Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспІСТ.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
903.17 Кб
Скачать

Моделі оцінювання граничного ефекту

Для оцінювання ефекту (10.1) необхідно знати значення показника до створення системи Wi(d) і після її впровадження Wi(n). Якщо значення Wi(d) можна визначити за статистичними даними, які отримані в процесі дослідження існуючої системи, то для оцінювання Wi(n) такого способу немає.

Складність визначення Wi(n) полягає в тому, що значення цього показника залежить від характеристик системи, що створюється (продуктивності, надійності тощо), а системи, як такої, ще не існує.

Щоб якось оцінити ефект від зміни цього показника, вводиться поняття граничного ефекту інформатизації, який визначається, як

Ei*=Wi*Wi(d), (10.2)

де Wi* – нижня межа показника Wi, яка досягається при створення системи, тобто припускається, що перевага надається меншому з усіх значень Wi.

Зазвичай при розрахунку показника Wi не враховується вплив на нього неідеальності системи (обмеженої продуктивності, імовірності відмов, неадекватності моделей, які використовуються, тощо).

Розглянемо оцінювання граничного ефекту системи продажу та резервування квитків за середнім часом, витраченим пасажиром на придбання проїзних квитків.

Нехай у касовому залі n касирів. Для побудови моделі оцінювання середнього часу придбання квитків у залізничній касі mT (час знаходження заявки у системі) скористаємося моделлю системи масового обслуговування (СМО):

(10.3)

де μ – інтенсивність обслуговування,

mобсл – середній час обслуговування пасажира касиром;

 – інтенсивність потоку заявок на придбання квитків.

Якщо припустити, що потік заявок на придбання квитків є найпростіший з інтенсивністю λ, то до кожного касира надходить потік заявок з інтенсивністю .

Якщо припустити, що час обслуговування пасажира касиром є випадкова величина, яка розподілена за експоненціальним законом із середнім значенням mобсл, то середній час, витрачений пасажиром на придбання квитка складе

. (10.4)

Середній час обслуговування пасажира mобсл визначається за складовими:

mобсл=m1+m2+m3, (10.5)

де m1 – середній час перемов із пасажиром, включаючи час на оплату квитка;

m2 – середній час резервування місця у диспетчера (за старою технологією);

m3 – середній час оформлення квитка.

За новою технологією функції диспетчера виконує комп’ютер, передача інформації здійснюється по каналах зв’язку і, якщо вважати, що система спроектована з достатньою пропускною спроможністю, то часом m2 можна знехтувати.

Оформлення квитків за новою технологією здійснюється шляхом їхнього виведення на друкуючий пристрій, тому час m3 є достатньо малим і його можна також не враховувати.

Тоді нижня межа часу обслуговування пасажира складе

m*обсл=m1. (10.6)

Нижня межа середнього часу, витраченого пасажиром на придбання квитка визначається, як:

(10.7)

Граничний ефект системи продажу і резервування квитків за показником «середній час, який витрачається пасажиром на придбання квитків» визначається за формулою:

(10.8)

Значущість отриманого граничного ефекту можна оцінити, якщо розрахувати відносний граничний ефект:

(10.9)

де W(d) – значення показника існуючої інформаційній системи.