Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подоляк Л Психологія вищої школи.doc
Скачиваний:
1744
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

6.7. Причини неуспішності студентів і шляхи їх усунення

Наздоганяти тих, хто спереду,

а не чекати тих, хто позаду.

Аристотель

Успішність студентів визначається не лише рівнем організації навчального процесу у вищій школі, а й наявністю сформованих у студентів

182

необхідних навчальних дій і операцій. До причин неуспішності студентів можна додати такі:

• недооцінка значущості теоретичних знань;

• неволодіння раціональними методами пізнання;

• несформованість операцій мислення;

• прагматична спрямованість на близьку мету (отримати залік, скласти іспит тощо).

Усе це шкодить розвитку творчих здібностей студента, знижує рівень засвоєння наукового змісту вищої освіти («Довге дихання науки змінюється на коротке дихання діловитості...»). Звідси в частини студентів формальне ставлення до оволодіння науковими методами навчальної роботи. У засвоєнні наукової інформації в них переважає репродуктивна, короткочасна пам'ять (із пропуском суттєвої інформації). Знижується факт прирощування знань до індивідуального досвіду, що є показником псевдоосвіти.

Серед психологічних причин неуспішності студентів є такі їхні особистісні якості:

- низький самоконтроль і недостатня довільність психічних функцій;

- недисциплінованість і неорганізованість;

- несистематична самостійна робота, що знижує її ефективність;

- лінощі, пасування перед труднощами;

- емоційна нестабільність і високий рівень тривожності;

- відсутність самоідентифікації з роллю «студент»;

- наявність прогалин у знаннях;

- надання переваги відпочинку, веселощам тощо.

Причинами неуспішності студентів можуть бути ще й такі:

1) Нейрофізіологічні: загальна ослабленість організму (перевтома, неякісне харчування, несприятливі екологічні умови, недостатня рухова активність та ін.), слабкий тип ВНД, порушення зору, слуху та артикуляції, мікропошкодження кори головного мозку (у т. ч. і через токсичний вплив нікотину, алкоголю і наркотиків).

2) Педагогічні причини: низька інтенсивність навчально-професійної діяльності («від сесії до сесії»), низька її ефективність (невміння вчити ся самостійно), пропуски занять, відсутність індивідуального, диференційованого підходу і контролю з боку викладачів, незадовільні побутові умови проживання, важкий матеріальний стан, відсутність допомоги й підтримки від батьків.

Шляхи усунення причин неуспішності студентів:

І) Перевести опанування знаннями у процес самостійної пізнавальної діяльності студентів. Підвищувати результативність організації самостійної навчальної роботи систематичним педагогічним контролем і оцінкою її результатів.

183

2) Виховувати культуру мислення студентів. Грамотне мислення завжди індивідуальне, воно формує свою автономну систему знань, розвиває власні вихідні поняття і шляхи вирішення проблем, що й становить основу для об'єктивної творчості (В.Т. Кудрявцев).

3) Свобода навчання, звичайно, залишає студентові деяке право вирішувати, що йому потрібно, а що ні. Проте критичне ставлення до педагогічного процесу - це не гординя і не бездіяльність. Треба брати до уваги все краще й нове, вміти критично оцінювати самого себе, щоб уникати помилок бездіяльності та не обмежувати цим себе, не втрачати можливості розвитку своїх потенційних сил (а то буде псевдоосвіта замість самоосвіти). Найголовніше - не протиставляти себе відкрито освітній системі, а самому додавати те, що вона дати не може (І.В. Вачков).

Принципи побудови програми самонавчання студентів:

1) Оптимальне співвідношення процесів розвитку і саморозвитку. Кожен студент навчається за допомогою придатних для нього засобів, виробляючи індивідуальний стиль навчально-професійної діяльності.

2) Розвиток творчості студентів на всіх етапах професійного навчання. Проблемні творчі завдання є джерелом нових знань і реалізації потенційних можливостей кожного студента. Формування у студентів настанови на глибоке проникнення в сутність предмета сприяє досягненню не тільки близької мети навчання, а й віддаленої, пов'язаної з майбутньою професійною діяльністю.

