Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovi czpory.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

18. Бухгалтерський облік залучених вкладів (депозитів).

Пост.прав-ня НБУ №516 від 03.12.2003р.,яка затв.пол-ня про порядок здійснення банками Укр.складних депоз-х опер.з юр.і фіз..особ. Інст-я,яка регламентує облік-пост.№481від 27.12.2007 р.,яка затверд.інстр-ю з бух.обл.кред.вкладних депоз-х опер.та формув.і вик-ня резервів під кред.ризики в банках Укр.Пост.№255 від 18.06.2003р.,яка затверд.правила бух.обл.доходів і витрат банків Укр.На дату залучення коштів на вклад (депозит) в обліку здій­снюється таке бухгалтерське проведення:

Дебет: Рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів, рахунки клієнтів;

Кредит: Рахунки для обліку залучених вкладів (депозитів).

Сума вкладу (депозиту) обліковується на вкладному (депо­зитному) рахунку до часу його повернення. Нарахування процентів за депозитами відображається бух­галтерським проведенням:

Дебет: процентні витрати;

Кредит: нараховані витрати.

Сплачені авансом проценти не рідше одного разу на місяць протягом строку депозиту амортизуються з віднесенням відпо­відної суми на процентні витрати. При цьому здійснюється таке бухгалтерське проведення:

Дебет: процентні витрати;

Кредит: витрати майбутніх періодів.

Проценти за депозитом можуть сплачуватися:

при погашенні депозиту;

періодично;

авансом.

Якщо проценти сплачуються на дату погашення депозиту, то банк здійснює такі бухгалтерські проведення:

Дебет: нараховані витрати - на суму процентів;

Дебет: депозит - на суму номіналу депозиту;

Кредит: поточний рахунок, кореспондентський рахунок, каса.

При сплаті процентів періодично після дати нарахування банк здійснює таке бухгалтерське проведення:

Дебет:. нараховані витрати;

Кредит: поточний рахунок, кореспондентський рахунок, каса – на суму процентів.

При капіталізації процентів сума нарахованих процентів періодично приєднується до депозиту і відображається такою бухгалтерським проведенням:

Дебет: нараховані витрати;

Кредит: рахунки для обліку залучених вкладів (депозитів) -на суму процентів.

Повернення вкладу (депозиту) у визначений договором бан­ківського вкладу (депозиту) строк відображається в обліку та­ким бухгалтерським проведенням:

Дебет: рахунки для обліку залучених вкладів (депозитів) -на суму вкладу (депозиту) з урахуванням суми процен­тів при їх капіталізації;

Кредит: рахунки для обліку грошових коштів і банківських металів, рахунки клієнтів;

Якщо за вимогою вкладника вклад (депозит) повертається до закінчення дії договору банківського вкладу (депозиту) і банк здійснює перерахування процентів за ставкою, яка застосову­ється за вкладами на вимогу, якщо договором не передбачено інше, то на різницю між нарахованими раніше процентами та процентами, що підлягають сплаті за ставкою, яка застосову­ється за вкладами на вимогу, банк зменшує свої процентні ви­трати. У цьому разі, якщо протягом дії договору банківського вкладу (депозиту) проценти вкладнику не сплачувалися, то в бухгалтерському обліку зменшення суми процентних витрат ві­дображається такими бухгалтерськими проведеннями:

Дебет: рахунки для обліку нарахованих витрат за залученими вкладами (депозитами) - на суму нарахованих проце­нтів за вкладом (депозитом);

Кредит: рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів, рахунки клієнтів - на суму процентів за вкла­дом (депозитом) за ставкою, яка застосовується до вкла­дів на вимогу;

Кредит: рахунки для обліку процентних витрат за залученими вкладами (депозитами) - на різницю між нараховани­ми та сплаченими процентами за зниженою ставкою.

