Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursov_Dubovets.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
231.42 Кб
Скачать

4.4. Виконання третього розділу «Організація навчального процесу (методи,

засоби і форми креативного навчання)»

В цьому розділі необхідно обрати потрібні методи, засоби та форми креативного навчання для формування креативної частини розробленого змісту навчання, що представлений у вигляді «дерева рішень».

Креативні методи навчання орієнтовані на створення учнями власних освітніх продуктів. До креативних методів належать методи, які у традиційному розумінні є інтуїтивними: метод «мозкового штурму», метод емпатії, педагогічні методи учня, що виконує роль учителя, тощо. Такі методи спираються на не логічні дії учнів, які мають інтуїтивний характер. Інший вид креативних методів навчання базується на виконанні алгоритмічних приписів та інструкцій (методи синектики, «морфологічного аналізу»). Їх мета — побудова логічної опори для створення учнями освітньої продукції. Наступний вид креативних методів — метод евристики, тобто прийоми, які дозволяють учням вирішувати завдання шляхом «наведення» на можливі правильні їх рішення та скорочення варіантів таких рішень. Креативна педагогічна система передбачає використання різноманітних методів навчання, серед яких дослідницький та частково-пошуковий займають визначне місце. Методичні орієнтири креативного навчання: теоретичне дослідження, експериментальне дослідження, екскурсійне навчальне дослідження, вільний діалог (Аристотелівські бесіди), керований діалог (Сократівські бесіди), евристичні бесіди, наукові дискусії, наукові та навчальні семінари, моделювання особистих розробок, захист науково-дослідних робіт, наукові звіти (виступи, доповіді, статті, реферати).

Для даного курсового проекту за заданою темою необхідно обрати метод креативного навчання, пояснити свій вибір та описати його.

Наприклад, для формування змісту креативного навчання за темою: «Конструювання виробів з суцільнокроєним рукавом та відрізним бочком» був обраний метод евристичних питань. Це питання, які вже мають часткову відповідь та дають інформацію для роздумів. Це найбільш дієвий, ефективний та простий у використанні метод. Запитання, що ставляться виступають стимулом для формування стратегії і тактики рішення завдання, розвивають інтуїцію, формують алгоритми мислення, приводять людину до ідеї рішення, спонукають до вірних відповідей. В результаті відбувається розвиток креативного мислення в цілому. Цей метод можна використовувати у групах людей з різним рівнем базових знань з потрібного предмету. Ключові запитання вже наштовхують учнів на вірні відповіді.

Метод креативного навчання майбутніх фахівців вимагає для розв’язання задач інформаційної підтримки у вигляді дидактичних засобів. Одна з основних вимог до засобів креативного навчання студентів - наочність, не тільки на фізичному рівні, а й на логічному. При розв’язанні технічних задач управління навчально-пізнавальною діяльністю студентів можливе за допомогою дидактичних засобів покрокового управління.

На сьогодні розроблено досить велику кількість дидактичних засобів управління навчально-пізнавальною діяльністю студентів при реалізації методів креативного навчання.

Дидактичними засобами управління навчально-пізнавальною діяльністю студентів при реалізації методу евристичних питань є підготовлений список спеціальних питань. Розрахунок робиться на те, що при пошуку відповіді на поставлені питання і буде знайдена необхідна ідея розв’язання задачі. Існують списки евристичних питань А. Осборна та Т.Ейлоарта. Списки питань за А. Осборном містять 9 груп питань, серед яких наступні: яке нове застосування технічному об’єкту ви можете запропонувати?; чи можливе розв’язання задачі шляхом спрощення, пристосування, скорочення?; які модифікації технічного об’єкту можливі? що можливо збільшити в технічному об’єкті? та інші.

У зв’язку з тим, що питання спрямовані на конкретну відповідь, то оригінальних ідей і рішень можна і не отримати.

Список питань за Т. Ейлоартом представляє собою програму роботи кваліфікованого досвідченого винахідника. В даному випадку використовуються такі завдання: перерахувати всі якості технічного рішення, що пропонуються; змінити їх; знайти біологічні, економічні , молекулярні та інші аналоги; побудувати математичну, механічну, гідравлічну та інші моделі системи, що розглядається.

Дидактичними засобами при реалізації методу Г.С. Альтшулера, що найбільше використовується на практиці для розв’язання творчих задач, є алгоритм розв’язання творчих задач (АРТЗ). За цим методом процес розв’язання полягає в тому, що шляхом порівняння ідеального і реального стану технічної системи виявити технічне або фізичне протиріччя та усунути його, перебираючи відносно невелику кількість варіантів. Перевагами таких дидактичних засобів є можливість покрокового управління діяльністю студентів, наявність в якості інформаційної допомоги великого фонду спеціальних прийомів розв’язання технічних і фізичних протиріч, а також спеціальних методів та фізичних ефектів.

Найбільш відомим прикладом інформаційної допомоги є розроблена Г.Альтшулером таблиця подолання технічних протиріч. Змістом таблиці є пошук відповідних евристичних прийомів для подолання технічних протиріч, у випадку, якщо не вдається розв’язати задачу відомими способами. За допомогою цієї таблиці скорочуються витрати часу на розв’язання творчих технічних задач. Але в даному випадку студент повинен володіти знаннями досить великої кількості евристичних прийомів та й рішення будуть отримані вузькопрофільними.

Таким чином, для обраного методу слід розглянути засоби навчання.

Наприклад, для обраного метод евристичних питань дидактичним засобом є таблиця з евристичними питаннями.

Наступним кроком необхідно провести вибір форми навчання учнів, що здатні забезпечити засвоєння розробленого змісту креативного навчання у вигляді «дерева рішень». Найбільш ефективною формою навчання для формування творчих умінь є колективна форма. Колективна (кооперативна) форма навчальної діяльності учнів – це форма організації навчання у малих групах учнів, об'єднаних спільною навчальною метою. За такої організації навчання викладач керує роботою кожного учня опосередковано, через завдання, якими він спрямовує діяльність групи. Кооперативне навчання відкриває для учнів можливості співпраці зі своїми ровесниками, дозволяє реалізувати природне прагнення кожної людини до спілкування, сприяє досягненню учнями високих результатів засвоєння знань та формування вмінь креативного рішення навчальних задач.

Також необхідно обрати форму організації навчання (евристичну лекцію, евристичний урок, евристичний семінар чи урок евристичного занурення). Пояснити свій вибір.

Цей розділ повинен міститися на 2-2,5 сторінках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]