Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

2. Комбіновані небезпеки.

Небезпеки, які виникають за різними джерелами називаються комбінованими. Найбільш поширені серед яких це природо-техногенні і природно-соціальні. Природно-техногенні небезпеки, які виникли у виробничому середовищі і пов'язані із стихійними лихами.

До природо-соціальних відносяться: тютюно-паління, вживання алкоголю, вживання наркотиків, токсикоманія.

а) Тютюно-паління. Останнім часом переросло із явища у проблему, з медичної точки зору тютюно-паління розділяють на:

-звичку

проявляються у палінні тютюну

- залежність

Різниця у психофізіологічній суті. Звичайно проявляється у психологічній залежності.

Залежність містить фізіологічні корені, що пояснюються наявністю в організмі людини значної кількості антитіл. В такому випадку нікотин стає продуктом обміну речовин організму.

3 тютюно-палінням пов'язано цілий ряд факторів, які тією чи іншою мірою негативно впливають на організм людини.

Найважливіші з цих факторів слідуючі:

  1. Тютюновий дим, містить близько 11 алкалоїдів, які являються отрутами;

  2. Тютюновий дим містить чадний газ, який із гемоглобіном крові утворює сполуку 300 разів стійкішу як з киснем, що призводить до кисневого голодування організму зокрема мозку;

  3. Нікотин завдає значної шкоди серцево-судинній системі, призводить до розвитку атеросклерозу, гіпертонії як наслідок інфаркт, інсульт.

  4. Негативним фактором являється таке явище як пасивне паління, більш небезпечне як активні курці оскільки в людей які не палять відсутні антитіла проти нікотину.

б) Вживання алкоголю і наркоманія.

Алкоголь відомий людині з давніх-давен, з 12ст. знаходять записи про вживання плодоягідних і виноградних вин.

З 14ст. відомо більш міцний напій у вигляді хлібної горілки. Алкоголь з арабської перекладається - "ніжний", "крадливий".

Як хімічна речовина, алкоголь являє собою етиловий спирт. За висловом давньогрецького мислителя Парацельса кожна речовина являє собою лікарство і отрута одночасно це залежить від дози - це стосується і алкоголю.

Необхідно відмітити деякі позитивні сторони алкоголю зокрема невеликі його дози до 50мл. гр. сприятливо впливають на органи людини підвищують тонус органів, покращують кругообіг, роботу шлунково-кишкового тракту.

Важливу роль в життєдіяльності організму відіграють виноградні вина. Багаті на мінеральні речовини, зокрема залізо, йод, калій, фосфор і вітаміни.

Слід пам'ятати що максимальна доза вина обмежується вмістом спирту, що в ньому міститься, а саме 50мл.

Необхідно пам'ятати час дії алкоголю на організм при вживанні 30мл. появляються перші прояви сп’яніння. Алкоголь всмоктується через 20-30 хв. після вживання. Найбільша ступінь сп'яніння спостерігається через 1-1,5год.

Необхідно пам'ятати, що при вживанні 50гр. алкоголю час реакції організму збільшується в 2 рази, при вживанні 100гр. - 4 рази.

Найсильніший вплив алкоголь проявляє на центральну нервову систему - це пояснюється тим що в нервових волокнах кори великих півкуль накопичується алкоголю в 2-2,5 рази більше ніж в органах.

Клінічні прояви алкоголю на організм людини виявляються в 3 виглядах:

  1. просте алкогольне сп'яніння;

  2. змінні форми простою;

  3. паталогічне.

Просте сп’яніння виникне від вживання тільки етилового спирту. Слід пам'ятати, що ступінь сп'яніння залежить від декількох факторів:

  1. від кількості випитого алкоголю;

  2. від ваги людини;

3) від психологічного і фізіологічного стану організму а також від інших

факторів, наприклад, вживання їжі та інших напитків: вино; пиво прискорює всмоктування алкоголю. Просте алкогольне сп'яніння поділяється на 3 ступеня:

  • легка;

  • середня;

  • тяжка.

Легка ступінь виникає при вживанні 50-100мл. 40% горілки. Характеризується підвищенням бадьорості, покращення настрою, підвищення тонусу організму, посиленням активності.

Середня ступінь виникає при вживанні 100-25 0мл. Характеризується тими ж проявами, що і легка тільки більшої інтенсивності.

Важка ступінь виникає при вживанні 250-800мл. Характеризується втратою болючих відчуттів, помутніння свідомості, втрата координації рухів.

Змінні форми простого сп'яніння виникає при одночасному вживанні алкоголю та інших медичних препаратів.

Патологічне сп'яніння виникає при тривалому вживанні 100 і більше мілілітрів алкоголю хвороба яка виникає називається алкоголізмом.

Слід пам'ятати, що до алкогол1зму б1льше схильн1 особи ж1ночоТ стать

  1. Основними проявами хвороби являються сп'яніння від невеликих доз алкоголю 50-100мл. при цьому виникає агресія і злоба;

  2. Тремтіння рук і повік;

  3. Подальше вживання алкоголю призводить до зорових галюцинацій. Такий стан називається білою гарячкою.

Подальше вживання алкоголю призводить до смерті. Необхідно пам'ятати, що алкоголізм це хвороба, яку хворий самостійно вилікувати не зможе. Позбавлення хворого алкоголю може викликати смерть, тому лікування здійснювати під наглядом лікаря.

Наркотичні речовини використовувалися з давніх-давен як знеболювальний і снодійний засіб. Найчастіше використовували витяжку із опіумного маку. Крім того, наркотичними властивостями володіють інші рослини: конопля, кока, та ін.

Розвиток сучасних технологій зумовив вироби широкого асортименту синтетичних наркотиків. В медицині наркотики використовуються як снодійний та знеболювальний засіб для загальної і місцевої анестезії.

Основна дія наркотику на організм добре вивчена і проявляється у психотропній дії на нервову систему. Більш менш тривале вживання наркотиків викликає хворобу яка називається наркоманія - це психофізіологічна залежність людини від наркотиків.

Наркоманія — це велике соціальне лихо і проблема які призводять до деградації особистості і суспільства в цілому.

Основн1 фактори небезпеки проявляються в слідуючому:

  1. Людина під дією наркотиків соціально-небезпечна;

  2. Небезпечна для свого життя і здоров'я;

  3. Організм звикає до наркотику, що призводить до фізіологічної залежності, а також щоб одержати бажаний ефект необхідно збільшувати дозу.