Розміщення вкладу (депозиту) відображається в бухгалтерському обліку таким бухгалтерським проведенням: Дт 1510, 1512, 1513,1514 Кт 1500 Облік процентів за депозитами здійснюється за принципами нарахування і відповідності. Для обліку нарахованих проценті я використовуються відповідні рахунки "Нараховані доходи", на яких накопичуються нараховані проценти до настання строку їх сплати: Дт 1518 Кт 6011,6012,6013 При сплаті процентів періодично після дати нарахування, банк здійснює таке бухгалтерське проведення: Дт 1500 Кт 1518 Погашення розміщеного вкладу у визначений договором банківського вкладу строк відображаєть­ся в обліку таким бухгалтерським проведенням: Дт 1500 Кт 1510, 1512, 1513,1514 Сума не отриманого у визначений договором строк розміще­ного вкладу (депозиту) наступного робочого дня відображається в бухгалтерському обліку таким проведенням: Дт 1517 Кт 1510, 1512, 1513,1514 У разі визнання простроченої заборгованості за розміщеним вкладом (депозитом) сумнівною вона відображається аналогічно з використанням аналітичних рахунків. Погашення простроченої заборгованості за розміщеними вкла­дами (депозитами) відображається таким бухгалтерським про­веденням: Дт 1500 Кт 1517 При визнанні заборгованості за вкладами на вимогу та роз­міщеними вкладами (депозитами) безнадійною така заборгова­ність списується за рахунок спеціальних резервів.

19. Бухгалтерський облік розмішених вкладів (депозитів) Розміщення вкладу (депозиту) відображається в бухгалтерському обліку таким бухгалтерським проведенням: Дт 1510, 1512, 1513,1514 Кт 1500 Облік процентів за депозитами здійснюється за принципами нарахування і відповідності. Для обліку нарахованих процентів використовуються відповідні рахунки "Нараховані доходи", на яких накопичуються нараховані проценти до настання строку їх сплати: Дт 1518 Кт 6011,6012,6013 При сплаті процентів періодично після дати нарахування, банк здійснює таке бухгалтерське проведення: Дт 1500 Кт 1518 Погашення розміщеного вкладу у визначений договором банківського вкладу строк відображаєть­ся в обліку таким бухгалтерським проведенням: Дт 1500 Кт 1510, 1512, 1513,1514 Сума не отриманого у визначений договором строк розміще­ного вкладу (депозиту) наступного робочого дня відображається в бухгалтерському обліку таким проведенням: Дт 1517 Кт 1510, 1512, 1513,1514 У разі визнання простроченої заборгованості за розміщеним вкладом (депозитом) сумнівною вона відображається аналогічно з використанням аналітичних рахунків. Погашення простроченої заборгованості за розміщеними вкла­дами (депозитами) відображається таким бухгалтерським про­веденням: Дт 1500 Кт 1517 При визнанні заборгованості за вкладами на вимогу та роз­міщеними вкладами (депозитами) безнадійною така заборгова­ність списується за рахунок спеціальних резервів.

20. Загальні принципи бухгалтерського обліку кредитних операцій: 1) надані (отримані) кредити первинно оцінюють і відображають в обліку за СВ включаючи в-ти на опер. 2) банк визнає в обліку прибуток або збиток першого дня на суму різниці між справедливою вартістю фінансового активу або зобов’язання та вартістю договору в кореспонденції з рахунками дисконту (премії) якщо під час первісного визнання він визначив вартість фінансового активу або фінансового зобов’язання за відсотковою ставкою вищою або нижчою, ніж ринкова; 3) на кожну наступну дату балансу кредити оцінюють за амортизованою вартістю з використанням ефективної ставки відсотку під час нарахування відсотків або амортизації премії чи дисконту; 4) банк не рідше 1 разу на місяць здійснює амортизацію премії або дисконту, нараховує відсотки та оцінку кредитних операцій щодо зменшення корисності; 5) якщо є об’єктивне свідчення зменшення корисності фінансового активу або групи фінансових активів у наслідок однієї або кількох подій, що відбулися після первинного визнання і впливають на величину чи строки попередньо оцінених майбутніх грошових потоків від використання фінансового активу або групи фінансових активів та визнається зменшення від корисності. Зменшення корисності в обліку відображається через формування резервів за рахунок витрат банку. 6) в обліку операції з пролонгації кредитних договорів відображають за відповідним рахунком з обліку коротко або довгострокової заборгованості, залежно від строку, що визначається від дати пролонгації договору до їх погашення; 7) для обліку простроченої заборгованості визначені окремі рахунки по кожній кредитній групі. Кредиторську заборгованість переносять на рахунок простроченої на наступний робочий день після настання строку сплати, якщо такої сплати не відбулося ( це стосується і відсотків); 8) сумнівна заборгованість в обліку відображається за окремими аналітичними рахунками з обліку простроченої заборгованості за кредитними операціями (це стосується і відсотків); 9) безнадійна заборгованість за кредитними операціями списується за рахунок сформованого резерву і обліковується на поза балансі до закінчення строку позовної давності.

