Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспІСТ.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
903.17 Кб
Скачать

Комутація каналів

При комутації каналів у мережі створюється наскрізний канал передачі даних (без проміжного накопичення інформації).

Фізичний сенс комутації каналів полягає в тому, що до початку передачі інформації в мережі через вузли комутації встановлюється безпосереднє електричне з’єднання між абонентом-відправником і одержувачем повідомлення. Таке з’єднання встановлюється шляхом посилання відправником спеціального повідомлення-виклика, що містить номер (адресу) абонента, який викликається і, при проходженні по мережі, займає канали зв’язку по всьому шляху наступної передачі повідомлення. При цьому всі складові частини зформованого наскрізного каналу зв’язку повинні бути вільними. Якщо на будь-якій дільниці мережі не буде забезпечено проходження виклику, то абонент, який робить виклик, отримує відмову в з’єднанні і його виклик буде загублено. Для відправлення повідомлення абонент–відправник повинен повторити виклик.

Принциповою особливістю комутації каналів є те, що всі канали, які зайняті при встановленні з’єднання, використовуються у процесі передачі даних одночасно і звільняються тільки після завершення передачі даних між абонентами. Типовим прикладом такого з’єднання є мережа телефонного зв’язку.

Комутація повідомлень

При комутації повідомлень провадиться прийом і накопичення повідомлень у вузлі комутації, а потім здійснюється їхня подальша передача. Таким чином, основна відміна комутації повідомлень від комутації каналів – це накопичення, проміжне збереження і попередня обробка інформації у вузлах комутації. Обробка полягає в наступних діях: визначенні пріоритетів повідомлення, розмноженні для багатоадресного розсилання, запису повідомлення в архів тощо. Для обробки у вузлах комутації повідомлення повинні мати прийнятий в мережі формат, тобто однотипне розташування їхніх окремих елементів.

При комутації повідомлень реалізується така технологія. Повідомлення від абонента спочатку надходять у вузол комутації, до якого підключений абонент. У вузлі комутації проводиться обробка повідомлення і визначається напрям його подальшої передачі з урахуванням адреси. Якщо канали зайняті, то повідомлення очікує в черзі звільнення потрібного каналу. Таким чином, при проходженні повідомлення по мережі воно в будь-який момент займає тільки один канал.

Комутація пакетів

Комутація пакетів являє собою різновид комутації повідомлень, при якому повідомлення розбиваються на частини, звані пакетами, і передаються, приймаються та накопичуються у вигляді таких пакетів даних. Ці пакети нумеруються і забезпечуються адресами, що дозволяє передавати їх по мережі одночасно і незалежно один від одного. Таким чином істотно зменшується час передачі даних по мережі відносно методу комутації повідомлень.

Порівняльний аналіз методів комутації

Метод комутації каналів історично з’явився першим і застосовувався у телефонних і телеграфних мережах зв’язку.

Методи комутації повідомлень і пакетів з’явилися два-три десятиліття потому і використовувалися для побудови мереж передачі даних (МПД) для забезпечення обміну інформацією в мережах ЕОМ.

Використання того або іншого методу комутації залежить від ряду умов, таких як необхідний час доставки повідомлень, величина завантаження, режим обміну (діалог або передача даних, електронна пошта тощо).