Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспІСТ.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
903.17 Кб
Скачать

Режими роботи інформаційних систем

Розрізняють такі режими роботи інформаційної системи: режим функціонування обчислювальної системи, режим обслуговування користувачів, режим взаємодії з користувачем, режим реального часу, рис. 2.4.

За режимом функціонуванняобчислювальні системи поділяють на однопрограмні і мультипрограмні.

Однопрограмний режим – режим, при якому всі ресурси обчислювальної системи використовуються для розв’язку однієї задачі від її початку до завершення.

Мультипрограмний режим– режим, який передбачає паралельну роботу або чергування виконання двох або більше завдань.

Рис. 2.4.Класифікація інформаційних систем за режимом роботи

За характером обслуговуваннякористувачів виділяють режим індивідуального користування, пакетний і колективного користування.

Режим індивідуального користування– режим, при якому всі ресурси системи надані у розпорядження одного користувача.

Пакетний режим– режим, при якому накопичені заздалегідь дані чи завдання виконуються без права втручання користувача у цей процес.

Режим колективного користування– режим, при якому можливий доступ декількох незалежних користувачів до ресурсів системи. При цьому обслуговування користувачів здійснюється в режимі запит-відповідь або режимі поділу часу. У режимізапит-відповідьсистема обслуговує запит користувача без переривань. У режиміподілу часуобчислювальні ресурси системи надаються різним користувачам послідовно квантами. Після закінчення кванта часу задача повертається в чергу чекання.

За характером взаємодії з користувачемподіляють системи, що працюють у діалоговому та інтерактивному режимах.

Діалоговий режим– режим взаємодії користувача з системою, при якому користувач і система обмінюються інформацією в темпі, порівнянному з темпом обробки інформації користувачем.

Інтерактивний режим– режим, що передбачає таку взаємодію користувача і системи, при якому можливі різного роду впливи на процес обробки інформації, що викликають відповідну реакцію процесу. Іншими словами, це режим, в якому передача та обмін інформацією відбувається в режимі діалогу.

Режим реального часу(real time processing) – це режим обробки інформації, при якому забезпечується взаємодія системи обробки інформації зі зовнішніми стосовно неї процесами в темпі, порівнянному зі швидкістю протікання цих процесів.

Запитання та завдання для самоперевірки

  1. За якими ознаками класифікуються інформаційні системи?

  2. Визначити і охарактеризувати класифікацію інформаційних систем за призначенням.

  3. Визначити і охарактеризувати класифікацію інформаційних систем за видом діяльності.

  4. Визначити і охарактеризувати класифікацію інформаційних систем за структурою апаратних засобів

  5. Визначити і охарактеризувати класифікацію інформаційних систем за режимом роботи.

Лекція 3. Структура інформаційного процесу

Інформаційний процес можна розглядати як сукупність елементарних операцій: збирання інформації; її перетворення і введення в ЕОМ; передачу інформації; зберігання інформації; обробка інформації; надання інформації користувачеві, рис. 3.1.

Рис. 3.1. Структура інформациійного процессу

Кожна елементарна операція реалізується з використанням різноманітних методів. Більш складні операції (функції) утворюються шляхом поєднання елементарних функцій.