21. Бухгалтерський облік наданих кредитівКороткостроковий кредит – це наданий або отриманий кредит на строк, який не перевищує одного року. Довгострокові кредити – це надані або отримані кредити на строк більше року. Надані кредити відображаються в бух. Обліку за такими проведеннями: ДТ: рахунки для обліку наданих кредитів; КТ:рахунки клієнтів, рахунки для обліку грошових коштів і банківських металів. У разі надання кредиту з одночасним утриманням комісії та процентів авансом здійснюються такі бух. проведення: ДТ: рахунки для обліку наданих кредитів(на суму кредиту);КТ:рахунки клієнтів, рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів(на суму кредиту за вирахуванням комісії та процентів утриманих авансом). Сума неамортизованого дисконту за наданими кредитами амортизується як правило один раз на місяць. У цьому разі здійснюється бух. проведення: ДТ: рахунки для обліку неамортизованого дисконту за наданими кредитами; КТ: рахунки для обліку процентних доходів за наданими кредитами. Облік нарахованих доходів за кредитними операціями здійснюється відповідно до облікової політики банку. Нараховані доходи обліковуються за відповідними рахунками тієї групи рахунків в якій обліковується номінал кредиту:ДТ: рахунки нарахованих доходів за наданими кредитами; КТ: рахунки для обліку процентних доходів за наданими кредитами.

22. Облык процентних доходыв за кредитами.Облік нарахованих доходів за кредитними операціями здійснюється відповідно до облікової політики банку. Нараховані доходи обліковуються за відповідними рахунками тієї групи рахунків, в якій обліковується номінал кредиту: Дебет: рахунки нарахованих доходів за наданими кредитами. Кредит: рахунки для обліку процентних доходів за наданими кредитами.Використовуються рахунки 1, 2, 6 класів. Нарахування доходів за кредитами наданих суб госп: 1) у поточну діяльність: 2068-6026; 2) у інвестиційну діяльність: 2078-6027. Сплата нарахованих доходів за кредитами наданими суб госп: 1) у поточну діяльність 2600-2068/2069; 2) у інвестиційну діяльність: 2600-2078/2079; Нараховано відсотки за кредитами наданими фіз. Особам 2208-6042. Нараховані доходи за кредитами, що надані іншим банкам. 1528-6016/6014. Віднесення нарахованих доходів за кредитами суб госп до прострочених: 1) в поточну діяльність 2069 2068; 2) в інвестиційну діяльність: 2079-2078. Нарахування процентів за кредитами овердрафт 2607/2627-6020/6040. Сплата відсотків за кредитами овердрафт 2600/2620-2607/2627. Нарахування відсотків за операціями репо 2018-6021. Нарахування процентних доходів за факторинговими операціями 2038-6023.

