Скачиваний:
20
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
242.69 Кб
Скачать

Розділ 9

АНАЛІЗ ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ ТА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

9.1. Сутність ділової активності підприємства та показники, що її характеризують

Ділова активність підприємства у фінансовому аспекті проявляється передусім у швидкості обороту його засобів. Аналіз її полягає у досліджуванні рівнів і динаміки різнобічних фінансових коефіцієнтів оберненості, які є відносними показниками фінансових результатів діяльності господарюючого суб’єкта.

Загальна оберненість усіх засобів складається з часткових показників оберненості окремих елементів цих засобів.

Розглянемо показники, що характеризують ділову активність (табл. № 9.1).

1. Коефіцієнт загальної оберненості капіталу (Коз) обчислюється як відношення виручки від реалізації (ВР) до середньої вартості загального капіталу за певний період (ЗК):

. (9.1)

2. Коефіцієнт оберненості мобільних засобів (Ком) являє собою відношення виручки від реалізації до середньої за період величини мобільних засобів (запаси і затрати, грошові кошти, розрахунки, інші оборотні активи) по балансу (МК):

. (9.2)

3. Коефіцієнт оберненості матеріальних оборотних коштів (Комз) обчислюється як відношення виручки від реалізації до середньої за період вартості запасів і затрат по балансу (МЗ):

. (9.3)

Таблиця № 9.1 основні показники ділової активності господарюючого суб’єкта

№ п/п

Показник

Формула розрахунку

1

Коефіцієнт загальної оберненості капіталу, Коз

2

Коефіцієнт оберненості мобільних засобів, Ком

3

Коефіцієнт оберненості матеріальних оборот них коштів, Комз

4

Коефіцієнт оберненості готової продукції, Когп

5

Коефіцієнт оберненості дебіторської заборгованості, Кодз

6

Середній термін обороту дебіторської заборгованості, Тобд

7

Коефіцієнт оберненості кредиторської заборгованості, Кокз

8

Середній термін обороту кредиторської заборгованості, Тобк

9

Фондовіддача основних засобів та інших позаоборотних активів, ФПВ

10

Коефіцієнт оберненості власного капіталу, Ковк

11

Продуктивність праці, ПП

12

Питома вага продукції, що поставляється на експорт, ПВП

4. Коефіцієнт оберненості готової продукції (Когп) визначається як відношення виручки від реалізації продукції до середньої за період величини готової продукції (ГП):

. (9.4)

5. Коефіцієнт оберненості дебіторської заборгованості (Кодз) визначається як відношення виручки від реалізації до середньої за період дебіторської заборгованості (ДЗ):

. (9.5)

6. Середній термін обороту дебіторської заборгованості (тривалість періоду обороту в днях) (Тобд) як відношення календарного фонду часу за певний період (наприклад, за рік — 365 днів) до коефіцієнту оберненості дебіторської заборгованості (Кодз):

. (9.6)

7. Коефіцієнт оберненості кредиторської заборгованості (Кокз) як відношення виручки від реалізації до середньої за період кредиторської заборгованості (КЗ):

. (9.7)

8. Середній термін обороту кредиторської заборгованості (Тобк) як відношення календарного фонду часу за певний період до коефіцієнта оберненості кредиторської заборгованості за цей же період (Кокз):

. (9.8)

9. Фондовіддача основних засобів та інших позаоборотних активів (ФПВ) як відношення виручки від реалізації до середньої за період величини необоротних активів (НОА):

. (9.9)

10. Коефіцієнт оберненості власного капіталу (Ковк) як відношення виручки від реалізації до середньої за період вартості власного капіталу (ВК):

. (9.10)

11. Продуктивність праці (ПП) визначається як відношення виручки від реалізації продукції до середньоспискової чисельності робітників (СЧ):

. (9.11)

12. Питома вага продукції, що поставляється на експорт (ПВП), визначається як відношення величини виручки з продукції на експорт (ВРЕ) до загальної виручки від реалізації продукції:

. (9.12)

У чисельнику виручка від реалізації продукції (робіт, послуг) береться за мінусом ПДВ та АЗ.

Аналіз ділової активності характеризується і якісними показниками. До них можна віднести широту ринку збуту продукції на експорт, наявність продукції на експорт, репутацію підприємства, яка виражається, наприклад, в популярності користувачів його продукції або послуг.

При аналізі ділової активності, крім дослідження основних її кі­лькісних показників, обов’язково треба аналізувати виконання планових показників, що відображають діяльність підприємства, їх динаміку. Особлива увага має приділятися аналізу ефективності використання ресурсів, темпів зростання обсягу реалізації; авансованого капіталу, прибутку. При цьому темпи зростання обсягу реалізації повинні перевищувати зростання авансованого капіталу, а темпи зростання прибутку перевищувати темпи зро­стання реалізації.

9.2. ПОСЛІДОВНІСТЬ АНАЛІЗУ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ

Основні показники ділової активності аналізуються в такій послідовності:

1) розраховуються самі показники;

2) показники порівнюються в динаміці;

3) робляться аналітичні висновки.

Прокоментуємо кожний показник.

Коефіцієнт загальної оберненості капіталу відображає швид­кість обороту (кількість оборотів за період) загального капіталу підприємства. Його зростання означає прискорення кругообігу засобів підприємства або зростання цін (у випадках пониження рентабельності фірми та рентабельності необоротних активів).

Коефіцієнт оберненості мобільних засобів показує швидкість обороту всіх мобільних (як матеріальних, так і нематеріальних) засобів підприємства. Зростання цього показника характеризується позитивно, якщо він збігається із зростанням коефіцієнта оберненості матеріальних оборотних засобів, і негативно, якщо Комз зменшується.

Коефіцієнт оберненості матеріальних оборотних коштів відображає число оборотів запасів і затрат господарюючого су­б’єкта за аналізований період. Зниження цього коефіцієнта свідчить про відносне збільшення виробничих запасів, незавершеного виробництва або про зниження попиту на готову продукцію (у випадку зменшення оберненості готової продукції).

Коефіцієнт оберненості готової продукції відображає швид­кість обороту готової продукції. Його зростання свідчить про підвищення попиту на продукцію підприємства, а зниження — про збільшення залишків готової продукції у зв’язку із зниженням попиту.

Коефіцієнти оберненості дебіторської та кредиторської заборгованості свідчать про розширення або зниження комерційного кредиту, що надає підприємство (ДЗ) або надається підприємству (КЗ). Зростання коефіцієнта оберненості дебіторської заборгованості означає збільшення швидкості сплати заборгованості підприємству, зменшення продажу в кредит. Зниження цього показника означає збільшення обсягу кредиту, що надає підприємство, тобто зростання купівлі продукції в кредит покупцями.

Зростання коефіцієнта оберненості кредиторської заборгованості свідчить про підвищення швидкості сплати заборгованості підприємства, а зниження — про зростання купівлі продукції в кредит.

Середній термін обороту дебіторської заборгованості характеризує середній термін її погашення. Позитивно оцінюється зниження цього коефіцієнта.

Середній термін обороту кредиторської заборгованості відображає середній термін повернення боргів підприємства.

Соседние файлы в папке nev 2