосування з урахуванням вимог закону та здійснює контроль за її дотриманням.

Рішення про висловлення недовіри Голові Верховного Суду України приймається шляхом таємного голосування більшістю голосів від складу Пленуму Верховного Суду України.

Рішення про висловлення недовіри оформлюється Постановою Пленуму Верховного Суду України, яка підписується головуючим та секретарем засідання, обраним Пленумом Верховного Суду України за пропозицією головуючого.

Висловлення недовіри Голові Верховного Суду України не позбавляє його повноважень судді Верховного Суду України. Питання про недовіру Голові Верховного Суду України не може

84

ініціюватися протягом року з дня його розгляду на засіданні Пле­ нуму Верховного Суду України.

Заступник Голови Верховного Суду України обирається на по­ саду строком на п'ять років та звільняється з посади Пленумом Верховного Суду України більшістю голосів від загального складу Пленуму шляхом таємного голосування.

Заступник Голови Верховного Суду України може бути достро­ ково звільнений з посади у порядку, встановленому Регламентом Пленуму Верховного Суду України.

10.3. Пленум Верховного Суду України

Пленум Верховного Суду України є колегіальним органом, пов­ новаження якого визначаються Конституцією України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів». До складу Пленуму Верховного Суду України входять усі судді Верховного Суду Ук­ раїни.

Пленум Верховного Суду України:

1)обирає на посади та звільняє з посад Голову Верховного Суду України, його заступника;

2)призначає на посаду з числа суддів Верховного Суду Ук­ раїни за поданням Голови та звільняє з посади секретаря Пленуму Верховного Суду України;

3)заслуховує інформацію Голови Верховного Суду України, його заступника про їх діяльність;

4)надає висновки щодо проектів законодавчих актів, які стосуються судової системи та діяльності Верховного Суду Ук­ раїни;

5)приймає рішення про звернення до Конституційного Суду України з питань конституційності законів та інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції України та законів України;

6)надає висновок про наявність чи відсутність у діяннях, в яких звинувачується Президент України, ознак зради або іншого злочину, вносить за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я;

7)затверджує регламент Пленуму Верховного Суду України;

85

Засідання Пленуму Верховного Суду України є повноважним за умови присутності на ньому не менше двох третин від складу Пленуму, крім випадків, установлених законом.

На засідання пленуму можуть бути запрошені представники органів державної влади, наукових установ, громадських організа­ цій, засобів масової інформації та інші особи.

Пленум Верховного Суду України скликається Головою Вер­ ховного Суду України в разі потреби або на вимогу не менш як четвертої частини складу суддів Верховного Суду України, але не рідше одного разу на три місяці. У разі відсутності Голови Пленум скликається його заступником. Про день і час скликання Пленуму та питання, що виносяться на його розгляд, учасники засідання повідомляються не пізніше як за десять днів до засідання. У цей же строк надсилаються матеріали щодо питань, які виносяться на роз­ гляд Пленуму.

Засідання Пленуму веде Голова Верховного Суду України, а в разі його відсутності - заступник. Пленум приймає з розгляну­ тих питань постанови, які підписуються головуючим на засіданні Пленуму та секретарем Пленуму і публікуються в офіційному ор­ гані Верховного Суду України.

Секретар Пленуму організовує роботу секретаріату Пленуму, підготовку засідань Пленуму, забезпечує ведення протоколу та контролює виконання постанов, прийнятих Пленумом Верховного Суду України.

10.4. Науково-консультативна рада та офіційний друкований орган Верховного Суду України

Науково-консультативна рада утворюється при Верховному Суді України з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для попереднього розгляду проектів постанов Пленумом Верховного Суду України стосовно надання висновків щодо проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності Вер­ ховного Суду України, підготовка яких потребує наукового за­ безпечення.

Порядок організації та діяльності Науково-консультативної ради визначається положенням, що затверджується Пленумом Верховного Суду України.

86

Верховний Суд України має офіційний друкований орган, в якому публікуються матеріали судової практики Верховного Су­ ду України та інші матеріали судової практики Верховного Суду України та інших судів загальної юрисдикції, матеріали з питань організації діяльності судів загальної юрисдикції та інші мате­ ріали.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.Визначте повноваження Верховного Суду України.

2.В якому складі діє Верховний Суд України?

3.Назвіть структуру Верховного Суду України.

4.Визначте повноваження Голови Верховного Суду України.

5.Які повноваження Пленуму Верховного Суду України?