23. Облік кредитів овердрафт

Овердрафт — короткостроковий кредит, який надається клієнту понад його залишок на поточному рахунку в банку в межах заздалегідь обумовленої суми шляхом дебетування його рахунку. При виконанні такої операції за рахунком клієнта (контрагента) в банку утворюється дебетове сальдо. Іншими словами, овердрафт являє собою кредитну лінію (можливість негайного отримання кредиту), погоджену банком, якою контрагент може скористатися з допомогою свого поточного рахунку. Здебільшого поточний рахунок клієнта, як і кореспондентський рахунок банку, має кредитовий залишок. Перевищення цього залишку при проведенні розрахункових операцій як банком, так і контрагентом можливе при підписанні відповідної угоди в разі відкриття кореспондентського рахунку банку або поточного рахунку клієнту. Так документально оформлюється можлива ситуація, що має назву основний (твердий) овердрафт, оскільки ядром (основою) його є постійна сума перевищення залишку за рахунком. В угоді зазначається ліміт овердрафту, умови його використання та проценти як плата за такий спосіб кредитування. Сума процентів за овердрафтом обчислюється з огляду на неоплачений денний залишок за рахунком та затверджену ставку процентів, що, як правило, перевищує процентну ставку, застосовувану в банку за кредитними ресурсами. За способом надання овердрафт підлягає сплаті до запитання. Сума за рахунками овердрафту, що залишилася непокритою у разі недостатності коштів, переноситься на наступний день. Якщо ж дебетовий залишок за кореспондентським рахунком (поточним рахунком) збільшиться, то на відповідну суму збільшаться й записи за рахунками овердрафту: Д-т Рахунки овердрафту; К-т Кореспондентський рахунок банку (поточний рахунок контрагента). Проценти за овердрафтом нараховуються щоденно або щомісяця згідно з обліковою політикою, прийнятою банком. Для розрахунку процентів при помісячному їх нарахуванні може застосовуватись метод процентного числа або звичайний метод. Сплачуються проценти з поточного рахунку контрагента (кореспондентського рахунку банку) у терміни, що передбачені угодою. Банк своїм клієнтам може надати різні види овердрафту, наприклад: 1) стандартний овердрафт; 2) овердрафт авансом — надається клієнтові, який відповідає вимогам банку, з метою залучення (повернення) його на розрахунково-касове обслуговування; 3) овердрафт під інкасацію — надається клієнтам, які відповідають вимогам банку і не менше 75% оборотів за кредитом розрахункового рахунка яких становить грошова виручка, що інкасується/ Короткостроковий кредит у вигляді овердрафту відрізняється від інших видів короткострокових кредитів, надаваних у грошовому еквіваленті, тим, що він не надається банком прямо підприємству-позичальнику (методом зарахування коштів на поточний рахунок останнього), а перераховується таким банком безпосередньо одержувачу, зазначеному підприємством-позичальником у платіжному дорученні3. В банківській виписці з поточного рахунку підприємства-позичальника, надаваної останньому, банк указує реальну сутність операції - виникає дебетовий залишок на кінець операційного дня на основну суму кредиту за овердрафтом (природно, якщо в цей день інших надходжень коштів на поточний рахунок зазначеного підприємства не було). У зв’язку із цим можна виділити кілька варіантів відображення зазначеної суми кредиту за овердрафтом в бухгалтерському обліку підприємства-позичальника. Три принципово різні варіанти повернення овердрафту 1. Повернення овердрафту самостійно банком за рахунок усіх надходжень на поточний рахунок підприємства. 2. Повернення овердрафту самостійно банком у межах сум залишку коштів на поточному рахунку підприємства на кінець операційного дня банку. 3. Повернення овердрафту самостійно позичальником у терміни і в сумах, визначених ним самим, але не пізніше за день закінчення дії договору про надання овердрафту.

Овердрафт допускається за рахунками: 2600 АП ,1500 АП, 1600 АП За операціями овердрафт банк відображує в обліку зобов’язан­ня з кредитування:

-за овердрафтом, наданим банкам: Дт 9100 Кт 9900

-за овердрафтом, наданим клієнтам:Дт 9129 Кт 9900 Кредитування овердрафт можливе також як пасивна операція — ідеться про овердрафт, отриманий в інших банках. У цьому разі на позабалансових рахунках фіксується запис: Дт9900 Кт 9110 За сумою зазначених проведень обліковується ліміт овердрафту. Якщо кошти використовуються в межах ліміту овердрафту, то в обліку відображається зменшення зобов’язань з кредитування. За кредитами овердрафт банк проводить нарахування процент­них доходів, що відповідає записам:

