Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursov_Dubovets.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
231.42 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА

КреативнОї педагогіки

і інтелектуальної власності

КРЕАТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

«ДИДАКТИЧНИЙ ПРОЕКТ КРЕАТИВНОГО НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ»

для студентів денної форми навчання

із напрямів 6.010104 Професійна освіта

Харків

2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУУКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА

КреативнОї педагогіки і інтелектуальної власності

КРЕАТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

«ДИДАКТИЧНИЙ ПРОЕКТ КРЕАТИВНОГО НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ»

для студентів денної форми навчання

із напрямів 6.010104 Професійна освіта

Затверджено Науково-методичною Радою Української інженерно-педагогічної академії Протокол №

від 2012 р.

Харків

2012

УДК 378.608.3

Креативні технології навчання: Методичні вказівки до виконання курсової роботи «Дидактичний проект креативного навчання майбутніх фахівців» для студентів денної форми навчання із напрямів 6.010104 Професійна освіта / Упоряд. Н.П.Рубан. - Харків: УІПА, 2012. - 22 с.

Анотація: Приведені зміст курсової роботи «Дидактичний проект креативного навчання майбутніх фахівців», вимоги до її оформлення, методичні вказівки щодо виконання розділів курсової роботи та рекомендована література.

Рецензент: М.І. Лазарєв, д. пед. н, професор

Відповідальний випусковий: Рубан Н.П.

© Рубан Н.П., 2012

© УІПА, 2012

ЗМІСТ

Вступ

6

1.

ЗАВДАННЯ НА ПРОЕКТ

8

2.

ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

8

3.

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

9

4.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛІВ КУРСОВОЇ РОБОТИ

10

4.1.

Складання вступу до курсової роботи

10

4.2.

Виконання першого розділу «Проблеми креативного навчання майбутніх фахівців певної (заданої) галузі»

11

4.3.

Виконання другого розділу «Мета і зміст креативного навчання. Побудова «дерева рішень» як змісту навчання»

12

4.4.

Виконання третього розділу «Організація навчального процесу (методи, засоби і форми креативного навчання)»

15

4.5.

Виконання третього розділу «Розробка евристичних питань»

18

4.6.

Складання висновку до курсової роботи

19

4.7.

Складання списку використаних джерел

19

5.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

20

ВСТУП

Необхідність докорінної перебудови існуючого промислового виробництва України у зв’язку з інтеграцією у світовий розподіл праці висуває більш високі вимоги до підготовки сучасних інженерів. Промислове виробництво держави вимагає оновлення як технічного обладнання, так і промислових технологій.

Сучасна промисловість в Україні, щоб бути конкурентоспроможною на світовому ринку повинна швидко розвиватися, оснащуватися передовими технологіями і технікою. Державний стандарт вищої освіти (ДСТВО) зосереджує увагу професійної освіти на формуванні здатностей майбутніх інженерів до активної діяльності, до праці у всіх її формах, в тому числі і до творчої професійної праці. Ці вимоги обумовлюють необхідність забезпечення відповідної творчої підготовки у майбутніх інженерів до плідної продуктивної праці та розв’язання складних виробничих завдань.

Прийнято вважати, що освіта – це передача новому поколінню досвіду і знань попереднього. Так побудовано більшість педагогічних систем, що діють в сучасних вищих навчальних закладах. У традиційному навчанні студент спочатку «опановує знання», а потім застосовує їх, в тому числі і творчо. Велика кількість навчальних елементів технічних дисциплін – об’єктів, процесів, зв’язків викликають проблему засвоєння їх навіть на репродуктивному рівні, не говорячи про творчий.

Зміст навчання за традиційними методиками в основному подано рецептурно, описано переважно існуючі процеси та обладнання, практично відсутній навчальний матеріал з вдосконалення існуючих та створення нових об’єктів, використовуються переважно пояснювально-ілюстративні та репродуктивні методи навчання, а засоби навчання у більшості на фізичному рівні. Це обумовлює проблему якості формування знань майбутніх фахівців на творчому рівні.

Загальноприйняте розуміння основного складника змісту технічної освіти як засвоєння студентом досвіду минулого у вигляді великої кількості технічних об’єктів, а не процесу їх створення, також вступає сьогодні в суперечність з потребою людства у розробці нових об’єктів техніки та потребою студента у творчій самореалізації. Таким чином, виникає необхідність у розробці таких методик навчання студентів, що дають можливість студентамотримати досвід творчої діяльності.

Розглянемо, що в вітчизняній педагогіці і психології розуміють під визначеннями що пов’язані з творчою діяльністю. Під творчістю розуміють діяльність або результат (суб’єктивний або об’єктивний) діяльності людини, що визначається деякою новизною, значимістю і корисністю. В процесі навчання технічних дисциплін важливо отримати досвід творчої діяльності, і при цьому немає вимог щодо нового, значимого і корисного результату. Тому, при професійній підготовці майбутніх інженерів виникає інтерес щодо здібність до творчості, або творчої активності. В вітчизняній педагогіці і психології саме «креативність» розглядають як здібність, що відображує властивість індивіду створювати власний зміст навчання, тобто здібність до творчості. Дане визначення характеризує креативність як психічний стан, як стан мислення конкретної особистості, на відміну від творчості як виду діяльності. Таким чином, виникає необхідність цілеспрямованої, послідовної передачі методології творчої діяльності і творчого досвіду: знань, умінь, навичок, способів розв’язання навчальних- і професійно-творчих задач майбутнім фахівцям певної галузі в спеціально організованих умовах, тобто креативного навчання майбутніх фахівців.

Творчі здібності – це уміння створювати нове на основі попереднього досвіду. Вони пов'язані з емоціями, мисленням і особою людини і включають цілий ряд навиків і властивостей. Щоб творчі здібності були повноцінними і принесли людині користь, не можна пропустити жодну ланку в довгому ланцюзі їх формування. Основний «будівельний матеріал» творчих здібностей – це досвід.

Основною метою даної курсової роботи є дослідження і використання креативних технологій при підготовці спеціалістів та робітників за заданою професією.

Курсова робота відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні творчих умінь у студентів. Виконання курсової роботи повинне забезпечити освоєння умінь у студентів до творчого рівня.

Представлені методичні вказівки покликані допомогти студентам усвідомити мету і завдання курсового проектування, а також організувати свою роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]