Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переделайній 1 роздел.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
47.51 Кб
Скачать

Формування набору тем професійної теоретичної підготовки фахівця

Таблица 1.3.2

Структура об'єкта вивчення (галузі господарської діяльності)

Види діяльності фахівця

Узагальнена структура змісту навчання відповідно до поставлених тактичних цілей

Набір тем програми професійної теоретичної підготовки

1

2

3

4

Техніка

Технологічна (монтаж, зварювання,ремонт, контроль, збір…)

Види, конструкція технічних систем

Основи знань про будову і принцип дії електрозварювального обладнання : зварювальні трансформатори; зварювальні випрямлячі; баластні реостати; перетворювачі; газозварювальної апаратури і газорізальної апаратури.

Технологія

Технологічна

Загальна технологія

Такелажні роботи, електрогазозварювальні роботи, слюсарно – складальні роботи. Основи електрогазозварювання .

Конкретна технологія

Монтаж, технічне обслуговування, ремонт і експлуатація трансформаторів, електродвигунів. Технічне обслуговування і ремонт елементів систем електроавтоматики(реле), пускорегулювальної апаратури, розподільних пристроїв.

Організація, керування й економіка

Організаційно-управлінська

Економіка й організація виробництва

Організація робочого місця, робочих бригад. Основи економіки виробництва, роль економіки у сфері виробництва, економічна доцільність в експлуатації електроустаткування. Енергозберігаючі технології

Охорона праці

Організаційно-технологічна

Охорона праці і техніка безпеки

Протипожежні заходи. Правила ТБ на підприємстві. Основи гігієни праці і виробничої санітарії.

Екологія

Технолого-управлінська

Питання екології галузі

Вплив електромагнітних полів на зовнішнє середовище, людину. Захист від залишкових розрядів при випробуванні об’єктів великої ємності(кабелів, конденсаторів тощо). Промислові аварії, пов’язані з викидами, вибухами та загорянням хімічних речовин.

Правові питання галузі

Технолого-управлінська

Право

Режими роботи і внутрішнього розпорядку, права і обов’язки робітника і адміністрації, штрафні санкції за невиконання обов’язків.

Наукові дослідження

Науково-дослідна

1.3.3. Побудова тематичного плану з предмета “Спецтехнологія”

Тематичний планскладається викладачем у відповідності до навчальної програми,розглядаєтьсяна засіданні відповідної методичної комісії, затверджується заступником директора і є документом багаторазового використання.У тематичному плані записується назва теми та кількість годин на тему. Складемо зведено – тематичний план професійної підготовки робочого за фахом «Електрогазозварник» 4-го розряду, який представлений у таблиці 1.3.3.

2 Розділ Проектування технологій навчання за темою «з’єднання та посадки» курсу «Взаємозамінність та технічні вимірювання»

2.1. Постановка оперативних цілей навчання

Оперативна мета – це обов’язкові знання і вміння, що необхідно сформувати в процесі вивчення розділів, тем по даній дисципліні для успішного здійснення професійної діяльності.

До оперативної мети відносяться розвиваючі цілі навчання – формування необхідних механізмів психіки (сприйняття, мислення, мова, пам'ять, психомоторні вміння), формування творчих вмінь.

Для проектування дидактичних матеріалів необхідно, спираючись на стратегічні і тактичні цілі навчання, сформувати оперативні цілі; дотримуючись їх, підібрати навчально- і науково-технічну літературу з необхідною інформацією по темі; перевірити її на відповідність вимогам і трансформувати в учбовий предмет. Оперативна мета навчання повинна бути сформульована у формі знань і умінь. Які необхідно сформувати у майбутнього фахівця в процесі вивчення теми.

Згідно з теорією В.П. Беспалька існує 4 рівні засвоєння учбового матеріалу. На 1-у рівні учень сприймає інформацію, формує загальне уявлення про об'єкт діяльності, з'являється пізнавальний інтерес. Для цього рівня характерне рішення простих задач, пізнавання на слух і по зображенню заданих елементів і т.д.

Другий рівень характеризує алгоритмічну діяльність по пам'яті або здатність відтворювати і використовувати наявну інформацію для вирішення задач по заданому алгоритму.

Третій рівень характеризує етап продуктивної діяльності. На цьому рівні учень вирішує нестандартні задачі відповідно до конкретних ситуацій і об'єктів. Перехід до етапу розумової діяльності приводить до формування творчого мислення, але учень не робить нічого нового для суспільства.

Четвертий рівень характеризує продуктивну діяльність, яка здійснюється шляхом самостійного конструювання нової орієнтованої основи діяльності. На цьому етапі здобувається нова інформація і цей рівень характеризує дослідницьку діяльність.

У підготовці електрогазозварника 4-го розряду 4-й рівень відсутній, оскільки наукові дослідження не входять в професійні обов'язки цього фахівця. Оперативні цілі вивчення теми «З’єднання та посадки» наведені в таблиці 2.1.1.

Таблиця 2.1.1.

Постановка оперативних цілей вивчення теми

№ рівня

Ціль

(перелік дій)

Еталони

Умови

Результат

Критерії оцінки

І рівень – Упізнавання

Уміти виконувати ручне, електродугове, газоелектричне, газове зварювання; проводити кисневе різання брухту за заданими розмірами

Базові знання із взаємозамінних дисциплін.

Правильно виконане електродугове, газоелектричне, газове зварювання, дотримання заданих розмірів

95% відповідають

правильно, 5%

допускають помилки

при виконанні робіт місці електрогазозварника.

ІІ рівень – Розуміння

Уміти формулювати поняття «зєднання та посадки»,

Уміти пояснювати принципи роботи електрогазозварювального обладнання

Уміти визначати основні вимоги до технічного обладнання.

Правильно визначені вимоги до технічного обладнання

Правильно сформульовані поняття «зєднання та посадки», Правильно охарактеризовані основні принципи роботи електрогазозварника

75% відповідають вірно, 25% допускають помилки під час характеристики основних принципів роботи і експлуатації обладнання

Продовження табл. 2.1.1.

ІІІ рівень – Застосування

Уміти аналізувати основні поняття про розміри та з'єднання в машинобудуванні на робочому місці електрогазозварника.

Уміти аналізувати Допуски та посадки гладких циліндричних поверхонь

Уміти вибирати найбільш оптимальні заходи щодо запобігання шорсткості поверхні Уміти визначати допуски форм та розташування на робочому місці електрогазозварника.

Базові

знання із взаємозамінних дисциплін, Правильно визначені вимоги до технічного обладнання , правильно визначені допуски і посадки

, правильно вибрана шорсткість поверхні

Правильно проаналізовані розміри та з'єднання в машинобудуванні на робочому місці електрогазозварника

80% відповідають правильно, 20% допускають помилки при складанні вимог визначення форм та розташування на робочому місці електрогазозварника .