І

Розділ 11 АПАРАТ СУДУ

11.1. Загальна характеристика апарату судів

Організаційне забезпечення роботи судів здійснює його апарат, який очолює керівник апарату.

Керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового про­ цесу, функціонування автоматизованої системи документообігу, інформує збори суддів про свою діяльність. Збори суддів можуть висловити недовіру керівнику апарату суду, що тягне за собою звільнення його з посади.

Керівника апарата суду, його заступника призначає на поса­ ду та звільняє з посади начальник відповідного територіального управління Державної судової адміністрації України за поданням голови місцевого суду, а керівників апаратів апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду, Верховного Суду України, їх за­ ступників - Голова Державної судової адміністрації України за поданням голови відповідного суду.

Керівник апарату суду призначає на посаду та звільняє з поса­ ди працівників апарату суду, застосовує до них заохочення та на­ кладає дисциплінарні стягнення. Добір працівників апарату суду здійснюється на конкурсній основі. Правовий статус працівників апарату суду визначається Законом України «Про державну службу». Умови оплати праці, матеріально-побутового, медичного, санатор­ но-курортного і транспортного забезпечення працівників апарату суду визначаються на засадах, що встановлені для відповідної категорії працівників апаратів центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Структура і штатна чисельність апаратів місцевих судів за по­ годженням з головою суду затверджується відповідним терито­ ріальним управлінням Державної судової адміністрації України, апаратів апеляційних судів - Державною судовою адміністрацією України за погодженням із головою суду, в межах видатків на утримання відповідного суду.

88

Вапаратах судів загальної юрисдикції можуть створюватись управління, відділи, що здійснюють свої функції на підставі по­ ложення про відповідне управління, відділ, затвердженого керів­ ником апарату суду.

Вапараті суду загальної юрисдикції утворюється канцеля­ рія, яка щоденно протягом робочого часу забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до відповідного суду. Канцелярія також виконує інші завдання, визначені положенням, затвердженим керівником апарату відповідного суду.

До штату апарату судів загальної юрисдикції входять також секретарі судового засідання, наукові консультанти та судові роз­ порядники. Наукові консультанти повинні мати науковий ступінь кандидата або доктора юридичних наук.

Організаційне забезпечення діяльності Верховного Суду Ук­ раїни, вищого спеціалізованого суду здійснює апарат відповідного суду. Положення про апарат, структуру і штатний розпис апарату Верховного Суду України, апарату вищого спеціалізованого суду затверджується зборами судів за поданням голови відповідного суду.

Апарат Верховного Суду України очолює керівник апарату, який представляє Верховний Суд України як юридичну особу, за­ тверджує положення про структурні підрозділи апарату Верхов­ ного Суду України.

Матеріали, пов'язані з діяльністю Верховного Суду України зберігаються в архіві відповідного суду.

Кожний суддя суду загальної юрисдикції може мати поміч­ ника, правовий статус і умови діяльності якого визначаються законом та положенням про помічника судді, що затверджується Радою суддів України.

Помічником судді може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту і вільно володіє державною мовою. Поміч­ ники суддів Верховного Суду України також повинні мати стаж роботи в галузі права не менше трьох років.

Помічники суддів прикріплюються для кадрового та фінан­ сового обслуговування до апарату відповідного суду, на них по­ ширюється дія Закону України «Про державну службу».

Судді самостійно здійснюють добір помічників. Помічники суд­ ді призначаються на посаду та звільняються з посади керівником апарату суду за поданням судді. Помічники суддів з питань підго­ товки справ до розгляду підзвітні лише відповідному судді.

Для забезпечення судів нормативно-правовими актами, спе­ ціальною науковою літературою, матеріалами судової практики

89

в кожному суді створюється бібліотека суду. Фонд бібліотеки фор­ мують друковані видання та комп'ютерні бази даних. Положення про бібліотеку суду затверджується Державною судовою адмініст­ рацією України.

11.2.Служба судових розпорядників

Укожному суді діє служба судових розпорядників. Вони забез­ печують додержання особами, які перебувають у суді, встановлених правил, виконання ними розпоряджень головуючого в судовому засіданні.

