Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorogankina_M_E_Prihodko_V_V_Politichna_ekon.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Додаток к Зразок розділу „Висновки”

до теми: „Економічні інститути: сутність і роль в ринковій економіці”.

Дослідження теоретико-методологічних аспектів реформування економічних інститутів в ринковій економіці, що проведене в даній курсовій роботі, дозволило зробити наступні висновки теоретичного, методологічного і практичного характеру:

1. Успішна трансформація економіки України неможлива без всестороннього критичного освоєння сучасної економічної теорії. Неоїнстітуциональная економічна теорія – це якісно новий етап в розвитку неокласичної традиції, який долає багато обмежень, властивих колишнім неокласичним моделям, і дозволяє досліджувати економіку з урахуванням неформальних практик, національних традицій, звичаїв і культури.

2. Інститути в цілому характеризуються вельми багатою і складною внутрішньою організацією. Опис структури інститутів залежить від вибраних критеріїв. Залежно від способу твердження розрізняють формальні і неформальні інститути. Формальні інститути, представлені юридичними нормами і законами, закріплюють існуючі виробничі відносини. Вони володіють публічними механізмами захисту і припускають примушення до виконання. По ступеню обхвату формальні інститути підрозділяються на загальні і особливі. До числа загальних формальних обмежень відносяться закони, а до числа особливих формальних обмежень – письмові ділові контракти, що визначають має рацію і обов'язку сторін, що підписали їх.

3. Формальні норми і правила, створюючі правову і регулюючу інфраструктуру, формують якусь ієрархію, що структурує інституційне середовище. Самі загальні норми в цій ієрархії представлені конституційними правилами. Перехідний період у всіх постсоціалістичних країнах ознаменувався ухваленням нових конституцій, що фіксують норми демократичного суспільства. Проте в умовах відсутності демократичних традицій і цивільного суспільства норми в Конституції України повинні бути прописані більш чітко і детально.

4. Нові формальні інститути важливі як чинник, що впливає на еволюцію неформальних практик. Вони повинні не тільки забезпечити «гру за правилами», але і змінити сам характер неформальних взаємодій, які повинні стати максимально публічними і відкритими, затверджувати сучасні демократичні форми господарювання і ведення бізнесу.

Додаток л

Зразок оформлення рисунків

Рисунок 1.1 – Ієрархія потреб Абрахаама Маслоу

Додаток М

Зразок оформлення таблиць

Таблиця 1 Об'єми прямих іноземних інвестицій в Україну за станом на

01.10.2013 р. (млрд. грн.)

Держава

Інвестиції

Держава

Інвестиції

США

635,8

Ірландія

94,0

Кіпр

372,6

Швеція

74,0

Нідерланди

361,8

Італія

72,3

Росія

314,3

***

***

***

***

***

***

Таблиця 2 Діяльність банків України в 2013 році (млн.грн.)

Найменування банку

Величина активів

Прибуток

Статутний фонд

Рентабельність

капіталу

активів

„Укрінбанк”

1199167

44382

5753

7,71

0,037

„Аваль”

284955

13743

1242

11,06

0,048

„Народний банк”

116234

4675

1177

3,97

0,039

***

***

***

***

***

***