Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова гк 2014 final.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

3.2. Плани, вертикальні проекції, горизонтальні і вертикальні розрізи та перерізи гірничих виробок.

Плани широко застосовуються при зображенні гірничих виробок. На них вказують відмітки точок або горизонтів гірничих робіт.

На планах гірничих виробок зображуються: технічні границі шах­ти; основні, допоміжні і очисні виробки; контакти корисної копалини з породами; геологічні порушення; лінії січних площин; цілики і т.д. Го­ризонтальну площину проекцій розташовують зі сторони лежачого бо­ку корисної копалини так, щоб лінія простягання зображеної дільниці була паралельна нижній рамці креслення. В практиці гірничого вироб­ництва зустрічаються такі плани: план гірничих робіт; погоризонтальні; підповерхові (рис.3.3.); зведені плани гірничих робіт; гіпсометричні.

Вертикальні проекції застосовуються для зображення гірничих об'єктів, якщо проектування на горизонтальну площину П, викликає великі спотворення, наприклад, при зображенні гірничих виробок на крутих пластах. Вертикальні площини проекцій П2 і П3 розташовують по простяганню і вхрест простягання покладу корисної копалини.

Розрізи і перерізи широко застосовуються для зображення гірничих виробок. При побудові розрізів і перерізів січними площинами можуть бути вертикальні площини, розташовані по простяганню і вхрест про­стягання покладу або впоперек та вздовж гірничої виробки, а також го­ризонтальні, похилі і ступінчасто розташовані площини.

На вертикальних проекціях і розрізах зображуються: основні, до­поміжні і очисні виробки; контур корисної копалини і геологічні по рушення; лінія виходу корисної копалини на земну поверхню; лінії геологічних розрізів і т.д.

Маркшейдерські плани і вертикальні проекції гірничих виробок складаються за координатами точок, одержаних в результаті підземних зйомок. Виробки наносяться за координатами і за результатами замірів контурів.

Складання вертикальних проекцій (розрізів) на маркшейдерських кресленнях розпочинають з перерахунку координат в умовній системі. Початок координат вертикальної площиниzoy вибирають в точці пере­тину будь-яких капітальних виробок. Вісь ординат у орієнтують по простяганню, вісь z - вертикально вверх. Числові значення приростів координат визначають графічно або аналітично, користуючись такими формулами:

де Δх, Δу, Δz - прирости координат в старій системі; Δх', Δу', Δz' - при­рости координат в умовній системі; α - кут простягання пласта корис­ної копалини.

Вибір виду зображення гірничих виробок визначається формою і умовами залягання корисної копалини.

Для горизонтальних, пологих і похилих пластів, пластоподібних покладів, жил, лінз малої і середньої потужності основним видом зо­браження гірничих виробок є план. Додатковими видами зображення є розрізи, перерізи і профілі.

Для крутих пластів, пластоподібних покладів, жил, лінз малої і се­редньої потужності основним видом зображення гірничих виробок є план і проекція на вертикальну площину.

Додатковими видами зображень є розрізи вхрест простягання і го­ризонтальні розрізи, перерізи і профілі.

Для потужних, пологих та похилих пластів основними видами зо­браження є плани гірничих виробок по пласту і шарах (при пошарово­му вийманні). Додатковими видами зображень є горизонтальні і верти­кальні розрізи, перерізи і профілі.

Для потужних рудних покладів основним зображенням є план гір­ничих виробок по горизонтах. Додатковими видами зображень є розрі­зи вхрест простягання, вертикальні проекції, горизонтальні розрізи, перерізи і профілі.

Для потужних крутих пластів основними видами зображень є: план гірничих виробок по пластах, проекції на вертикальну площину по пла­стах і вертикальні розрізи по печах, а також план гірничих виробок по кожному шару при вийманні корисної копалини горизонтальними шарами.

Додатковими видами зображень є розрізи вхрест простягання, пе­рерізи і профілі.