Судові розпорядники призначаються на посаду та звільняються

зпосади керівником апарату суду. Вони забезпечуються форменним одягом, зразки якого затверджуються Головою Державної судової адміністрації України. Судові розпорядники керуються у своїй діяльності Законом України «Про судоустрій і статус суд­ дів». Вимогами процесуальних законів, відповідними правилами та інструкціями, розпорядженнями голови суду та судді. Порядок створення та діяльності служби судових розпорядників визнача­ ється положенням, що затверджується Головою Державної судової адміністрації України за погодженням з Радою суддів України.

Забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів суддівської системи, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників апарату суду, забез­ печення безпеки учасників судового процесу здійснюють спеціалізо­ вані підрозділи органів міністерства внутрішніх справ України.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.Ким здійснюється організаційне забезпечення діяльності судів?

2.Назвіть повноваження керівника апарату суду.

3.Яким органом затверджується структура та штатна чисельність апарату суду?

4.Назвіть завдання канцелярії суду.

5.Які вимоги ставляться до помічника судді?

90

Розділ 12 ВИЩА КВАЛІФІКАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ

12.1. Поняття і завдання Вищої кваліфікаційної комісії

Вища кваліфікаційна комісія суддів України є постійно діючим органом у системі судоустрою України. Вища кваліфікаційна комісія суддів України є юридичною особою, має печатку із зо­ браженням Державного герба України та своїм найменуванням, самостійний баланс та рахунки в органах Державного казначей­ ства України.

Порядок роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визначається її регламентом, прийнятим більшістю від загального

їїскладу.

12.2.Повноваження Вищої кваліфікаційної комісії

України

Вища кваліфікаційна комісія України має такі повноваження: 1) веде облік даних про кількість посад судді у судах загальної

юрисдикції, в тому числі вакантних;

2)веде облік даних про кількість адміністративних посад у судах загальної юрисдикції та негайно повідомляє відповідну раду суддів, Вищу раду юстиції про утворення вакантної посади голови суду, заступника голови суду;

3)проводить добір кандидатів на посаду судді вперше, в тому числі організовує проведення щодо них спеціальної перевірки від­ повідно до закону та приймає кваліфікаційний іспит;

4)вносить до Вищої ради юстиції рекомендацію про при­ значення кандидата на посаду судді для подальшого внесення відповідного подання Президентові України;

5)надає рекомендацію про обрання на посаду судді безстро­ ково або відмовляє у наданні такої рекомендації;

6)визначає потреби в державному замовленні на професійну підготовку кандидатів на посаду судді у Національній школі суд­ дів України;

91

7)приймає рішення про відсторонення судді від посади у зв'яз­ ку з притягненням його до кримінальної відповідальності на під­ ставі вмотивованої постанови Генерального прокурора України;

8)розглядає заяви та повідомлення про дисциплінарну від­ повідальність суддів місцевих та апеляційних судів та за наявності підстав порушує дисциплінарні справи і здійснює дисциплінарне провадження;

9)приймає рішення за результатами дисциплінарного прова­ дження і за наявності підстав застосовує дисциплінарне стягнення до суддів місцевих та апеляційних судів;

10)приймає рішення про дострокове зняття застосованого до судді дисциплінарного стягнення;

11)здійснює інші повноваження, передбачені законом.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України для здійснення своїх повноважень має право витребовувати та одержувати необ­ хідну інформацію від суддів, Державної судової адміністрації Ук­ раїни, органів суддівського самоврядування та інших судових органів, органів державної влади та органів місцевого самовря­ дування, їх посадових осіб, підприємств, установ, організацій не­ залежно від форми власності та підпорядкування, об'єднання гро­ мадян та окремих фізичних осіб, ненадання якої тягне за собою відповідальність, установлену законом.

12.3. Склад Вищої кваліфікаційної коїмісії України

Вища кваліфікаційна комісія суддів України діє у складі оди­ надцяти членів, які є громадянами України, мають вищу юридич­ ну освіту і стаж роботи у галузі права не менше двадцяти років. До складу Комісії входять:

1)шість суддів, які призначаються з'їздом суддів України;

2)дві особи, які призначаються з'їздом представників юридич­ них вищих навчальних закладів та наукових установ;

3)одна особа. Яка призначається Міністром юстиції України;

4)одна особа, яка призначається Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини;

5)одна особа, яка призначається Головою Державної судової адміністрації України.

Строк повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України становить три роки з дня призначення. Одна і та сама осо­ ба не може здійснювати повноваження члена Комісії два строки

92

підряд. Члени Комісії на час здійснення повноважень відряджа­ ються до Комісії і не можуть виконувати професійних повноважень за основним місцем роботи. За членом Вищої кваліфікаційної комі­ сії суддів України на цей час зберігаються статус та місце роботи.

Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з числа суддів призначаються з'їздом суддів України відкритим або таєм­ ним голосуванням. З'їзд суддів може обрати більше ніж шість суд­ дів на випадок вибуття одного або кількох членів зі складу Комісії, призначених за квотою з'їзду суддів України, визначивши черго­ вість їх включення до складу Комісії. Такі особи автоматично на­ бувають повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в разі вибуття одного або кількох членів Комісії, обраних за квотою з'їзду суддів України. Особи, призначені з'їздом суддів України, на випадок вибуття одного або кількох її членів, про­ довжують виконувати обов'язки судді до моменту зайняття ними посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відпо­ відно до встановленої черговості.

Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України признача­ ються з'їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ відкритим або таємним голосуванням.

Міністр юстиції України призначає члена Вищої кваліфікацій­ ної комісії суддів України своїм наказом.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини при­ значає члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України сво­ їм розпорядженням.

Голова Державної судової адміністрації України призначає члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України своїм наказом.

До складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не мо­ жуть бути призначені народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, голови судів, їх заступники, секретарі судових палат, члени Ради суддів України, Вищої ради юстиції, Уповноваже­ ний Верховної Ради України з прав людини, а також посадові особи, які мають дисциплінарне стягнення.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважається повно­ важною за умови призначення до її складу не менше восьми членів.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України обирає зі свого складу відкритим або таємним голосуванням голову Комісії, од­ ного заступника голови, секретаря Комісії. Обраним вважається кандидат за якого проголосувала більшість від загального складу Комісії.

93

Для здійснення перевірки даних щодо наявності підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України діє автоматизована систе­ ма визначення члена Комісії, який проводитиме таку перевірку. Положення про автоматизовану систему затверджується Радою суд­ дів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України.

Для організаційного забезпечення діяльності Вищої кваліфі­ каційної комісії суддів України створюється секретаріат. З метою здійснення членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України належної перевірки наявності підстав для притягнення суддів міс­ цевих та апеляційних судів до дисциплінарної відповідальності діє служба дисциплінарних інспекторів, до складу якої входять три­ дцять три дисциплінарних інспектори (по три на кожного члена Комісії).

12.4. Дисциплінарна відповідальність судді

Суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідаль­ ності у порядку дисциплінарного провадження з таких підстав:

1) істотні порушення норм процесуального права при здійс­ ненні правосуддя, пов'язані, зокрема, з відмовою у доступі особи до правосуддя з підстав не передбачених законом, порушення вимог щодо розподілу та реєстрації справ у суді, правил підсудно­ сті чи підвідомчості, необгрунтоване вжиття заходів забезпечення позову;

2)невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом;

3)порушення вимог щодо неупередженого розгляду справи, зокрема, порушення правил щодо відводу (самовідводу);

4)систематичне або грубе одноразове порушення правил суд­ дівської етики, що підриває авторитет правосуддя;

5)розголошення таємниці, що охороняється законом, в тому числі таємниці нарадчої кімнати або таємниці, яка стала відомою судді під час розгляду справи у закритому судовому засіданні;

6)неподання або несвоєчасне подання для оприлюднення дек­ ларації про майновий стан, відображення в ній завідомо неправдивих відомостей.

Скасування або зміна судового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь у його

94

ухваленні, крім випадків, коли порушення допущено внаслідок умисного порушення норм права чи неналежного ставлення до службових обов'язків.

Дисциплінарне провадження - це процедура розгляду органом, визначеним законом, звернення, в якому містяться відомості про порушення суддею вимог щодо його статусу, посадових обов'язків чи присяги судді.

Право на звернення зі скаргою (заявою) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді, має кожен, кому відомі такі факти. Вища кваліфікаційна комісія суддів України затверджує та розміщує на своєму веб-порталі зра­ зок скарги (заяви) щодо неналежної поведінки судді, який може використовуватися для повідомлення Вищій кваліфікаційній комі­ сії суддів України відомостей про порушення суддею вимог щодо його статусу, посадових обов'язків чи присяги судді.

Не допускається зловживання правом звернення до органу, уповноваженого здійснювати дисциплінарне провадження, у тому числі ініціювання питання відповідальності судді без достатніх підстав, використання такого права як засобу тиску на суд. У зв'яз­ ку зі здійсненням ним правосуддя. Дисциплінарну справу щодо судді не може бути порушено за заявою чи повідомленням, що не містить відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступ­ ку судді, а також за анонімними заявами та повідомленнями.

