Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика_конспект.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
6.02 Mб
Скачать

12.2. Об’єкти логістичного сервісу

Рис. 12.2. Основні об’єкти логістичного сервісу

Здійснюється логістичний сервіс або самим постачальником, або експедиторською фірмою, що спеціалізується у сфері логістичного обслу­говування.

Рис. 12.3. Задачі сервісного обслуговування

Найбільш економічною є елементарна схема логістичного обслуго­вування: один продуцент (виробник, спеціалізований посередник) – один клієнт. Проте, така схема має місце лише в окремих випадках. Як пра­вило, постачальники мають складні схеми реалізації і поставок готової продукції, коли транспортно-експедиційні зв’язки здійснюються одночас­но з декількома клієнтами (споживачами). У такій ситуації структури, що здійснюють сервісне логістичне обслуговування, повинні вирішувати дві групи задач, які утворюють так званий мікро- і макрорівень сервісу.

12.3. Параметри і характеристика системи логістичного сервісу

Важливим критерієм, який дозволяє оцінити систему сервісу як з позиції постачальника, так і з позиції отримувача послуг є рівень логістич­ного обслуговування.

Для оцінки якості логістичного обслуговування застосовуються нас­тупні критерії (рис. 12.4):

Рис. 12.4. Основні критерії якості логістичного обслуговування

Логістичний сервіс характеризується трьома найважливішими показ­никами: корисністю, оперативністю, якістю.

Взагалі, система якості логістичного обслуговування – сукупність організаційної структури, логістичних процедур, процесів і ресурсів, не­обхідних для управління якістю логістичного обслуговування.

Висновки

У наш час здебільшого логістику сприймають як другорядний, за­безпечувальний функціонал, зосереджуючись на операційній логістичній діяльності – транспортуванні вантажів, складуванні, переробці вантажів, митницькому оформленні імпорту-експорту тощо.

Проте досвід промислово розвинених держав і провідних компаній доводить, що логістиці належить стратегічно важлива роль у сучасному бізнесі. Під логістикою розуміють ефективне управління матеріальними та супутніми (інформаційними, фінансовими) потоками з метою досяг­нення корпоративних цілей в організації бізнесу при оптимальних витра­тах усіх ресурсів. У новітній час у провідних фірмах традиційні функції логістики – транспортування, управління запасами, закупівлями та замов­леннями, складування, переробка вантажів – інтегрувались на базі загальної інформаційно-комп’ютерної платформи, утворивши стратегічну інноваційну систему. Упровадження методів оптимізації логістичних ре­сурсів і відповідних сучасних технологій у практику бізнесу дозволяє фір­мам значно скоротити товарні запаси, прискорити обіговість капіталу, знизити собівартість продукції й операційні витрати, забезпечити найпов­ніше задоволення споживачів якісним логістичним сервісом.

Головне завдання логіста – пошук оптимального варіанта прийнят­тя рішень з управління матеріальними потоками та пов’язаними з цим інформацією та фінансами.

Доцільно нагадати, що наданий конспект лекцій не претендує на повноту висвітлення проблем логістики. Автори зробили спробу в яко­мога більш наочній формі презентувати основи логістики з метою полег­шення процесу вивчення логістики та прискорення опанування навич­ками прийняття оптимальних рішень для студентів економічних спеціаль­ностей і для всіх, хто цікавиться логістикою.

Рекомендована література

Основна

  1. Бауэрсокс Д. Д. Логистика: интегрированная цепь поставок: Пер. с англ. / Д. Л. Бауэрсокс, Д. Д. Клосс. – М.: ЗАО «Олимп-Бизнес», 2001. – 640 с.

  2. Гаджинский А. М. Логистика: Учебн. пособ. – М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К», 2003. – 408 с.

  3. Джонсон Дж., Вуд Д. Ф., Вордлоу Д.Л., Мерфи П. Р. Современная логистика, 7-е издание: Пер. с англ. – М.: Изд. Дом «Видьямс», 2002. – 624 с.

  4. Крикавський Є. Логістика. Основи теорії: Підручник. – Львів: На­ціональний університет «Львівська політехніка», «Інтелект-Захід», 2004. – 416 с.

  5. Логистика: Учебн. пособ. / Под ред. Б. А. Аникина. – М.: ИНФРА-М, 1997. – 327 с.

  6. Неруш Ю. М. Логистика: Учебник для вузов. – М.: Юнити-Дана, 2000. – 388 с.

  7. Тридід О. М., Колодізєва Т. О., Голофаева І. П. Логістика. Конс­пект лекцій. – Харків: Вид-во ХДЕУ, 2004. – 168 с.

  8. Чудаков А. Д. Логистика: Учебник. – М.: Издательство РДЛ, 2003. – 480 с.