Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / Проектный анализ / Аналіз та планування проектів Н.Е. Ковшун.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.82 Mб
Скачать

3.2. Поділ життєвого циклу на складові

У концепції проектного аналізу склався свій підхід до ви­значення стадій проекту та дослідження його аспектів. Він базу­ється на вимогах ЄБРР та підрозділу ООН з питань економічного розвитку UNIDO, згідно з якими можна виділити шість стадій життєвого циклу (іноді їх налічують вісім) (табл. 3.1). Зауважимо, що вказаний вище поділ життєвого циклу відображав рух коштів, а для управління проектом більш значущих є такий поділ життє­вого циклу на складові, який би забезпечував ефективне просу­вання проекту.

Суть вказаних в таблиці складових життєвого циклу проекту коротко можна викласти наступним чином.

Перша та друга стадії - це передідентифікація та іденти­фікація проекту (часто об'єднані в одну). На цих стадіях спочат­ку народжується сама ідея, а потім готуються основні деталі про­екту. Він проходить попереднє обґрунтування та порівнюється з первинними даними інших проектів, при цьому визначається, чи заслуговує даний задум детальної розробки. Цей процес можна

64

називати стадією попереднього техніко-економічного обґрунту­вання.

Третьою стадією є розробка проекту. На цій стадії прово­диться детальне опрацювання всіх аспектів проекту, які остаточ­но повинні обгрунтувати його доцільність та вигідність. Заверша­льним результатом підготовки проекту є його техніко-економічне обґрунтування.

Таблиця 3.1. Стадії життєвого циклу згідно підходу ЄБРР

Назва стадії

Зміст роботи

Ідентифікація

> генерування ідей розвитку

> визначення цілей проекту

> "скринінг", експрес-аналіз проектів

> попередній аналіз здійсненності проекту

Підготовка

> розробка техніко-економічного обгрунтування проекту

> проведення досліджень, що доповнюють техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) проекту

> складання проектів необхідних контрактів

Експертиза

> перевірка вихідних даних, закладених в ТЕО проекту

> перевірка розрахунків та кінцевих висновків обгрунтування >• формування рекомендацій

> складання фінансового проекту

> оцінка основних ризиків

Переговори та за­твердження

> підготовка та затвердження кредитних угод

> укладання реалізаційних угод

Реалізація

> управління реалізацією проекту >> контроль виконання угод

> обгрунтування необхідності прийняття корегуючих заходів

> експлуатаційні впровадження

> закриття контрактів підрядчиків

> підготовка та оформлення акту прийняття об'єкту

> складання звіту про завершення інвестиційної звітності

> експлуатація об'єкту

Оцінка результатів

>> порівняння результатів реалізації проекту з плановими пока­зниками > узагальнення досвіду розробки та реалізації проектів

Четвертою стадією є оцінка проекту. Це експертиза, яку проходить підготовлений проект: вивчається та обговорюється керівництвом фірми, незалежними експертами, потенційними ін­весторами та кредиторами, міністерствами і т. ін.

5"6

65

П'ята стадія - прийняття проекту (переговори стосовно проекту). На цій стадії керівництво всіх рівнів, інвестори та кре­дитори приймають остаточне рішення стосовно проекту та підпи­сують необхідні папери. Виділення часу на відповідні процеси є не випадковим. Оскільки у самого підприємства звичайно існу­ють альтернативні можливості використати власні ресурси або ж у кредиторів є пропозиції про фінансування інших проектів, ця стадія може виявитись досить тривалою, а інколи і завершаль­ною.

Шоста стадія являє собою здійснення проекту. В ній голо­вне це контроль і спостереження за реалізацією проекту з тим, щоб він не відхилявся від графіку та одночасне внесення в нього оперативних змін, якщо вони дійсно потрібні.

Сьома та восьма стадії - це експлуатація проекту та оцін­ка його результатів. На цих останніх стадіях (часто об'єднаних в одну) не тільки отримують вигоди від введеного в дію об'єкта, а й неодноразово порівнюють одержані результати з тими, що пла­нувались. Це потрібно для аналізу виявлених відхилень та набут­тя досвіду для підготовки нових проектів. Остання стадія звичай­но найбільш тривала, оскільки проект тільки починає працювати та приносити користь.

Встановити жорсткі межі між стадіями життєвого циклу не можливо, та й не доречно. Тим більше, що універсального поділу процесу реалізації проекту на відправні віхи не має. Він залежить від місця та ролі того, з чиєї позиції розглядається проект. Адже кожен учасник має свої важливі контрольні точки, які розмежо­вують етапи просування проекту.

Розглянутий вище поділ характерний для позиції банку - ін­вестора проекту. Він відрізняється від традиційного поділу інвес­тиційного проекту на три фази, який відображає позицію вико­навця проекту. Досить повна характеристика цих фаз наведена в таблиці 3.2.

Коротко зміст фаз можна описати наступним чином.

1. Передінвестиційна фаза триває від попередніх дослі-дженнь до кінцевого прийняття інвестиційного рішення. Вона охоплює:

  1. визначення інвестиційних можливостей;

  2. аналіз альтернативних варіантів та остаточний вибір;

66

  1. попереднє техніко-економічне обґрунтування;

  2. розробка техніко-економічного обґрунтування (ТЕО);

  3. дослідницьке забезпечення проекту.

2. Інвестиційна фаза формується з наступного:

  1. проведення узгоджень;

  2. укладання контрактів;

  3. розробка проектно-кошторисної документації;

  4. будівництво, реконструкція або переоснащення;

  5. забезпечення керівника проекту;

  6. витрати на авторський нагляд та контроль;

  7. підготовка експлуатаційних кадрів;

  8. пусконалагоджувальні роботи.

3. Експлуатаційна фаза передбачає:

  1. введення в експлуатацію;

  2. доведення до проектної потужності;

  3. підтримання діючих потужностей;

  4. оновлення основних фондів.

Таблиця 3.2. Схема розробки інвестиційного проекту

Стадії, етапи

Зміст цілей

1. Передінвестиційна фаза

1.1. Ідентифікація інвестиційних можливостей (аналіз можливостей)

Визначення інвестицій­них можливостей

Початок мобілізації інвестиційних фондів шляхом постачання ін­формацією про знову виявлені інвестиційні можливості потенційних ін­весторів на підставі аналізу природних ресурсів, існуючої структури сіль­ського господарства, потенційного попиту на деякі споживчі товари, ста­тей імпорту для заміщення внутрішнім виробництвом, впливу знову утворюваних галузей на навколишнє середовище, можливих взаємозв'яз­ків з іншими секторами національної та зарубіжної економіки, можливос­тей диверсифікації, загальної інвестиційної кон'юнктури, промислової політики, можливостей експорту, забезпеченості трудовими та матеріа­льними ресурсами.

Аналіз загаль­них можливос­тей (макропід-хід)

Три типи аналізу:

регіональний, мета - визначення можливостей конкретного регіону;

галузевий, мета - виявлення можливостей обмеженого сектора еко­номіки, ресурсний, мета - виявлення можливостей, пов'язаних з викорис­танням природних ресурсів, сільськогосподарської або промислової про­дукції. Мета етапу - привернення уваги до конкретних інвестиційних пропозицій.