Органами, що здійснюють дисциплінарне провадження щодо судді, є:

1) Вища кваліфікаційна комісія суддів України - щодо суддів місцевих та апеляційних судів;

2) Вища рада юстиції - щодо суддів вищих спеціалізованих судів та суддів Верховного Суду України.

Дисциплінарне стягнення застосовується до судді не пізніше шести місяців із дня відкриття Вищою кваліфікаційною комісією суддів України провадження в дисциплінарній справі, але не піз­ ніше року з дня вчинення проступку, без урахування часу тим­ часової непрацездатності або перебування судді у відпустці.

За наслідками дисциплінарного проведення Вища кваліфіка­ ційна комісія суддів України може прийняти рішення про направ­ лення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади за наявності для цього підстав.

95

До суддів може застосовуватись дисциплінарне стягнення у виді догани. Інформація про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності оприлюднюється на офіційному веб-порталі Ви­ щої кваліфікаційної комісії суддів України. Якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення суддю не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, він вважається таким, який не має дисциплінарного стягнення.

Дисциплінарне стягнення, накладене на суддю може бути до­ строково знято Вищою кваліфікаційною комісією суддів за пропо­ зицією відповідної ради суддів.

Суддя місцевого чи апеляційного суду може оскаржити рішення суду Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про притягнен­ ня його до дисциплінарної відповідальності до Вищої ради юстиції або Вищого адміністративного суду України не пізніше одного місяця з дня вручення йому чи отримання поштою копії рішення. Скарга до Вищої ради юстиції подається через Вищу кваліфікацій­ ну комісію суддів України, яка не пізніше як у триденний строк після отримання скарги надсилає її разом із матеріалами дисцип­ лінарної справи до Вищої ради юстиції.

Подання скарги до Вищої ради юстиції чи адміністративного позову до суду на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про притягнення судді до дисциплінарної відповідаль­ ності зупиняє застосування дисциплінарного стягнення.

12.5. Звільнення судді

Суддя суду загальної юрисдикції звільняється з посади органом, який його обрав або призначив, виключно з підстав, передбачених частиною п'ятою статті 126 Конституції України, за поданням Ви­ щої ради юстиції.

Вища рада юстиції вносить подання Президентові України про звільнення судді з посади в разі закінчення строку, на який його призначено, якщо:

1) суддя за повідомленням Вищої кваліфікаційної комісії суд­ дів України своєчасно не подав без поважних причин заяву про обрання його на посаду судді безстроково;

2) щодо судді, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у рекомендуванні його для обрання на посаду судді безстроково.

96

Вища рада юстиції вносить подання про звільнення судді з по­ сади у зв'язку з закінченням строку призначення із зазначенням дати, з якої суддя має бути звільнений. Суддя звільняється з по­ сади Президентом України. Якщо суддю з будь-яких причин не звільнено з посади, він не може виконувати свої повноваження із здійснення правосуддя з наступного дня після закінчення строку, на який його було призначено.

Суддя звільняється з посади за віком з наступного дня після досягнення ним шістдесяти п'яти років. Вища кваліфікаційна ко­ місія суддів України не пізніше як за місяць зобов'язана повідоми­ ти Вищу раду юстиції про наявність підстави для звільнення судді. Вища рада юстиції вносить подання про звільнення судді у зв'язку з досягненням ним шістдесяти п'яти років до органу, який обрав або призначив суддю, не пізніше як за п'ятнадцять днів до дня до­ сягнення суддею вказаного віку.

Якщо суддю з будь-яких причин не звільнено з посади, він не може здійснювати свої повноваження зі здійснення правосуддя з наступного дня після досягнення шістдесяти п'яти років.

Суддя звільняється з посади у разі неможливості здійснення повноважень за станом здоров'я за наявності медичного висновку, що надається медичною комісією, утвореною спеціально уповно­ важеним центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я, або за рішенням суду про визнання судді обмежено діє­ здатним або недієздатним, яке набрало законної сили.

Визнавши, що стан здоров'я не дає змоги протягом тривалого часу або постійно здійснювати свої повноваження, Вища рада юс­ тиції вносить подання про звільнення судді до органу, який його обрав або призначив.

Суддя звільняється з посади у разі порушення ним вимог щодо несумісності за поданням Вищої ради юстиції, яке вноситься до органу, який обрав або призначив суддю.

