Скачиваний:
41
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
726.53 Кб
Скачать

II Елементи операційних витрат

Найменування показника

Код

рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Матеріальні затрати

230

16298

10802

Витрати на оплату праці

240

7328

6151

Відрахування н асоціальні заходи

250

103

-

Амортизація

260

4455

2489

Інші операційні витрати

270

949

587

Разом

280

29133

20029

Аналіз доходів та витрат підприємства

Прибуток виступає одною із найважливіших фінансових категорій, яка відображає позитивний фінансовий результат діяльності суб’єктів господарювання.

Прибуток має велике значення та відіграє основну роль в подальшому успішному розвитку підприємства будь-якої форми власності. Від величини отриманого прибутку залежить розкриття життєдіяльності підприємств, матеріальний та моральний стан його працюючих, рівень забезпечення внутрішньогосподарських потреб та формування бюджетних ресурсів держави.

Прибуток як кінцевий фінансовий результат являє собою різницю між сумою загальних доходів підприємства та величиною всіх його витрат.

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку та звітності інформації про доходи підприємства, його витрати та порядок розкриття подання її у фінансовій звітності визначають П(С)БО15 „Дохід”, П(С)БО 16 „Витрати”, П(С)БО 3 „Звіт про фінансові результати”, а також інші джерела, стосовно питань фінансових результатів.

Під доходами розуміють збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Під витратами розуміють зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

У бухгалтерському обліку визнання доходу пов’язане із принципами нарахування та відповідності доходів і витрат.

Принцип нарахування та відповідності доходів і витрат полягає у тому, що для визначення фінансового результату звітного періоду слід зіставити доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності у момент їх виявлення, незалежно від часу надходження і сплати грошей. Тобто, принцип нарахування полягає у тому, що результати господарських операцій визначаються, коли вони відображаються (а не тоді, коли отримуються або сплачуються грошові кошти), і відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності тих періодів, до якого вони відносяться. Принцип нарахування застосовується одночасно з принципом відповідності, за яким витрати визначаються на підставі прямого зв’язку між ними та отриманими доходами.

Порядок визнання доходів та витрат фінансових звітах показано на рис.6.3 та 6.4.

Рис. 6.3. Визнання доходів у фінансових звітах.

Рис. 6.4. Визнання витрат у фінансових звітах.

Прийняття рішення про визнання доходів та витрат у звіті про фінансові результати показано на рис.6.5 та 6.6.

Рис. 6.5. – Прийняття рішення про визнання витрат у Звіті про фінансові результати за П(С)БО 3. (ЛІТЕРАТУРА)

Ні

Ні

Так

Так

Результат операції може розкриватися у Примітках до фінансової звітності

Результат операції не визначається як дохід у Звіті про фінансові результати

Так

Ні

Рис. 6.6 Прийняття рішення про визнання доходів у звіті про фінансові результати за П(С)БО 3 (лІТЕРПАТУРА).

З метою визнання доходу та визначення його суми розрізняють наступні види доходів (рис. 6.7.).

Соседние файлы в папке nev 2