Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovi czpory.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

11. Організація обліку операцій банку за безготівковими розрахунками.

Нормативна база:

  1. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затв. Постановою Правління НБУ № 22 від 21.01.2004 р.

  2. Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах Постанова НБУ N 492 12.11.2003

  3. Правила бухгалтерського обліку операцій з використанням платіжних карток у банках України, затверджені постановою Правління НБУ № 123 від 08.04.2005 р.

Безготівкові розрахунки - перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді. Основні вимоги щодо оформлення платіжних інструментів визначені в інструкції про безготівкові розрахунки в україні в національній валюті, постанова НБУ №22 від 21.01.04Спосіб подання документів клієнтом до банку передбачено в договорі про обслуговування банківського рахунку.

Розрахунковий документ, крім чека, виписується в кількості примірників необхідних для всіх учасників, але не менше ніж два.

Кошти списуються з рахунку клієнта на підставі1-го примірника розрахункового документа, який залишається на зберіганні в банку платника.

Приймаючи від клієнта розрахунковий документ банк перевіряє всі реквізити і якщо хоча б один заповнено неправильно, то такий документ до виконання не приймають.

Відповідальність за правильність заповнених реквізитів несе особа, яка оформила цей документ і подала його до банку.

Розрахункові документи оформлені своїми клієнтами банк приймає протягом часу визначеного в договорах, а документи клієнтів інших банків – протягом операційного дня.

Розрахункові документи, що надійшли протягом операційного дня виконуються в день надходження, а розрахункові документи, що надійшли після операційного дня – наступного робочого дня. За порушення строків виконання банк несе відповідальність.

Розрахункові документи виконуються відповідно до черговості їх надходження, проте якщо до банку надійшло одночасно кілька документів на підставі яких списуються кошти то вони виконуються у такій послідовності:

  1. списуються кошти на підставі рішень суду, щодо відшкодування суми завданої каліцтвом, іншими пошкодженнями здоров'я або смерті та стягнення аліментів;

  2. списуються кошти на підставі рішень суду, щодо виплати віхідної допомоги та оплати праці особам, що працюють за трудовим договором, а також за авторським договором;3.списуються кошти на підставі інших рішень суду;

4.кошти, що передбачають платежі до бюджету;

5.всі інші в порядку надходження.

Безготівкові розрахунки організовані за певною системою принципів організа­ції, вимог, що висуваються до їх організації, і визначених форм і способів розрахунків. Організація безготівкових розрахунків має відповідати таким вимогам: 1)забезпечувати своєчасність оплати за реалізовані товари і послуги; 2)створювати умови для взаємного контролю платників і одер­жувачів коштів за дотриманням розрахункової і договірної дисципліни, а також для банківського контролю за учасни­ками розрахунків 3)сприяти зближенню моментів отримання і оплати товарно-матеріальних цінностей. Принципи організації безготівкових розрахунків: 1)правовий режим проведення розрахунків і платежів; 2)здійснення розрахунків тільки через установи банків і під їх контролем; 3)обов'язкове зберігання коштів у банках, за винятком залиш­ків готівки в касах клієнтів у межах установлених лімітів; 4)самостійний вибір форм розрахунків і платіжних інструментів; 5)здійснення платежів на підставі укладених договорів про роз­рахунково-касове обслуговування за дорученням клієнта, за його згодою (акцептом); 6)проведення платежів за наявності на поточному рахунку клі­єнта вільних коштів або коли він має право на одержання кредиту; 7)самостійне нарахування платниками пені за несвоєчасно спла­чені ними суми податкового боргу. Способи безготівкових розрахунків: 1)шляхом перерахування коштів з рахунків платників на рахун­ки одержувачів; 2)шляхом зарахування взаємних вимог. Форми розрахунків: акредитивна, інкасова, вексельна, за розрахунковими чеками і з вико­ристанням розрахункових документів на паперових носіях та в електронному вигляді. Форми платіжних інструментів: платіжного доручення; платіжної вимоги-доручення; розрахункового чека; заяви на акредитив; векселя; платіжної вимоги, банківських платіжних карток; меморіального ордера. Платіжні інструменти, такі як чек, заява на акредитив, век­сель, платіжне доручення, є традиційними формами безготівко­вих розрахунків у паперовій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]