Суддя звільняється з посади у зв'язку з порушенням ним при­ сяги. Факти, які свідчать про порушення суддею присяги, мають бути встановлені Вищою кваліфікаційною комісією суддів Украї­ ни або Вищою радою юстиції.

На підставі подання Вищої ради юстиції Президент України видає указ про звільнення судді, а Верховна Рада України приймає постанову про звільнення судді з посади.

Суд, який ухвалив обвинувальний вирок щодо судді, негайно повідомляє про це Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.

97

У разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України повідомляє про це Вищу раду юстиції, яка вносить подання про звільнення судді з посади. Суддя, щодо якого обвинувальний вирок набрав законної сили не може продовжувати здійснювати свої повноваження і втра­ чає передбачені законом гарантії незалежності і недоторканності судді, право на грошове утримання та інше забезпечення.

Суддя звільняється з посади судді за поданням Вищої ради юс­ тиції у разі припинення його громадянства відповідно до Закону України «Про громадянство України».

Суддя, який ухвалив рішення про визнання судді безвісно від­ сутнім або оголосив його померлим, негайно повідомляє про це Вищу кваліфікаційну комісію суддів України. У разі набрання таким рішенням законної сили про це повідомляється Вища рада юстиції, яка також вносить подання про його звільнення.

Суддя, який має стаж роботи на посаді судді не менше двад­ цяти років, має право подати заяву про відставку, незалежно від мотивів, за власним бажанням. За суддею, звільненим за його заявою про відставку, зберігається звання судді та гарантії не­ доторканності.

Повноваження судді припиняються у разі його смерті.

12.6. Вища рада юстиції

Відповідно до Закону України «Про Вищу раду юстиції», Вища рада юстиції є колегіальним, незалежним органом, відповідальним за формування високопрофесійного суддівського корпусу, здатно­ го кваліфіковано, сумлінно та неупереджено здійснювати право­ суддя на професійній основі, а також за прийняття рішень сто­ совно порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції про їх дисциплінарну відповідаль­ ність. Строк повноважень членів Вищої ради юстиції, крім тих, хто входить до її складу за посадою, становить шість років.

Вища рада юстиції має такі повноваження:

1) вносить подання Президенту України про призначення суд­ дів на посади або про звільнення їх з посад;

2)за поданням відповідної ради суддів призначає на посади го­ лови суду, заступника голови суду та звільняє їх із цих посад;

3)розглядає справи і приймає рішення стосовно порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності;

98

4)здійснює дисциплінарне провадження стосовно суддів Вер­ ховного Суду України і суддів вищих спеціалізованих судів;

5)розглядає скарги на рішення про притягнення до дисцип­

лінарної відповідальності суддів апеляційних та місцевих судів, а також прокурорів.

Вища рада юстиції складається з двадцяти членів. Верховна Рада України, Президент України, з'їзд суддів України, з'їзд адво­ катів України, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до Вищої ради юстиції по три члени, всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів Вищої ради юстиції.

За посадою до складу Вищої ради юстиції входять: Голова Вер­ ховного Суду України, Міністр юстиції України, Генеральний про­ курор України.

Вища рада юстиції є повноважною за умови призначення на посаду не менш як трьох четвертих від її конституційного складу та складення ними присяги, враховуючи тих осіб, які входять до її складу за посадою.

Перше засідання Вищої ради юстиції скликається через тиж­ день після складення присяги всіма її членами.

УВищій раді юстиції утворюються секції:

1)з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з

посад;

2) дисциплінарна секція для здійснення дисциплінарного про­ вадження, розгляду скарг на рішення про притягнення до дисцип­ лінарної відповідальності і прийняття рішення про порушення суд­ дями і прокурорами вимог щодо несумісності.

Координує роботу Вищої ради юстиції Голова Вищої ради юстиції, а в разі його відсутності - його заступник. Голова, за­ ступник Голови, секретарі секцій працюють на постійній основі. Особи, призначені до складу Вищої ради юстиції, крім депутатів України, на час виконання обов'язків членів Вищої ради юстиції на постійній основі прикомандировуються зі збереженням за ними посад, які вони займали, та відповідних пільг.

Вища рада юстиції приймає такі акти:

1)подання про призначення суддів;

2)подання про звільнення суддів з посади;

3)рішення про призначення суддів на посади голови суду, заступника голови суду;

99

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]