Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова гк 2014 final.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

3.3. Зображення похилого перерізу (розрізу) гірничих виробок на вертикальну, горизонтальну і похилу площину проекцій.

Для зображення гірничих виробок, які проведені по крутих плас­тах, будують вертикальну проекцію похилого перерізу. Січна площина, як правило, розташовується по простяганню пласта корисної копалини. При зображенні виробок невеликих розмірів можна вважати, що січна площина проходить паралельно пласту корисної копалини. На рис.3.4. наведені розріз вхрест простягання Б-Б і вертикальна проекція січної площини А-А. Виробки при зображенні у ертикальній проекції пока­зують суцільними основними лініями, виробки, які розташовані за січ­ною площиною, - штриховими лініями, а перед січною площиною - штрихпунктирними потовщеними лініями.

Рис. 3.4. Зображення похилого перерізу гірничих

виробок на вертикальну площину проекцій

При розробці пологих пластів часто доцільно виконувати горизон­тальну проекцію похилого перерізу.

Для зображення системи очисних і підготовчих виробок і при ви­рішенні деяких технологічних питань часто користуються ортогональ­ними проекціями на похилі площини. Похилу площину проекцій роз­ташовують паралельно площині пласта або основним гірничим вироб­кам. Часто похилою площиною проекцій користуються як січною і зо­браження виконують у вигляді розрізу або перерізу. Такі зображення в гірничій практиці інколи називають планами гірничих робіт.

Гірничі виробки, які проводяться по простяганню пласта, на таких похилих проекціях зображуються паралельно нижній рамці креслення, а виробки, які проводяться по підійманню або падінню, креслимо па­ралельно вертикальній рамці креслення. При додержанні кута падіння і невеликих розмірах покладів корисних копалин гірничі об'єкти проек­туються на похилу площину проекцій в натуральну величину. А тому зображення зменшують відповідно з прийнятим масштабом креслення. Такі креслення широко застосовуються при зображенні технологічних схем очисних і підготовчих виробок вугільних родовищ.

При складанні маркшейдерських планів гірничих робіт у випадку змінюваності елементів залягання пласта ко­рисної копалини проекції на похилу площину складаються за коорди­натами точок підземної зйомки. Складання плану гірських робіт в про­екції на похилу площину, так само, як і на вертикальну, починають з переобчислення координат точок в умовній системі. Початок коорди­нат розташовують на перетині основних гірничих виробок. Вісь абсцис орієнтують по підійманню площини проекції, а вісь ординат - по її простяганню. Числові значення координат визначають графічно або аналітично за формулами:

де Δх, Δу, Δz - прирости координат в старій системі; Δх', Δу', Δz' - при­рости координат в новій системі; α - кут простягання похилої площини проекцій в старій системі; δ - кут падіння площини проекцій. На рис. 3.5, а показано дільницю гірничих робіт в проекції на горизонтальну площину , а на рис. 3.5, б - та ж дільниця в проекції на похилу пло­щину (α - 63°; δ= 74°). Осі нової системи координат х", у" проведені по гірничих виробках. За початок відліку координат прийнята точка 1. За рис. 3,5, б можна визначити, наприклад, дійсну величину похилої виробки 1-2-3, або встановити будь-який інший лінійний розмір.

Рис. 3.5. Похилий переріз гірничих виробок на горизонтальну площину проекції