Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gribkova J BS-01.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
261.71 Кб
Скачать

2.1 Організація процесу проведення депозитних операції банку з фізичними особами

Організація проведення депозитних операції з фізичними особами забезпечується реалізацією своїх функцій та ефективною координацією діяльності багатьох структурних підрозділів банку та охоплює всі рівні управління. До органів управління та підрозділів, задіяних у процесі проведення депозитних операції банку з фізичними особами відносяться наступні: Спостережна рада банку; Правління банку; Комітет з управління активами та пасивами; Тарифний комітет; Казначейство; Департамент планування та аналізу, та інші [33].

Також до організаційної структури управління формуванням ресурсів з депозитних джерел може входити Департамент продуктів та маркетингу для приватних клієнтів, Департамент малого та середнього бізнесу, Департамент каналів продажів та дистрибуції, Управління моніторингу та інші структурні підрозділи.

Спостережна рада банку у межах своїх функціональних обов'язків та в межах виконання завдань, покладених на неї Загальними зборами акціонерів, встановлює основні напрямки політики банку щодо залучення ресурсів, переглядає та оцінює основні принципи депозитної політики банку, затверджує загальну депозитну політику банку, а також середньострокові та довгострокові бізнес-плани банку з урахуванням усіх аспектів його діяльності щодо формування депозитних ресурсів.

Правління банку взаємодіє зі спостережною радою з питань формування ресурсної бази банку, виходячи із загальноприйнятих принципів корпоративного управління та процедур.

Правління банку виносить на розгляд спостережної ради стратегію діяльності банку на депозитному ринку. До функцій правління у сфері проведення депозитних операції банку з фізичними особами відноситься також затвердження основних положень, інструкцій, процедур, інструментів та контроль за їх виконанням відповідно до статуту і делегованих повноважень. Правління банку затверджує основні характеристики банківських продуктів, а також планові показники депозитної діяльності банку. Правління банку відповідає за ефективне функціонування системи внутрішнього контролю [12].

Комітет з управління активами та пасивами визначає умови проведення депозитних операції банку з фізичними особами, їх внутрішньосистемного перерозподілу (обсяги, терміни погашення, периметри застосування банківського продукту), погоджує умови нових видів депозитів, зміни до умов діючих депозитів. Прийняті Комітетом управлінські рішення виконуються працівниками Казначейства та інших структурних підрозділів.

Функції тарифного комітету банку у проведенні депозитних операції банку з фізичними особами полягають у встановленні процентних ставок за різними видами депозитних продуктів банку. Процентні ставки за строковими та поточними депозитними ресурсами доводяться до регіональних дирекцій та відділень.

Казначейство є важливою ланкою у формуванні депозитних ресурсів банку, залучених від фізичних осіб. Воно виконує функції забезпечення ресурсами підрозділів банку, які проводять активні операції, формує структуру розподілу ресурсів, встановлює та контролює трансфертні ціни, здійснює управління структурою активів і пасивів шляхом використання різних за видами і термінами інструментів відповідно до директив, прийнятих Комітетом управління активами й пасивами та правлінням банку.

Розробку інструментів для проведення депозитних операції банку з фізичними особами здійснює Департамент маркетингу. До його ж компетенції входить вдосконалення існуючих депозитних продуктів банку з метою їх пристосування до нових умов економічного середовища. Підставою для внесення змін до умов окремих інструментів залучення коштів є результати аналізу економічного середовища функціонування банку та SWOT-аналіз діяльності, що здійснюється Департаментом планування та аналізу діяльності [16].

Питання контролю за формування ресурсів банку з депозитних джерел належить до компетенції Ревізійної комісії, як головного контрольного органу, та Управління моніторингу в частині тактичного та оперативного контролю формування депозитної бази.

Метою організації проведення депозитних операції банку з фізичними особами банку є залучення до банку необхідного обсягу депозитних ресурсів для здійснення активних операцій. При цьому основними критеріями залучення депозитних ресурсів банку є їх стабільність та вартість. Задля досягнення цієї мети в банку здійснюється планування всіх аспектів його діяльності на депозитному ринку, проводиться періодичний аналіз та контроль залучення депозитних ресурсів [1].

У процесі організації проведення депозитних операції банку з фізичними особами вітчизняні банки керуються такими нормативно-правовими актами:

  • Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7.12.2000 № 2121-3;

  • Постанова Правління НБУ «Про затвердження Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами» від 03.12.2003 № 516;

  • Постанова Правління НБУ «Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України» від 27.12.2007 № 481;

  • Постанова Правління НБУ «Про затвердження Правил резервування коштів за залученими уповноваженим банком депозитами і кредитами (позиками) в іноземній валюті від нерезидентів» від 18.06.2008 № 171;

  • Постанова Правління НБУ «Про затвердження Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках» від 12 січня 2011 р. № 6;

  • Постанова Правління НБУ «Про затвердження Правил здійснення депозитних операцій для банківських депозитів і Правил випуску та обігу валютних деривативів» від 11 вересня 1997 р. № 393/2197.

Основним внутрішнім нормативним документом, що визначає принципи організації проведення депозитних операції банку з фізичними особами є Положення про депозитну політику банку. Окрім цього, діяльність банку у сфері залучення депозитних ресурсів регулюють Положення про організацію планування діяльності, Правила здійснення депозитних операцій фізичних осіб в банку, Положення про залучення депозитів фізичних та юридичних осіб та інші [4].

Важливим аспектом у процесі проведення депозитних операції банку з фізичними особами є визначення депозитної політики банку, що базується на попередньому аналізі економічної ситуації у країні та визначення місця банку на депозитному ринку. Аналітичною роботою у цьому напрямку займається відділ аналізу та планування, що належить до операційної вертикалі в структурі банку. Спеціалісти даного відділу здійснюють аналіз фінансово-економічних умов діяльності банку на депозитному ринку на основі інформаційних джерел зовнішнього походження: даних Державного комітету статистики України, Національного банку України, інформації з сайтів інших банків, зокрема, основних банків-конкурентів, даних рейтингових агентств щодо рейтингів діяльності банків-конкурентів. Результати проведеного аналізу є основою для побудови прогнозної моделі розвитку банку. Зважаючи на динамічне середовище функціонування прогнозна модель розвитку банку розробляється щорічно.

Таким чином, процес організації проведення депозитних операції банку з фізичними особами базується на взаємодії Спостережної ради, Правління банку, Комітету з питань управління активами та пасивами, Тарифного комітету, Казначейства, Управління моніторингу та департаментів, що займаються залученням депозитних ресурсів. Проведення депозитних операції банку з фізичними особами є чітко організованим процесом, що базується на плануванні, періодичному аналізі та постійному контролі діяльності банку із залучення ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]