Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INNOVATsIYi_metodu4ka-1.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

2. Розроблення і впровадження нових технологічних процесів

Потреба у впровадженні нових технологічних процесів здебільшого виникає у разі освоєння нової продукції або за необхідності вдосконалення процесу її виготовлення. Здатність підприємства швидко та ефективно переходити на випуск нової продукції залежить не лише від конструк­торських рішень, а й від економічності її виготовлення, сформованої в процесі технологічної підготовки виробниц­тва (ТПВ). Конкретні завдання ТПВ полягають у створенні оптимальних матеріально-технічних передумов для випуску в найкоротший термін і з мінімальними витратами спроектованих нових виробів заданого рівня якості. Весь комплекс робіт з ТПВ поділяють на кілька взаємозалеж­них і послідовних етапів: відпрацьовування конструкції виробу на технологічність; розроблення технологічних процесів; конструювання і виготовлення спеціального тех­нологічного устаткування й оснащення; остаточне відпра­цьовування і впровадження технологічних процесів.

Відпрацьовування конструкції виробу на технологіч­ність. Здійснюється він на стадії конструкторської підготов­ки виробництва. Означає технологічний контроль креслень з метою забезпечення відповідності конструкції вимогам технологічності (економічності) її виготовлення. Основни­ми об'єктами конструкторсько-технологічного узгодження зазвичай є розміри і форми з'єднуваних поверхонь, бази об­роблення і складання, кути загину і виступи елементів конструкції, матеріали, режими і методи оброблення тощо.

Проектування технології виготовлення нових виро­бів. Охоплює цей етап розроблення міжцехових техноло­гічних маршрутів, тобто маршрутів проходження всіх де­талей і складальних одиниць виробничими цехами, що визначають не тільки схему майбутнього процесу виготов­лення нового виробу, а й номенклатуру плану виробництва кожного цеху, спеціалізацію і кооперування основних цехів підприємства; технологічні карти на кожну деталь чи складальну одиницю (маршрутні - в одиничному, опера­ційні - у серійному й інструкційні - у масовому виробниц­твах), що містять її загальну характеристику (найменуван­ня, матеріал, вид заготовки, маса, норма витрат матеріалу); перелік і послідовність виконуваних операцій; відомості про застосовуване устаткування, інструменти й оснащення, кваліфікацію робітників, норми часу на оброблення, режи­ми роботи й інші необхідні вказівки робітникам.

Поряд з технологічними картами в процесі ТПВ розрахо­вують витрати матеріалу на одиницю виробу, складають спе­цифікації напівфабрикатів, інструментальні карти, карти технічного контролю, розрахунку виробничої потужності і завантаження устаткування, іншу технологічну документа­цію, необхідність у розробленні якої обумовлюється типом виробництва і характером продукції, що виготовлятимуть.

Конструювання і виготовлення спеціального техно­логічного оснащення. Є найбільш трудомістким етапом ТПВ, оскільки на частку такого оснащення, наприклад, у великосерійному і масовому виробництві припадає до 70-80% загального обсягу робіт з підготовки випуску нових ви­робів. Перелік і кількість використовуваного оснащення за­лежить від особливостей нової конструкції і технічних вимог до неї, типу виробництва й обсягу випуску виробів. Номен­клатура і структура необхідного спеціального технологічно­го оснащення визначаються, головним чином, кількістю і складністю оригінальних деталей у спроектованому виробі.

Остаточне відпрацювання технологи. Це завершаль­ний етап ТПВ. За результатами випробовування контроль­ної серії нового виробу, перевірки ефективності виготовле­ного оснащення, налагодження процесів складання виробу вносять необхідні зміни й уточнення в розроблену техноло­гію та її оснащення. Відтак технологічну документацію відправляють на виробництво і використовують при виго­товленні нового виробу.

68

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]