за кредитування овердрафт клієнтів:

Дт 2607 А Кт 6020 П

за кредитування овердрафт інших банків:

Дт 1607 А Кт 6016 П Банк може також отримувати кредити овердрафт від інших бан­ків. Сума овердрафту обліковується як кредитове сальдо за рахун­ком 1500. У цьому разі банк-позичальник нараховує процентні витрати. В обліку це відповідає запису: Дт 7016 А Кт 1507 П Погашення овердрафту відбувається за рахунок надходжень на рахунок клієнта або на коррахунок банку. Якщо на визначену угодою дату через брак коштів на рахунку клієнт не може закрити овердрафт, то банк починає обліковувати не закритий овердрафт як прострочену заборгованість за тим видом кредитів, який відповідає напряму використання коштів овердрафту. Це стосується покриття потреб на поточну діяльність: Дт 2067 Кт 2600 У такий самий спосіб починають обліковуватись і несплачені в строк проценти за користування кредитом овердрафт:Дт 2069 Кт 2607

24.Факторинг – банківська операція , яка передбачає яка передбачає придбання права вимоги на виконання зобов’язань у грошовій формі за поставлені товари чи надані послуги та приймання ризику виконання таких вимог і отримання платежів. Факторингові операції банку-фактора - це різновид його торговельно-комісійних операцій , які поєднують у собі кредитування банком-фактором обігового капіталу клієнтів і з переуступку клієнтами-постачальниками банку-фактора неоплачених платіжних вимог за поставлену продукцію, виконані роботи і надані послуги та права одержання платежів за ними. Комплекс факторингових послуг включає : фінансування поставок товарів , страхування кредитних ризиків, облік стану дебіторської заборгованості та регулярне подання відповідних звітів клієнту , контроль за своєчасністю оплати і роботу з дебіторами. Головною метою здійснення банком-фактором факторингових операцій є своєчасне інкасування боргів для скорочення втрат внаслідок затримок платежів і попередження сумнівних боргів , надання кредиту у формі попередньої оплати , підвищення ліквідності. Здійснення факторингу ґрунтується на виборі продавцем конкретної його форми та виду: 1)відкритий\закритий факторинг ; 2)Факторинг з повним сервісом ; 3) Агентський ; 4) Дисконтування рахунків. На рахунку 2030 відображаються платіжні операції банка-фактора з клієнтом та його боржниками. Дебетове сальдо відображає заборгованість клієнта перед банком фактором.

Облік отриманих від клієнта документів

9800

9910

Облік зобов’язань з кредитування

9129

9900

Комісійні доходи

2030

2036

Переказ коштів на рахунок клієнта(аванс)

