Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб журнал.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Лабораторна робота №11. Альдегіди і кетони.

Назва досліду

Рівняння реакцій

Спостереження і висновки

Самоокиснення водних розчинів формальдегіду

У пробірку поміщають 2—3 краплини розчину формальдегіду і додають 1 краплю індикатора метилового червоного.

Окиснення альдегідів аміачним розчином аргентум гідроксиду (реакція «срібного дзеркала»)

У чисту пробірку вносять 2 краплини розчину аргентум нітрату і додають 1 краплю розчину аміаку. Бурий осад аргентум гідроксиду, що утвориться, розчиняють, додаючи надлишок (1—2 краплини) розчину аміаку. Потім додають 1 краплю розчину формальдегіду і повільно підігрівають вміст пробірки над полум’ям пальника.

Окиснення альдегідів купрум (ІІ) гідроксидом

У пробірку поміщають 4 краплини розчину натрій гідроксиду, розбавляють його 4 краплями води і додають 2 краплини розчину купрум сульфату. До осаду купрум (II) гідроксиду, що утворився, додають 1 краплю розчину формальдегіду і збовтують вміст пробірки. Нагрівають над полум’ям пальника до кипіння лише верхню частину розчину, так щоб нижня частина залишилася для контролю холодною.

Добування ацетону з натрій ацетату

У суху пробірку поміщають близько 0,1 г зневодненого натрій ацетату (висота шару повинна бути близько 3 мм). Закривають пробірку пробкою з газовідвідною трубкою, нижній кінець якої опускають у пробірку з 6—8 краплями води. Нагрівають пробірку з натрій ацетатом, зберігаючи горизонтальне положення пробірки в полум’ї пальника. Пари ацетону конденсуються у воді, що знаходиться в другій пробірці.

Після охолодження першої пробірки додають у неї 1 краплю концентрованої хлоридної кислоти.

Кольорова реакція на ацетон з нітропрусидом натрію

На предметне скло наносять 1 краплю розчину нітропрусиду натрію, 2 краплини води і 1 краплю водного розчину ацетону.

Що спостерігається при додаванні 1 краплини розчину натрій гідроксиду та 1 краплини розчину оцтової кислоти?

Дія ацетону на пластмаси

Поміщають у суху пробірку 5—6 крапель ацетону і при помішуванні скляною паличкою розчиняють маленький шматочок целулоїду (кіноплівки). Коли розчин стане в’язким, змочують у ньому ватку і натирають гладкий шматочок дерева.

Два шматочки очищеної кіноплівки змочують з кінців ацетоном, через 1—2 хв накладають кінці плівки один на одного і злегка здавлюють

Добування йодоформу з ацетону

Поміщають у пробірку 5 крапель розчину йоду в калій йодиді і 5 крапель розчину натрій гідроксиду. До знебарвленого розчину йодноватистокислого натрію додають 1 краплю ацетону.

Загальний висновок до роботи:

Число ________________

Лабораторна робота №12. Монокарбонові кислоти.

Назва досліду

Рівняння реакцій

Спостереження і висновки

Розчинність у воді різних кислот

Три краплини або декілька кристалів кожної з досліджуваних кислот збовтують у пробірці з 5 краплями води. Якщо кислота не розчиняється, пробірку нагрівають. Гарячі розчини прохолоджують і відзначають виділення кристалів кислот, що розчинилися лише при нагріванні.

Кислотні властивості карбонових кислот

1. У три пробірки поміщають по 1 краплині розчину оцтової кислоти. У першу пробірку додають 1 краплю метилового оранжевого, у другу – краплю лакмусу й у третю – краплю фенолфталеїну. Що спостерігається?

2. У пробірку поміщають 2 краплини розчину оцтової кислоти і додають невелику кількість магнію. До отвору пробірки підносять палаючу скіпку. Що спостерігається?

3. У пробірку доливають 2—3 краплини розчину оцтової кислоти і додають кілька крупинок натрій карбонату, До отвору пробірки підносять палаючу скіпку. Що спостерігається?

Окиснення мурашиної кислоти калій манганатом

У пробірку поміщають кілька крупинок натрій метанату, додають 2 краплини розчину калій манганату і 3 краплини розчину сульфатної кислоти. Отвір пробірки закривають пробкою і газовідвідною трубкою, кінець якої опускають у пробірку з баритовою водою. Вміст пробірки нагрівають у полум’ї пальника.

Розклад мурашиної кислоти при нагріванні з концентрованою сульфатною кислотою

У пробірку доливають 3 краплини мурашиної кислоти, 3 краплини концентрованої сульфатної кислоти і нагрівають суміш у полум’ї пальника.

Утворення і гідроліз ферум (ІІІ) хлориду

У пробірку поміщають кілька кристаликів натрій ацетату, 3 краплини води і 2 краплини розчину ферум (ІІІ) хлориду. Розчин забарвлюється в жовтувато-червоний колір від залізної солі оцтової кислоти, що утворилася. Розчин нагрівають до кипіння. Що спостерігається?

Приєднання брому до олеїнової кислоти

У пробірку вносять 3—4 краплини бромної води, одну краплю олеїнової кислоти й енергійно струшують.

Ізомеризація олеїнової кислоти в елаїдинову

У пробірку поміщають 4 краплини олеїнової кислоти, шматочок мідного дроту (3 мг) і додають 2 краплини нітратної кислоти. Пробірку закривають пробкою й обережно струшують; час від часу пробку відкривають, щоб вирівняти тиск. Вміст пробірки розігрівається. Після того, як припиниться спінювання від виділення газів, пробірку щільно закривають корком і залишають стояти в штативі. Що спостерігається?

Загальний висновок до роботи:

Число ________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]