Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб журнал.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Алкіни.

Назва досліду

Рівняння реакцій

Спостереження і висновки

Добування ацетилену і його горіння

Роботу з ацетиленом бажано проводити у витяжній шафі, тому що неочищений ацетилен, отриманий з кальцій карбіду, містить шкідливі домішки, що неприємно пахнуть.

У пробірку поміщають маленький шматочок кальцій карбіду СаС2, додають 2 краплі води і закривають пробірку пробкою з газовідвідною трубкою, що має відтягнутий кінець.

Підпалюють ацетилен у кінця газовідвідної трубки.

Приєднання до ацетилену брому

Додають у пробірку з кальцій карбідом ще 2 краплі води і закривають її пробкою з газовідвідною трубкою, кінець якої опускають у пробірку з 5 краплями бромної води.

Відношення ацетилену до окисників

У пробірку поміщають 1 краплю калій манганату і 4 краплі води. У пробірку зі шматочками кальцій карбіду додають ще 2 краплі води і закривають пробкою з газовідвідною трубкою, кінець якої опускають у приготовлений розчин калій манганату.

Утворення ацетиленіду срібла

В пробірку вносять 2 краплі розчину аргентум нітрату і додає 1 краплю розчину аміаку – утвориться бурий осад аргентум гідроксиду. При додаванні 1-2 крапель розчину аміаку осад AgOH легко розчиняється з утворенням аміачного розчину аргентум оксиду.

Через аміачний розчин аргентум оксиду пропускають ацетилен.

Експериментальна задача

В трьох пронумерованих пробірках знаходяться етилен, ацетилен і циклогексан. За допомогою якісних реакцій визначити, в якій пробірці міститься розчин кожної із названих речовин. Напишіть відповідні рівняння реакцій.

Загальний висновок до роботи:

Число ________________

Лабораторна робота №3 Ароматичні вуглеводні та їх галогенопохідні.

Назва досліду

Рівняння реакцій

Спостереження і висновки

Одержання бензолу з натрій бензоату

У суху пробірку поміщають суміш з натрій бензоату і натронного вапна (1 : 1). Пробірку закріплюють в штативі горизонтально і закривають пробкою з газовідвідною трубкою, кінець якої опускають в іншу пробірку з водою і охолоджують льодом. Реакційну суміш нагрівають в полум’ї пальника. Щоб бензол переходив в приймач, спочатку нагрівають верхню частину пробірки, а потім вже реакційну суміш. Через деякий час в приймачі на поверхні води з’являється масляниста плямка бензолу.

Після того, як реакційна пробірка прохолоне, її відкривають.

Розчинність бензолу в різних розчинниках

У дві пробірки поміщають по одній краплі бензолу. В одну пробірку додають 3 краплі води, в іншу — 3 краплі спирту. Вміст пробірок ретельно збовтують.

Горіння бензолу

Дослід проводять у витяжній шафі!

У фарфорову чашку поміщають одну краплю бензолу і підпалюють.

Дія бромної води на бензол

В пробірку поміщають 3 краплі бромної води і 2 краплі бензолу. Вміст пробірки енергійно збовтують і дають відстоятися.

Дія калій манганату

В пробірку поміщають 3 краплі води, 1 краплю розчину калій манганату і 1 краплю розчину сульфатної кислоти. До одержаного розчину додають 1 краплю бензолу і струшують вміст пробірки.

Окиснення толуолу

У пробірку поміщають 3 краплі води, 1 краплю розчину калій манганату і 1 краплю розчину сульфатної кислоти. Потім додають 1 краплю толуолу і енергійно струшують протягом 1-2 хв.

Одержання бром бензолу

У суху пробірку поміщають трохи залізних ошурок, 5 крапель бензолу і 2 краплі брому. Отвір пробірки зразу ж закривають пробкою з газовідвідною трубкою, до якої прикріплена скляна трубка-поглинач з натронним вапном. Реакція починається одразу ж, суміш при цьому майже не розігрівається. Після того, як припиниться виділення пухирців НВr і зникнуть забарвлені пари брому в реакційній пробірці, її поміщають у водяну баню і нагрівають 2 хв при температурі 60—70° С. Отриманий бромбензол охолоджують і промивають від слідів брому розчином натрій гідроксиду майже до знебарвлення. Верхній водний шар відбирають за допомогою піпетки.

Експериментальна задача

В трьох пронумерованих пробірках знаходяться бензол толуол і гексан. За допомогою якісних реакцій визначити, в якій пробірці міститься розчин кожної із названих речовин. Напишіть відповідні рівняння реакцій.

Загальний висновок до роботи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]