Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренинг.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.46 Mб
Скачать

Варіант № 7

Основні принципи кредиту:

  • Зворотність кредиту. Цей принцип виражаєнеобхідність своєчасного повернення отриманих від кредитора фінансових ресурсів після завершення їхнього використання позичальником.

  • Принцип терміновості кредиту, відбиває необхідність його повернення не в будь-яке прийнятне для позичальника час, а в точно визначений термін, зафіксований у кредитному договорі.

  • Платність кредиту. Позичковий відсоток. Цей принцип виражає необхідність не тільки прямого повернення позичальником отриманих від банку кредитних ресурсів, але йоплати права на їхнє використання.

  • Забезпеченість кредиту. Цей принцип виражає необхідність забезпечення захисту майнових інтересів кредитора при можливому порушенні позичальником прийнятих на себе зобов'язань і знаходить практичне вираження в таких формах кредитування як позички підзаставу чи фінансові гарантії.

  • Цільовий характер кредиту, поширюється на більшість видів кредитних операцій, виражаючи необхідність цільового використання засобів, отриманих від кредитора.

Функції кредиту

Традиційно вважається, що кредит виконує дві функції:

Перерозподільна- охоплює перерозподіл вартості, що тимчасово вивільнилась та передається в тимчасове користування без участі яких-небудь посередників. Перерозподільна функція кредиту носить суспільний характер і активно використовується державою в регулюванні виробничих пропорцій і керуванні сукупним грошовим капіталом.

Функція заміщення грошей кредитними знаряддями обігу і кредитними операціями. У сучасному суспільстві створені необхідні умови для такого заміщення. Перерахування грошей по рахунках у банках, за рахунок взаємної заборгованості дає можливість скоротити наявні платежі і поліпшити структуру грошового обігу. Ця функція забезпечує створення бази для прискореного розвитку безготівкових розрахунків, упровадження їхніх нових способів. Усе це сприяє економії витрат звертання і підвищенню ефективності суспільного відтворення в цілому.

Варіант № 8

Операції по купівлі-продажу цінних паперів здійснюється на ринку цінних паперів.

Фінансовий ринок - організована чи неформальна система торгівлі фінансовими інструментами (різні форми короткострокового і довгострокового інвестування - кошти , цінні папери ).

Фінансовий ринок призначений для встановлення безпосередніх контактів між покупцями і продавцями фінансових ресурсів. Прийнято виділяти кілька видів Фінансових ринків: валютний, ринок золота і ринок капіталів.

На валютному ринку відбуваються валютні операції через банки й інші кредитно-фінансові установи.

На ринку золота відбуваються наявні, оптові й інші угоди з золотом.

На ринку капіталів акумулюються й утворяться довгострокові капітали і боргові зобов'язання. Він є основним видом фінансового ринку в умовах ринкової економіки, за допомогою якого компанії вишукують джерела фінансування своєї діяльності .

У різних країнах основою ринкової економіки виступає ринок цінних паперів як найбільш ефективна форма звертання фінансових ресурсів. ЦП відіграють важливу роль в інвестиційному процесі. З їхньою допомогою кошти юридичних і фізичних осіб перетворюються в реальні матеріальні об'єкти, технології й устаткування. У цілому фондовий ринок сприяє:

  • акумуляції капіталу для інвестицій у виробничу і соціальну сферу;

  • структурній перебудові економіки;

  • позитивній динаміці соціальної структури суспільства;

  • підвищення статку кожної людини шляхом володіння і вільного розташування ЦБ;

  • психологічної підготовленості населення до ринкових відносин.