Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovi czpory.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

16. Облік розрахунків платіжними вимогами в разі здійснення примусового списання (стягнення коштів)

Нормативна база:

  1. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затв. Постановою Правління НБУ № 22 від 21.01.2004 р.

  2. Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах Постанова НБУ N 492 12.11.2003

Відповідно до Цивільного кодексу України кошти можуть бути списані з рахунку клієнта без його доручення на підставі рішення суду.

Примусове списання коштів ініціюють стягувачі на підставі виконання документів виданих судами.

Для примусового списання оформлюється платіжна вимога

Стягувач може відкликати платіжну вимогу в будь-який час до списання коштів з рахунку платника, подавши лист до бан­ку, який обслуговує стягувача. Платіжна вимога відкликається лише в повній сумі. У листі про відкликання платіжної вимоги стягувач зазна­чає: назву платника та номер його рахунку, назву та код банку платника, номер, дату і суму, зазначену в документі, що від­кликається. Цей лист засвідчується підписами відповідальних осіб стягувача та відбитком печатки, які повинні відповідати зразкам підписів та відбитка печатки, заявленим у картці зі зразками, що зберігається в банку стягувача. Платіжні вимоги стягувачів на примусове списання коштів виконуються банком у межах наявного залишку коштів плат­ника, а на невиконані суми повертаються разом із супровідни­ми документами, що надавалися. Стягувач подає до банку, який його обслуговує, платіжні вимоги в трьох примірниках, супровідні документи - рішення податкових органів, визнані претензії, виконавчі документі та реєстр платіжних вимог - у двох примірниках. Банк стягувача приймає платіжні вимоги протягом 10 кален­дарних днів з дати їх складання, а банк платника - протягом 30 календарних днів. Банк стягувача перевіряє наявність усіх супровідних доку­ментів, та відповідність назви, коду, підписів та відбитка печат­ки стягувача тим, що зазначені в картці зразків і залишає собі один примірник реєстру платіжних вимог/ Банк стягувача надсилає банку платника перший і другий примірники платіжної вимоги на примусове списання коштів та супровідні документи. Банк стягувача повертає стягувачу по одному примірнику платіжної вимоги та реєстру. Банк платника отримує платіжну вимогу і повідомляє про це платника не пізніше наступного робочого дня, якщо це передбачено договором на розрахунково-касове обслуговування. Списання коштів з рахунку платника та позначення на зво­ротній стороні супровідних документів суми (цифрами та слова­ми), яку списано з рахунку, і дати списання засвідчується під­писом відповідального виконавця банку та відбитками штампа банку. Часткову оплату платіжної вимоги банк оформлює ме­моріальним ордером. Банк платника проводить перерахування списаних коштів з рахунку платника на рахунок стягувача в його банку. Банк стягувача зараховує належну суму на рахунок стягувача.

17.Загальні положення обліку депозитних операцій банку

Депозит (вклад) - гроші або інші кошти в готівковій або безготівковій формі, у національній або іноземній валюті, передані власником (фізичною або юридичною особою) або третьою особою за дорученням і за рахунок власника до банку для зберігання на встановлених договором умовах, з обов'язковим поверненням вкладнику. Інструкція з бухгалтерського обліку депозитних операцій установ комерційних банків Українb визначає порядок обліку установами банків операцій за міжбанківськими депозитами, депозитами суб'єктів господарської діяльності та фізичних осіб до запитання, короткостроковими та довгостроковими депозитами та гарантійними депозитами. Бухгалтерський (фінансовий) облік операцій із залучення, розміщення, погашення депозитів, нарахування та списання (отримання) витрат (доходів) за ними здійснюється за такими групами балансових рахунків: 12…. За строками використання коштів депозити поділяються на: - депозити до запитання; - депозити на визначений строк (строкові). До депозитів до запитання відносяться залишки тимчасово вільних коштів клієнтів і контрагентів банку на кореспондентських, поточних рахунках, а також на поточних бюджетних рахунках. За категоріями депонентів депозити поділяються на: - депозити банків; - депозити суб'єктів господарської діяльності; - депозити фізичних осіб. Порядок відкриття поточних, депозитних рахунків у національній та іноземній валюті, а також поточних бюджетних рахунків у національній валюті України та проведення операцій за ними регулюються чинним законодавством України. Активними депозитними операціями вважаються операції з розміщення банком коштів на депозит, а пасивними депозитними операціями - операції із залучення банком коштів на депозит. Депозитні операції можуть бути активними лише на міжбанківському ринку. У цій Інструкції викладено порядок відображення у бухгалтерському обліку залучених депозитів. Відображення в бухгалтерському обліку розміщених депозитів здійснюється за відповідними активними рахунками Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]