3) Індивідуальні риси особистості розвиваються лише завдяки само стійному виконанню завдань, які студент ставить перед собою. Важливо вчасно коригувати план, ускладнювати завдання. Тільки таким чином у кожного студента формуються індивідуально-розумові здібності та воля.

4) Не менш важливо розвивати рефлексивний досвід студента, який забезпечує усвідомлення та перетворення особистісного досвіду шляхом його переосмислення, пропонувати шляхи його вдосконалення.

5) У зміст професійного навчання з будь-якої спеціальності треба включати психолого-педагогічні знання про критерії та показники сформованості знань і вмінь студентів. Це має значення для розвитку в них самоконтролю, самооцінки якості засвоєння навчального матеріалу.

6) Рекомендувати студентам відпрацьовувати свій індивідуальний стиль організації самостійної навчальної роботи. Успіхів можна досягти різними засобами, проте головний предмет уваги студента - він сам як індивідуальність. Важливо допомагати йому усвідомлювати себе в ролі суб'єкта навчально-професійної діяльності. Уміння, яке не вбудовано у процес розвитку особистості, має дезінтеграційний вплив, а то й спотворює розвиток особистості студента. «Знання без виховання - меч у руках божевільного» (Д.І. Менделєєв).

184

Це стратегічні принципи організації навчально-професійної діяльності студентів, які спрямовані на створення оптимальних умов для підвищення якості професійного навчання та розвитку особистості майбутнього фахівця.

Питання для самоконтролю

1. Обґрунтувати, чому навчально-професійна діяльність є провідною діяльністю в студентському віці? Які зміни в структурі особистості студента відбуваються під її впливом?

2. Коли студент стає суб'єктом власної навчальної діяльності? Чи кожен студент є суб'єктом цієї діяльності? Довести, що суб'єктність у навчально-професійній діяльності є рефлексією власних самозмін, готовністю до них.

3. Який зміст поняття «вміння вчитися»? Які дії студента характеризують його вміння вчитися самостійно? Дайте поради Вашим майбутнім студентам щодо забезпечення ефективного учіння.

4. Які причини неуспішності студентів і шляхи їх подолання?

5. Які можливості для розвитку самостійного творчого мислення студентів у процесі навчання? Доведіть, що «навчатися і не розмірковувати над вивченим - даремно витрачати час, розмірковувати не навчаючись - згубно» (Конфуцій).

6. Чи можна поставити рівність між творчістю і мисленням? Що заважає студентам розвивати творчий потенціал?

7. У чому полягає особистісний аспект пізнання? Розкрийте складники інтелектуальної ініціативи, інтелектуальної компетентності, інтелектуальної творчості, інтелектуальної саморегуляції.

8. Організовуючи навчання, викладач мусить насамперед забезпечити мету чи мотив? Чому?

9. Які мотиви сприяють успішному навчанню студента? Чи можуть мотиви обов'язку (зобов'язання) у навчанні не тільки раціонально, але й емоційно стати сильнішими порівняно з тими, які їм протидіяли?

10. Чим відрізняється засвоєння матеріалу від його запам'ятовування? Порівняти «знання-інформацію» та «наукові знання - життєві знання».

11. Нині вчені вважають, що найкращим засобом засвоєння знання є не прослуховування лекції, а опрацювання друкованої сторінки. Ваша думка щодо цього.

12. Чи згідні Ви з оцінкою навчально-професійної діяльності студента як процесу саморозвитку, самовиховання?

Література

Аврамчук Л.А. Формування активної пізнавальної діяльності студентів // Педагогіка і психологія. — 1997. — №3. — С. 122-125.

185

Барашева Д. Заповнення простору «психо-соціального мораторію» у процесі навчання студентів // Соціальна психологія: Український науковий журнал. - 2006. - №3. - С. 162-172.

Білецька С.Л. Мотивація навчання як важливий фактор пізнавальної активності студентів // Педагогічний процес: теорія і практика. - 2004. -Вип. 2.-С. 310-315.

