Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова гк 2014 final.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

Методи зображення гірничих об'єктів

Гірничі об'єкти залежно від їх типів і призначення креслення мо­жуть зображуватись методом прямокутного проектування, аксонометричного проектування, в проекціях з число­вими відмітками, в афінних і векторних проекціях та в лінійній перспе­ктиві.

Прямокутне проектування широко застосовується в гірничо-інженерних кресленнях. При цьому, як відомо, об'єкт зображується в двох-трьох і більше проекціях. Але зображення покладів корисних ко­палин і порід, які їх вмішують, сукупності гірничих виробок, земної по­верхні в районі гірничого відводу та інших об'єктів, як правило, вико­нуються методом проекцій з числовими відмітками. В проекціях з чис­ловими відмітками об'єкт проектується лише на одну (наприклад, на горизонтальну) площину. Висотні відмітки точок або й інших геомет­ричних елементів об'єкта відносно площини проекцій визначають по­ложення його в просторі.

Проекції з числовими відмітками застосовуються для зображення об'єктів, які мають невеликі розміри за висотою порівняно з розмірами на плані, а також для зображення поверхонь неправильної форми (поверхонь топографічного характеру). На кресленнях в проекціях з чи­словими відмітками зображуються рельєф поверхні, відкриті гірничі виробки, поклади корисних копалин, положення гірських порід, які вміщують ці копалини, а також зведені і суміщені плани гірничих робіт. Для таких креслень характерно, що на одній площині проекцій зобра­жуються гірничі виробки, які знаходяться на різних горизонтах розроб­ки, або одночасно відкриті та підземні гірничі виробки.

Креслення, що виконуються в прямокутних проекціях, а також в проекціях з числовими відмітками, поряд з перевагою (зручністю вимірювання) мають істотний недолік (відсутність наочності зображення). Для забезпечення наочності креслення виконують в аксонометрії, в векторних проекціях, а також застосовують афінну відповідність та лінійну перспективу.

В повному зображенні найбільш точно і детально відтворюються форма і розміри об'єкта та його елементів. З найбільшою повнотою зображуються елементи гірничо-будівельних та інших конструкцій. Враховуючи специфічні особливості гірничих об'єктів - складність і неповторність форм, а також різний ступінь до­стовірності вихідних даних, на кресленнях наносять спро­щені порівняно з натурою контури гірничих виробок та інших гірничих об'єктів (відвалів, териконів, складів корисної копалини, розвалів зруйнованої гірської маси і т.д.), якщо немає необхідності в детально­му відображенні їх форм. При цьому топографічні поверхні і складні криві лінії замінюють правильними поверхнями і лініями, а також від­повідно площинами, прямими і ламаними лініями.

Зображення об'єктів та їх елементів на виробничо-технологічних кресленнях в більшості випадків спрощуються, наприклад, на креслен­нях всіх типів за масштабом 1:100, 1:200 і менше. Спрощено зображу­ються, як правило, гірничі виробки і насипи (штабелі розсипчастої і зруйнованої скельної гірської породи). Контури допускається спрощу­вати тим більше, чим менший масштаб креслення.

Спрощені контури виконуються на кресленні тонкою суцільною лінією або основною суцільною лінією, якщо дається лише спрощене зображення.