Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorogankina_M_E_Prihodko_V_V_Politichna_ekon.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Розділ 2

Структура і зміст курсової роботи

Структура курсової роботи складається з наступних елементів:

- титул;

- зміст;

- вступ;

- основна частина;

- висновки;

- список літератури;

- додатки.

2.1 Титул

Титульний лист оформляється відповідно до вимог, що встановлені МОН України на підставі наказу № 384 від 29.03.2012 р. Зразок стандартного титульного листа наданий у додатку В.

2.2 Зміст

Зміст роботи відповідає робочому плану курсової роботи і, як правило, тотожний йому. У змісті присутні усі розділи, підрозділи курсової роботи відповідно до назви і розташуванню у тексті роботи. У змісті усі структурні елементи роботи нумеруються відповідно до сторінки, з якою вони починаються в тексті курсової роботи (додаток Г).

2.3 Вступ

Вступ є важливою складовою курсової роботи і слугує орієнтиром в подальшому розкритті теми, оскільки містить всі необхідні характеристики виконаної курсової роботи.

Вступ складається з наступних елементів:

- актуальність теми дослідження;

- мета і задачі курсової роботи;

- предмет дослідження;

- об'єкт дослідження;

- теоретична і методологічна основи дослідження.

Актуальність теми – обов'язкова вимога до будь-якої курсової роботи, тому цілком зрозуміло, що вступ повинен починатися з обґрунтовування актуальності обраної теми. Висвітлення актуальності повинне бути небагатослівним. Достатньо в межах сторінки-півтори комп'ютерного тексту розкрити суть проблемної ситуації і показати її соціально-економічну роль.

Після викладу актуальності теми дослідження необхідно перейти до визначення мети і задач курсової роботи.

Формулюючи мету дослідження, необхідно керуватися наступним. Мета дослідження – це те, що планується досягти в роботі. Досягнення поставленої мети визначає і коло задач, які потрібно вирішити. При їх постановці звичайно оперують наступними словами: „розкрити”, „обґрунтувати”, „розробити”, „проаналізувати”, „виявити”, „поглибити”, „дослідити”. Визначення задач курсової роботи необхідно робити якомога ретельніше, оскільки опис їх рішення визначає і зміст підрозділів курсової роботи.

Зразок формулювання цілей, задач, об'єкту і предмету дослідження в курсовій роботі наведено у додатку 6.

Об'єктом дослідження є процес або явище, що розглядається автором в курсовій роботі.

Предмет дослідження – це розглянута в курсовій роботі сторона об'єкту дослідження і його властивості, галузь впровадження. Предмет дослідження співзвучний з темою курсової роботи.

Обов'язковим елементом вступу курсової роботи є перелік методів дослідження, які використовуються студентами для збору і обробки матеріалів.

2.4 Основна частина

Основна частина роботи складається з трьох розділів. В першому розділі розкривається сутність економічних явищ і процесів, наводиться їх класифікація і різні трактування у науковій літературі з позицій різних авторів. Наприклад, перший розділ курсової роботи може мати наступні назви: „ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ...”, „ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ...”, „КОНЦЕПТУАЛЬНІ АСПЕКТИ...”, „СУТНІСТЬ І СТРУКТУРА...” і т. ін.

Розкриваючи зміст даного розділу, слід дотримуватися наступного порядку:

1. Дати визначення економічної категорії, що досліджується.

2. Зробити короткий історичний екскурс і проаналізувати еволюцію наукових поглядів з точки зору провідних економічних шкіл і течій щодо даної економічної категорії.

3. Навести сучасні трактування досліджуваної категорії у вітчизняній науковій літературі.

4. Проаналізувати нормативну базу України, що стосується даного питання.

5. Скласти класифікацію даної економічної категорії.

6. Вказати на роль, функції і місце даної економічної категорії в економічній системі суспільства.

7. Зробити короткий висновок, який би резюмував все перелічене вище.

Висновки пишуться з червоного рядка і можуть починатися з таких слів: «Виходячи із викладеного, можна зробити висновок про те, що...», «Таким чином, можна зробити висновок про те, що...».

Перший розділ повинен мати не менше ніж 7 сторінок машинописного тексту, але і не більше 12 сторінок курсової роботи.

Якщо Ви користуєтеся при написанні курсової роботи складним планом, то кожний пункт повинен складати не менше 3-х сторінок і не більше 5 сторінок.

У другому розділі курсової роботи проводиться аналіз економічної проблеми. Наводяться статистичні дані за різні періоди часу. На їх основі робиться горизонтальний і вертикальний аналіз, зіставлення інформації по регіонах, по країнах, на підставі яких автор курсової роботи робить висновки.

Другий розділ курсової роботи може мати, наприклад, наступні назви: „АНАЛІЗ...”, „ДОСЛІДЖЕННЯ...”, „РОЛЬ І МІСЦЕ...” і т.ін.

Розкриваючи зміст даного розділу, слід дотримуватися наступного порядку:

1. Проаналізувати стан проблеми в світовій практиці, використовуючи відповідний статистичний матеріал.

2. Охарактеризувати стан проблеми в економіці України.

3. Зробити короткий висновок, який би резюмував все перелічене вище.

Другий розділ повинен мати не менше 7 сторінок машинописного тексту, але і не більше 12 сторінок курсової роботи.

Якщо Ви користуєтеся при написанні курсової роботи складним планом, то кожний пункт повинен мати не менше 4 сторінок, але і не більше 6 сторінок.

У третьому розділі курсової роботи наводяться механізм і шляхи вирішення проблеми, що досліджується. Тут, як правило, розглядаються основні методи і інструменти державного регулювання, а також основні напрямки і перспективи вирішення економічної проблеми.

Наприклад, третій розділ курсової роботи має наступні назви: „МЕХАНІЗМ ГОСУДАРСТВЕНОГО РЕГУЛЮВАННЯ...”, „ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ...”, „МЕХАНІЗМ АКТИВІЗАЦІЇ...” і т.ін.

Розкриваючи зміст даного розділу, слід дотримуватися наступного порядку:

1. Навести механізм розв’язання проблеми з позицій міжнародної практики.

2. Дати рекомендації для рішенням даної проблеми в Україні.

3. Зробити короткий висновок, який би резюмував все перелічене вище.

Третій розділ повинен мати не менше ніж 6 сторінок, але і не більше 10 сторінок курсової роботи.

Основна частина роботи включає графіки, діаграми, таблиці, схеми, рисунки, розрахунки. Таблиці і рисунки повинні органічно пов'язуватися з текстом роботи. Таблиці мають порядковий номер і назву, що визначає їх зміст.