Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INNOVATsIYi_metodu4ka-1.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

2. Технічний розвиток і показники технічного рівня підприємства

Використання сучасних досягнень науки й техніки дає змогу підприємствам забезпечувати розвиток його виробничого потенціалу, який може здійснюватися у різноманітних формах. Деякі з них дають можливість підтримувати наявний техніко-технологічний стан під­приємства (капітальний ремонт устаткування, заміна спрацьованого устаткування новим, технічне доозброєння підприємства), інші - удосконалювати і нарощувати його (модернізація, технічне переозброєння, реконструкція, розширення, нове будівництво).

Оцінювання технічного рівня підприємства повинно спиратися на аналіз і узагальнення певної системи показ­ників, які відображають ступінь технічної оснащеності персоналу, рівень прогресивності технології, технічний рі­вень виробничого устаткування, рівень механізації та ав­томатизації основного й допоміжного виробництва тощо. Найважливішими й типовими показниками техніч­ного розвитку для підприємств усіх галузей є:

  1. Ступінь технічної оснащеності праці:

  • фондоозброєність праці;

  • енергоозброєність праці.

  • Рівень прогресивності технології:

    • структура технологічних процесів за трудомісткістю;

    • частка нових технологій за обсягом або трудомісткістю продукції;

    • коефіцієнт використання сировини і матеріалів.

    3. Рівень механізації та автоматизації виробництва:

    • ступінь охоплення робітників механізованою працею;

    • частка обсягу продукції, виготовленої за допомогою автоматизованих засобів праці.

    4.Технічний рівень устаткування:

    - продуктивність;

    • надійність, довговічність;

    • середній термін експлуатації;

    частка технічно- та економічно застарілого обладнання в загальному парку.

    Для поглибленого аналітичного оцінювання стану тех­нічного розвитку підприємства, необхідність у якому ви­никає при розробленні спеціальної перспективної програ­ми, можна використовувати й інші показники, зокрема ті, що відображають галузеву специфіку виробництва. До них відносять: механоозброєність праці (відношення середньорічної вартості машин і устаткування до кількості робітників у найбільшій зміні); коефіцієнт фізичного спрацювання устаткування; коефіцієнт технологічної ос­нащеності виробництва (кількість застосовуваних прист­роїв, оснастки та інструментів у розрахунку на одну оригі­нальну деталь кінцевого виробу); ступінь утилізації відхо­дів виробництва тощо.

    3. Відтворення і вдосконалення техніко-технологічної бази підприємства

    Вдосконалення техніко-технологічної бази під­приємства слід планувати та орієнтувати передусім на ті заходи, які забезпечать реалізацію обраної ним стратегії діяльності, зокрема:

    1. Підтримання технічного рівня виробництва

    У практиці господарювання потреба в радикальній зміні виробничих технологій виникає не так часто, як потреба в оновленні (відтворенні) технологічного устат­кування. Часто базові технологічні процеси можуть використовуватися досить довго (наприклад, для випуску традиційних видів продукції), однак устаткування в про­цесі його експлуатації зношується і потребує своєчасної заміни.

    Важливим завданням планування технічного розвит­ку підприємства є визначення межі експлуатації вироб­ничого устаткування. Технічні засоби виробництва слід підтримувати у стані, який забезпечує дотримання всіх параметрів технологічного процесу і виготовлення про­дукції високої якості. Цього можливо досягти профілак­тичними заходами і своєчасним ремонтом і модернізацією обладнання. В умовах фінансової скрути деякі підприємства намагаються продовжити термін експлуатації тех­нічних засобів виробництва. Однак настає момент, коли витрати на ремонт стають настільки великими, що навіть істотна модернізація не виправдовує вкладених коштів.

    Альтернативою капітальному ремонту та модернізації виробничого об'єкта є його заміна новим. Важливо порів­няти результати обох варіантів відтворення з погляду еко­номічної віддачі. Для цього необхідно врахувати, що:

    1. у процесі заміни застарілого обладнання новим ви­никатимуть додаткові одноразові капітальні витрати і втрати від недоамортизації старої машини;

    2. здійснення капітального ремонту і продовження та­ким чином терміну служби машини ще на один ремонтний цикл зумовлює збільшення собівартості виготовлення про­дукції відремонтованим обладнанням порівняно з її вели­чиною при використанні нових машин.

    Щоб визначити, що економічно вигідніше, необхід­но порівняти загальну величину витрат і втрат у першо­му і другому випадках. У першому - це вартість капі­тального ремонту і втрати на експлуатаційних витратах, а в другому - витрати, пов'язані з придбанням нової техніки і втрати від недоамортизації старої. До того ж необхідно врахувати різницю в продуктивності, а також тривалості ремонтних циклів нової і відремонтованої машини.

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]