Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YArosheva_O.I,_Fedorkina_I.A.Ekologiya.Lekts..doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.36 Mб
Скачать

7.11. Масове зведення лісів

З найбільш важливих глобальних екологічних проблем сучасності є - масове зведення лісів. Одним із самих наочних показників стану біосфери служать ліси, їхнє самопочуття.

Кислотні дощі, що викликаються, головним чином, діоксином сірки й оксидами азоту, завдають величезну шкоду лісовим біоценозам. Установлено, що хвойні породи страждають від кислотних дощів у більшому ступені, чим широколистяні. Тільки на території нашої країни загальна площа лісів, уражених промисловими викидами, досягла 1 млн. га. Значним чинником деградації лісів в останні роки є забруднення навколишнього середовища радіонуклідами. Так, у результаті аварії на Чорнобильській АЕС уражено 2,1 млн. га лісових масивів.

Особливо сильно страждають зелені насадження в промислових містах, атмосфера яких містить велику кількість забруднюючих речовин.

Відомо, що лісові співтовариства грають найважливішу роль у нормальному функціонуванні природних екосистем. Вони поглинають атмосферні забруднення антропогенного походження, захищають ґрунт від ерозії, регулюють нормальний стік поверхневих вод, перешкоджають зниженню рівня ґрунтових вод і замулюванню рік, каналів і водоймищ.

Зменшення площі лісів порушує процес круговороту кисню й вуглецю в біосфері.Незважаючи на те, що катастрофічні наслідки зведення лісів уже широко відомі, знищення їх продовжується. В даний час загальна площа лісів на планеті складає біля 42 млн. км2 але вона щорічно зменшується на 2%. Особливо інтенсивно знищуються вологі тропічні ліси в Азії, Африці, Америці і деяких інших регіонах світу. Так, в Африці ліси займали раніш біля 60% її території, а зараз - усього біля 17%. Значно скоротилися площі лісів і в нашій країні.

Зведення лісів спричиняє за собою загибель їхньої багатющої флори й фауни. Людина збіднює образ своєї планети.

Проте, здається, людство вже усвідомлює, що його існування на планеті нерозривно пов'язано з життям і добробутом лісових Екосистем. Серйозні попередження вчених, що пролунали в деклараціях Організації Об'єднаних Націй, інших міжнародних організацій, почали знаходити відгук. У останні роки в багатьох країнах світу стали успішно проводитися роботи зі штучного лісорозведення.

7.12. Відходи виробництва

Важливою екологічною проблемою є: відходи промислового і сільськогосподарського виробництв.

Вони завдають великої шкоди навколишньому середовищу. В даний час робляться спроби зменшити кількість відходів, що забруднюють навколишнє середовище. З цією метою розробляються і встановлюються найскладніші фільтри, будуються дорогі очисні спорудження й відстійники.

Підрахунки показують, що на усі види водокористування витрачається 2200 км3води на рік. На розведення стоків іде майже 20% ресурсів прісних вод світу.

Рішенням цієї проблеми можливо при розробці й впровадженні у виробництво цілком нових, замкнутих, безвідхідних технологій. При їх застосуванні вода не буде скидатися, а буде багаторазово використовуватися в замкнутому циклі. Усі побічні продукти будуть не викидатися у виді відходів, а піддаватися глибокій переробці.