Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспІСТ.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
903.17 Кб
Скачать

Мережі на основі сервера

Однорангова мережа, до якої приєднано більше ніж 15 комп’ютерів, може виявитися недостатньо продуктивною. Тому більшість мереж використовують виділені сервери. Виділеними називають сервери, які функціонують тільки як сервери і не мають функцій робочих станцій або клієнтів. Вони спеціальним чином оптимізовані для швидкої обробки запитів клієнтів мережі і для управління захистом файлів і каталогів.

Якщо збільшується обсяг мережі, збільшуються і кількість серверів. Розподіл функцій серед серверів здійснюється таким чином, щоб кожна задача виконувалася найбільш ефективним чином.

Для виконання різноманітних вимог користувачів існують спеціалізовані сервери. Наприклад, в операційній системі Windows NT Server існують різні типи серверів.

Файл-сервери і принт-сервери управляють доступом користувачів до файлів і принтерів.

Сервери додатків (у тому числі сервер баз даних і WEB-сервер) виконують прикладні частини серверних додатків. Ці сервери принципово відрізняються від файл-серверів тим, що при роботі з файл-сервером потрібні файли або дані цілком копіюються на робочу станцію, а при роботі зі сервером додатків на робочу станцію пересилаються тільки результати запитів. Наприклад, можна по запиту отримати тільки список працівників, які народилися у визначеному році, без завантаження в свою робочу станцію всієї бази даних працівників.

Поштові сервери управляють передачею електронних повідомлень між користувачами мережі.

Факс-сервери управляють потоком вхідних і вихідних факсимільних повідомлень через один або декілька факс-модемів.

Комунікаційні сервери управляють потоками даних і поштових повідомлень між конкретною локальною мережею та іншими мережами або віддаленими користувачами через модем або телефону лінію. Комунікаційні сервери забезпечують доступ до Інтернету.

Сервер служб каталогів призначений для пошуку, зберігання і захисту інформації в мережі Windows NT Server, об’єднує робочі станції у логічні групи-домени, система захисту яких наділяє користувачів різними правами доступу до будь-якого мережного ресурсу.

Комбіновані мережі

Комбіновані мережі поєднують кращі якості однорангових мереж і мереж на основі серверу. Вважається, що комбінована мережа найбільш повно задовольняє запити адміністраторів, тому що вона може застосовувати два типи мережних операційних систем: Windows NT Server i Novel NetWare.

Мережні операційні системи комбінованих локальних мереж відповідають за сумісне використання основних додатків і даних, а на робочих станціях встановлюються системи Windows NT WorkStation або Windows 95/98, Windows 2000 тощо, які управляють доступом до ресурсів виділеного сервера і в той же час надають у сумісне використання свої жорсткі диски і, при необхідності, дозволяють доступ до своїх даних.

Комбіновані мережі є найбільш поширеним типом локальної мережі, але для їхнього правильного використання і надійного захисту необхідні певні знання і навички планування.

Запитання та завдання для самоперевірки

  1. Визначити призначення локальної комп’ютерної мережі.

  2. Надати характеристику основним складовим комп’ютерної мережі.

  3. В яких випадках доцільно використовувати однорангові мережі?

  4. У чому полягає перевага використання мереж на основі серверів?

  5. Які типи серверів використвуються в мережі і яке їхнє призначення?

  6. Які переваги і недоліки використання комбінованих локальних комп’ютерних мереж?