Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
321.02 Кб
Скачать

5.6. Методика розрахунку необхідної фінансової потреби підприємства

Методика розрахунку фінансової потреби підприємства полягає у визначенні мінімальної суми грошових коштів, необхідної для продовження операцій підприємства і своєчасного вибору методів фінансування. Без надійної методики оцінювання фінансової потреби підприємство може залишитися без достатніх коштів для сплати процентів за кредит, рахунків постачальників, орендної плати, комунальних послуг тощо. Підприємству може загрожувати банкрутство, якщо воно не в змозі оплатити свої договірні зобов’язання (наприклад, проценти за кредит). Тому відсутність необхідного фінансового планування може призвести до втрати ліквідності, а потім до банкрутства підприємства, навіть якщо всі його активи разом із неліквідами значно перевищують заборгованість.

Успішну діяльність і постійну платоспроможність підприєм­ству неможливо гарантувати лише за рахунок прибуткових проектів і збільшення обсягів продажу продукції. «Криза ліквідності», тобто нестаток засобів для сплати по фінансових зобов’язаннях, завжди загрожує підприємству. Тому керівництво підприємства обов’язково повинно оцінювати фінансову потребу підприємства, а також визначати, на які потреби витрачалися гроші.

Існує кілька способів визначення фінансової потреби підприємства. Одним із поширених є метод визначення мінімальної суми грошових коштів, необхідної підприємству для здійснення запланованих господарських процесів.

За цим методом мінімальна сума грошових коштів визначається як відношення операційних витрат за рік до обертання грошових коштів.

Операційні витрати визначаються як сума витрачання грошей, або витрати на покупку товарів і сировини, заробітної плати, процентів і дивідендів.

Обертання грошових коштів — це кількість оборотів грошей підприємства за аналізований період. Для його визначення необхідно обсяг реалізації продукції поділити на середній залишок грошей за такий самий період.

Порядок розрахунку мінімально необхідної суми грошей агрокомбінату наведено в табл. 5.5.

Таблиця 5.5

Розрахунок мінімально необхідної суми грошей на наступний рік

Показник

Сума, тис. грн

1. Операційні витрати

29 133

2. Обсяг реалізації продукції за мінусом ПДВ та АЗ

28 887

3. Середні залишки грошових коштів та дебіторської заборгованості

9155

4. Обертання грошових коштів, разів (ряд. 2 : ряд. 3)

3,2

5. Мінімально необхідна сума грошей (ряд. 1 : ряд. 4)

9104

Отже, для успішної діяльності агрокомбінату на наступний рік потрібно не менше 9104 тис. грн.

201

Соседние файлы в папке Verstka