2030

2600

Нарахування процентних доходів за факт операціями

2038

6023

Сплата процентних доходів за фактор операціями

2600

2038

Платежі, одержані банком від дебітора в рахунок оплати ДЗ

2600

2030

Оплата залишку купленої ДЗ і переказ коштів на рахунок клієнта

2030

2600

Просрочена заборг за фактор операціями

2037

2030

Визнання заборг за фактор опер сумнівною

2093

2037

25. Облік фінансового лізингу. Фінансовий лізинг(оренда)-це оренда, умовами якої передбачається перед-ня всіх ризиків і вигод, пов’яз. з правом власності на актив. Право вл. може з часом передаватися або не передаватися. Наданий у ФЛ об’єкт необ акт у сумі мінімальних лізінг платежів і не агрегованої ліквідац вартості лізінгодавець відображає в бух обліку таким провед: Дт:1525, 2071; Дт: 4309,4409, 7490; Кт: 4300,4400 – на суму ЗВ об’єкта ФЛ. Різниця між сумю мін ліз платежі і неагрег лікв варт об’єкта ФЛ і теп його вар-тю, що визначена за ліз ставкою %, є дох-ом лізингодавця. Розподіл дох між зв. пер-ми протягом строку лізингу зд. із застосув. ліз ставки % до залишку заб-ті лізингоодержуача за кредитом на початок зв пер. Витрати, пов з оформл договору про ФЛ, вкл до вартості кредиту під час первісного визнання та амортизуються протягом строку лізингу. Проведення: Дт 2075, Кт 1200. Нарахув. дох та амортизація витрат за операціями ФЛ відобр. об за пров: Дт1528, 2078; Кт 6018, 6028 – на суму нарах дох; Дт 6028; Кт 2075 – на суму амортизації премії. Отримана лізінгодавцем сума лізінг. платежу відобр в бух обл.: Дт 1200, 2600, 2620, 2650; Кт 1528, 2078 – на суму отрим дох; Кт 1525, 2071 – на суму компенсації вартості об’єкта ФЛ. Якщо об’єкт ФЛ поверт лізингодавцю на умов дог, то зд пров (на суму негат ліквідац вартості): Дт 4300,4400; Кт 1525, 2071.

26. Облік формування використання спкц резервів на покриття можливих втрат за кред операціями Резерв для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків є спеціальним резервом, необхідність формування якого обумовлена кредитними ризиками, які характерні для банківської діяльності. Створення резерву під кредитні ризики – це визнання витрат для відображення реального результату діяльності банку з урахуванням погіршення якості його активів або підвищення рівня ризику кредитних операцій. Банки самостійно визначають рівень ризику кредитних операцій, оцінюють фінансовий стан позичальників та вартість застави в межах чинного законодавства. Для розрахунку резерву під кредитні ризики банки повинні здійснювати класифікацію кредитного портфеля за кожною кредитною операцією залежно від фінансового стану позичальника, стану обслуговування позичальником кредитної заборгованості та з урахуванням рівня забезпечення кредитної операції. За результатами класифікації кредитного портфеля визначається категорія кожної кредитної операції: стандартна, під контролем, субстандартна, сумнівна, безнадійна. Банки зобов’язані створювати та формувати резерви для відшкодування можливих втрат у повному розмірі чистого кредитного ризику за основним боргом, зваженим на відповідний коефіцієнт резервування, за всіма видами кредитних операцій у нац та іноз валютах. Резерв під кредитні ризики поділяється на резерви під стандартну і нестандартну заборгованість за кредитними операціями. Формування резервів банки зобов’язані здійснювати щомісячно в повному обсязі незалежно від розміру їхніх доходів за групами ризику відповідно до сум заборгованості за кредитними операціями. Розмір фактично сформованого резерву за кредитними операціями контролюється за даними місячного балансу. Банки повинні формувати резерви незалежно від фінансового стану на всю суму прострочених понад 31 день і сумнівних щодо отримання нарахованих доходів, які обліковуються за такими балансовими рахунками: 1529, 1780, 2029, 2039, 2069, 2079, 2109, 2119, 2209,2219, 2480 Формування (збільшення) спеціальних резервів за кредитними операціями відображається в бух обліку такими проведеннями: Д-т 7701, 7702,7720 К-т 1590, 1591, 1790, 2400,2401, 2490.