Богоявленская Д.Б. К вопросу о дивергентном мьішлении / Д.Б. Бого-явленская, И.А. Сусоколова // Психологическая наука и образование. -2006. -№1.-С. 85-95.

Бугрименко А.Г. Внутренняя и внешняяя учебная мотивация у сту-дентов педагогического вуза // Психологическая наука и образование. -2006. - №4. -С. 51-60.

Буряк В. Умови та засоби самоосвіти студентів // Вища освіта. -

2002. - №6.-С. 18-22.

Гусєва Т.П. Психологічні засоби розвитку креативності майбутніх учи-телів філологічного профілю: Автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.07 / Ін-т педагогіки і психології проф. освіти АПН України. — К., 2006. — 22 с.

Давидюк Н.М. Психологічні умови активізації творчої навчально-піз-навальної діяльності студентів у процесі вивчення психологічних дис-циплін: Автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.07 / Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова. - К., 2002. - 20 с

Дружинин В.Н. Психология творчества // Психологический жур-нал. - 2005. -Т.26, №5. - С. 101-109.

Заика Е.В. Психологические вопросьі организации самостоятельной работьі студентов // Практична психологія та соціальна робота. - 2002. -№5.-С. 3-19; №6.-С. 21-32.

Зайцева І.В. Мотивація учіння студентів: Монографія. - Ірпінь,

2000.-191с.

Занюк С.С. Психологічні закономірності керування мотивацією учін-ня студентської молоді: Автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.07 / Ін-т психології ім. Г.С. Костюка АПН України. - К., 2004. - 20 с.

Зарубінська І.Б. Синдром набутої безпорадності та його профілактика в студентів у процесі викладання іноземної мови // Педагогіка і психологія: Вісник АПН України. - 2005. - № 2. - С. 42-48.

Зинченко В.П. Готовность к мьісли // Вопросьі психологии. — 2005. —

№4. - С. 63-75.

Зинченко В.П. Наука о мьішлении // Психологическая наука и образо-вание. - 2001. - №4. - С. 5-18; 2002. -№1. - С. 5-18.

Зинченко В.П. Таинство творческого озарения: (К 100-летию Б.М. Ке-дрова) // Вопросьі психологии. - 2004. - №5. - С. 96-120.

Зорин С.С. Формирование творческого потенциала у школьников и студентов // Мир образования. - 2005. - №1. - С. 142-148.

1 86

Зубалій Н.П. Психологічний аналіз структури позитивного ставлення до учіння студентів // Наук, записки: 36. наук. Праць. - К.: НПУ, 2001. -Вип. 40.-С. 221-223.

Изюмова С.А. Влияние индивидуально-психологических особеннос-тей на обучаемость студентов / С.А. Изюмова, Е.В. Чмьіхова // Иннова-ции в образовании. - 2001. - №2. - С. 54-63.

Казначеева С.Н. Студенческий возраст и организация познавательной активности студентов // Вьісшее образование сегодня. — 2006. — №12. — С.46.

Кудрявцев А. С. Что значит грамотно мислить // Инновации в образовании. - 2003. - №4. - С. 32-37.

Кудрявцев В. Т. Предпосьілки личностного роста в развивающем образовании / В.Т. Кудрявцев, Г.К. Уразалиева // Вопросьі психологии. -2005. - №4.-С. 52-62.

Кукуленко-Лук'янець І.В. Психологічні засади особистісно-креатив-ного підходу в навчанні студентів університету (на матеріалі іноземної мови): Автореф. лис... канд. психол. наук: 19.00.07 / Ін-т педагогіки і психології проф. освіти АПН України. — К., 2003. — 22 с.

Лапкин М.М. Мотивация учебной деятельности и успешность обуче-ния студентов вузов / М.М. Лапкин, Н.В. Яковлева // Психологический журнал. - 1996. - №4. - С. 134-140.

ЛукинаВ.С. Исследование мотивации професіонального развития // Вопросьі психологии. - 2004. - №5. - С. 25-33.

Лушин П.В. Самостоятельная работа студентов, или так близка евро-пейская перспектива: «Голографические тестьі» для проблематизации // Практична психологія та соціальна робота. - 2006. - №2. - С. 19-23.

