Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет Моисеенко самій последний.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
261.62 Кб
Скачать

Висновки

Оборотні кошти є фінансовою категорією, яка виступає проміжною ланкою між пасивом та активом балансу. До оборотних активів відносяться ті активи, які у бухгалтерському балансі відображаються у його другому розділі. У зв’язку з різною економічною сутністю понять “оборотні активи”, “оборотні кошти”, “оборотний капітал” можна зробити висновок про те, що слід відмовитися від ототожнення цих економічних категорій і визначитися з термінологію, в першу чергу, в економічних словниках.

Економічно обґрунтована класифікація оборотних активів є важливою передумовою успішної організації бухгалтерського і управлінського обліку, оскільки від цього залежить здатність своєчасно і чітко управляти оборотними активами, можливість оперативного аналізу і прогнозування, що в кінцевому підсумку впливає на обґрунтованість управлінських рішень. Аналіз підходів до класифікації оборотних активів різних авторів дав змогу здійснити їх узагальнення та представити найбільш повний варіант класифікації, що характеризує усі аспекти даного поняття.

Ефективність організації та управління оборотними коштами підприємства залежить від рівня організаційності та узгодженості процесів аналізу оборотних коштів підприємства в попередньому періоді, планування оборотних коштів, контролю за виконанням планів та прийняттям управлінських рішень щодо підвищення ефективності використання оборотних коштів. Ефективність використання оборотних коштів характеризується низкою взаємозалежних показників. Кількісний бік оборотних коштів характеризує обсяг коштів, їх структура, а якісний – швидкість їх обороту, оборотність.

Щодо На ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе» спостерігається досить негативна тенденція щодо зміни основних показників функціонування підприємства, що є свідченням погіршення фінансової діяльності. Відбулося зменшення середньорічної вартості основних виробничих фондів, підвищення іх зношуваності, скорочення розміру власного капіталу, валюти балансу в цілому.

Проаналізувавши фінансовий стан ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе», можна зробити висновки про достатність оборотних коштів підприємства для покриття його поточних зобов’язань. Підприємство належить до 1 типу фінансової стійкості - абсолютна фінансова стійкість. Показники рентабельності є позитивними, за останні три роки динаміка їх зміни є зростаючою. Та все одно діяльність ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе» значною мірою залежить від зовнішніх джерел фінансування. Прослідковується позитивна тенденція до підвищення інвестиційної привабливості, розвитку, розширенню своєї діяльності. Зросла ефективність використання ресурсів підприємства незалежно від джерел їхнього залучення.

За результатами структурно – динамічного аналізу оборотних коштів можна зробити висновок про оптимальне їх використання, про що свідчить стабілізація політики ведення дебіторської, позитивна сума чистого оборотного капіталу. Разом з тим залишається невирішеною проблема оптимізації джерел фінансування оборотних засобів, а саме підвищення ролі власного капіталу у фінансуванні оборотних активів підприємства і зменшення зобов’язань підприємства

Аналіз ефективності використання оборотних коштів ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе» в 2010 – 2012 рр. показав покращення використання як складових оборотних активів, так і оборотних активів в цілому. Прискорення оборотності оборотних активів стало наслідком вивільнення оборотних коштів і збільшення виручки від реалізації продукції. Наявність вивільнених оборотних коштів дає змогу підприємству швидше здійснювати реінвестування прибутку і розширювати виробництво.

Дослідивши систему охорони праці на ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе», слід зробити висновок про достатність рівня охорони праці, її відповідність законодавчим нормам. Негативним моментом є нераціональний розподіл витрат на охорону праці, недостатнє фінансування превентивних заходів щодо охорони праці.

На основі Гігієнічної класифікації, ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе» можна віднести до 1 класу – оптимальні умови, при яких створюються передумови для підтримання високого рівня працездатності та зберігається стан здоров’я працюючих.

На основі показників стану виробничого травматизму та професійних захворювань, можна констатувати зниження кількості нещасних випадків та втрати працездатності через захворювання за аналізований період. Проте, враховуючи наявність нещасних випадків, необхідно зменшувати їх кількість шляхом проведення, збільшення витрат на убезпечення робочих місць, приділити увагу інформуванню працівників щодо безпеки праці.

Оптимізувати систему охорони праці можна таким чином:

  • здійснення інструктажів та контроль за їх виконанням, аудит знань з охорони праці;

  • привести до відповідності чинному законодавству локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій інженером з охорони праці;

  • чіткий розподіл обов’язків між працівниками служби охорони праці на підприємстві;

  • поновлення та деталізація Плану роботи служби з охорони праці з призначенням відповідальної за дану роботу особи;

  • визначення для кожного структурного підрозділу підприємства переліку і змісту завдань і функцій управління.

Слід відмітити доцільність заходів вдосконалення системи безпеки в надзвичайних ситуаціях на підприємстві:

  • забезпечення аптечок предметами першої допомоги;

  • перевірка засобів пожежогасіння;

  • проведення тренувань з моделювання надзвичайної ситуації на виробництві з метою підвищення ефективності протидії у разі її реального настання.

Впровадження заходів оптимізації системи охорони праці покращить умови праці на підприємстві. Від ефективності роботи, насамперед, працівників залежать показники діяльності підприємства в цілому.