28. Цінні папери у портфелі банку, загальні принципи їх оцінки та облікуПортфель цінних паперів - інформація з обліку інвестицій у цінні папери за їх видами і призначенням, яка згрупована з метою складання фінансової звітності.Інвестиції банку в цінні папери з метою їх оцінки та відображення в бухгалтерському обліку класифікуються так:а) цінні папери, які обліковуються в торговому портфелі;б) цінні папери в портфелі банку на продаж;в) цінні папери в портфелі банку до погашення;г) інвестиції в асоційовані та дочірні компанії. Цінні папери, які придбані або зберігаються за дорученням і за кошти клієнтів, а також цінні папери, які придбані згідно з договорами про довірче управління, обліковуються за позабалансовими рахунками. Облік фінансових інвестицій та їх оцінка здійснюються за кожною інвестицією в розрізі емітентів. Визнання цінних паперів відображається в бухгалтерському обліку на дату розрахунку. Цінні папери в торговому портфелі первісно оцінюються за справедливою вартістю. Цінні папери, придбані в портфель банку на продаж та до погашення, первісно оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за справедливою вартістю, до якої додаються витрати на операції з придбання. Дисконт - різниця між номінальною вартістю цінних паперів та їх вартістю під час первісного визнання без урахування нарахованих на час придбання процентів, якщо така вартість нижча від номінальної вартості. Премія - перевищення вартості цінних паперів під час їх первісного визнання без урахування нарахованих (накопичених) на момент придбання процентів над їх номінальною вартістю. Здійснені інвестиції в асоційовані та дочірні компанії первісно оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за собівартістю. Справедлива вартість цінних паперів, які перебувають в обігу на організаційно оформлених ринках, визначається за їх ринковою вартістю. Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком у порт­фелі на продаж, справедливу вартість яких достовірно визначи­ти неможливо, відображаються на дату балансу за собівартістю з урахуванням зменшення їх корисності. Цінні папери, які утримуються в банку до їх погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою собівартістю з використанням ефективної ставки відсотка. За купонними цінними паперами окремо обліковуються на­копичені проценти, дисконт або премія. Дисконт або премія амортизується протягом періоду з дати придбання до дати їх погашення за методом ефективної ставки відсотка. Цінні папери, які надані в довірче управління, не вважа­ються такими, що вибули з портфеля банку, а обліковуються за окремими аналітичними рахунками тих самих балансових ра­хунків, на яких вони обліковувалися до надання в довірче управ­ління, з подальшим здійсненням операцій з переоцінки, амор­тизації дисконту або премії, нарахування доходу тощо.

29.Облік цінних паперів в торговому портфелі Ціні папери в торговому портфелі – ЦП , придбані банком для перепродажу та переважно з метою отримання прибутк відж короткотермінових коливань, від ціни або дилерської маржі. До торгових ЦП віднсяться лише ЦП, щодо є можливість обліку за справедливою вартістю з визнанням переоцінки через прибутки, збитки. Витрати на операцію з придбання ЦП визнаються за рахунками витрат під час первісного визнання ЦП. Щомісячно у разі зміни справедливої вартості здійснюється переоцінка ЦП. Щомісячно здійснюється нарахування % доходів за ЦП. Амортизація дисконту премії за борговими ЦП в торговому портфелі не здійснюється. Переведення з торговому портфелю в ін. і навпаки не допускається. Реалізація ЦП з торгового портфеля відображається на рах. 6203. 1) Придбання цінних паперів у торговий портфель банку А) Відображення вартості придбаних ЦП на дату операції:- облік вартості ЦП до отримання 9350 - 990 ; -облік грошових коштів до відсилання 990 – 9360 Б) Зміна СВ ЦП між датою операції і датою розрахунку: - дооцінка ЦП 3811 - 6203; -уцінка ЦП 6203 - 3811 В) Відображення придбання ЦП в торговий портфель на дату розрахунку:-списання вартості ЦП до отримання 990-9350; -списання грошових коштів до відсилання 9360 – 990;- списання здійсненої між датою операції і датою розрахунку до оцінки 6203 – 3811/ 3007,1405,3015 – 6203; -списання здійсненої між датою операції і датою розрахунку уцінки 3811-6203/ 6203-3007,1405,3015 Г) Придбання боргових ЦП з дисконтом: - на суму номіналу рах.груп 140,301- кореспондентський рахунок,поточний рахунок; -на суму дисконту рах.груп 140,301-1406,3016 Д) Придбання боргових ЦП з премією: -на суму номіналу рах.груп 140,301- кореспонд. рахунок,поточний рахунок; -на суму премії 1407,3017- кореспонд. рахунок,поточний рахунок 2) Реалізація цінних паперів з торгового портфеля Відображення реалізації ЦП на дату операції: - облік грошових коштів до отримання 9350-990; - облік вартості ЦП до відсилання 990-9360; Відображення реалізації ЦП на дату розрахунку: - списання грошових коштів до отримання 9350-990; - списання вартості ЦП до відсилання 990-9360;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]