Макаренко Н.В. Связь индивидуальньїх психофизиологических свойств с успешностью обучения в вузе / Н.В. Макаренко, В.И. Воронов-ская, В.М. Панченко // Психологический журнал. - 1991. - Т.12, №6. -С. 98-104.

Матюшкин А.М. Психологические предпосьілки творческого мьіш-ления // Мир психологии. - 2001. - №1(25). - С. 128-140.

Мойсеєнко Л.А. Психологія творчого математичного мислення студентів: Автореф. дис... д-ра психол. наук: 19.00.01 / Ін-т психології ім. Г.С.Костюка АПН України. - К., 2005. - 37 с.

Мостова І. Першокурснику: поради психолога. - К.: Тандем, 2000. -76 с.

Напрасна О.Б. Індивідуально-психологічні особливості когнітив-но-стильових характеристик навчальної діяльності студентів: Автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.01 / Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. - К., 2004. - 20 с.

Микитина Г.В. Формирование творческих умений в процессе про-фессионального обучения / Г.В. Никитина, В.Н. Романенко. - СПб.: Изд-во С.-Петербургского ун-та, 1992. - 268 с.

187

Подтикан І.В. Особливості формування мотиваційної сфери студента // Практична психологія та соціальна робота. - 2006. - №9. - С. 29-36; №10. -С. 41-44.

Рєзнік Т.1. Психологічний зміст труднощів у навчанні студентів-першокурсників // Практична психологія та соціальна робота. - 2002. -№1.-С. 1-3.

Роджерс К. Свобода учиться / К. Роджерс, Д. Фрейберг.- М.: Смьісл, 2002.- 527 с.

Ротенберг В.С. Мозг. Обучение. Здоровье. Серия: Психологическая наука- школе / В.С. Ротенберг, С.М. Бондаренко.- М.: Просвещение, 1989.-239 с.

Рупняк Д.М. Навчальна діяльність студента в умовах особистісно орієнтованого навчання // Педагогіка і психологія професійної освіти. -2005. - №5.-С. 15-24.

Рябченко В. Деякі концептуальні проблеми навчання і виховання студентів у сучасних вищих навчальних закладах України // Вища освіта України. - 2005. - №3. - С. 40-44.

Селшанов В.И. Взаимосвязь воли и самоконтроля в учебной деятельности студентов / В.И. Селиванов, С.А. Гаврилина // Психологический журнал. - 1991. - Т. 12, №5. - С. 44-50.

Смирнов С.Д. Секрети хорошей и плохой учебьі студентов // Психо-логия в вузе. - 2003. - №4. - С. 3-22.

Спасений А.С. Структураудовлетворенностиучебой студентами вуза // Инновации в образовании. - 2001. - №1. - С. 50-59.

Тарева Е.Г. Технология формирования у студентов рационального стиля учебной деятельности // Инновации в образовании. - 2001. - №6. -С. 75-87.

Тимошенко В.М. Психологічні особливості формування мотивації досягнення майбутніх учителів (на матеріалі вивчення іноземної мови): Автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.07 / Нац. пед. ун-т ім. М.П. Дра-гоманова. - К., 2001. - 21 с

Туркот Т.І., Осадчук І.В. Технологія самостійної роботи студентів, що зберігає їхнє здоров'я (з досвіду роботи) // Педагогіка і психологія: Вісник АПН України. - 2006. - № 3. - С. 65-73.

Утлик З.П. Умение учиться // Инновации в образовании. - 2004. -№1.-С. 104-112.

Цукерман Г.А. Установка на поиск как развивающий зффект учебной деятельности / Г.А. Цукерман, А.Л. Венгер // Вопросьі психологии. -2007.-№3.-С.30-41.

Шайдур І. Психолого-педагогічні аспекти організації самостійної роботи студентів // Рідна школа. - 2000. - №3. - С. 54-55.

Шрагина Л.И. Повьішение зффективности усвоения научньїх понятий при изучении психологии // Практична психологія та соціальна робота.-2006.-№1.-С. 21-22.

188