Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Тема : Техногенні небезпеки.

План.

1). Причини та наслідки техногенних катастроф .

2). Короткий опис катастрофи на ЧАЕС ( самостійно).

3). Ризик – чинники хімічної безпеки життєдіяльності .

4). Найбільш поширені небезпеки життєдіяльності.

1). Причини та наслідки техногенних катастроф . Техногенна катастрофа – це аварійний процес , який призводить до руйнування машин , механізмів , обладнання і супроводжується порушенням виробничих процесів значним забрудненням територій, груповим ураженням чи загибеллю людей.

Причинами техногенних катастроф можуть бути : стихійні лиха ; порушення технологічного процесу ; правил експлуатації транспортних засобів і т . п . Характер наслідків техногенної катастрофи залежить від виду виробництва особливостей спеціалізації і т . п .

Найбільш небезпечні аварії на підприємствах атомних, хімічних, та ті які застосовують сильно діючі отруйні речовини (СДОР). Призводять до забруднення територій , атмосфери і загибелі людей .

2). Короткий опис катастрофи на чаес . Самостійне вивчення.

3). Ризик – чинники хімічної безпеки життєдіяльності .

Ризик - чинники - це ті фактори , які здійснюють шкідливий вплив при хімічному забрудненні навколишнього середовища . Ступінь впливу залежить від цілого ряду цих чинників . А саме : вид отруйної речовини

(поділяють на надзвичайно небезпечні , дуже небезпечні , мало небезпечні, небезпечні).

Концентрації - (кількість речовини в одиниці об'єму); тривалості дії на організм людини ; фактори навколишнього середовища (температура , вологість повітря , опади , сила вітру, напруга); а також від особливості людини .

4). Найбільш поширені небезпеки життєдіяльності. До найбільш поширених небезпек відносяться :

ДТП, ураження електричним струмом , побутові небезпеки .

ДТП - це порушення транспортного режиму проїзної частини в наслідок невиконання певних умов руху . Основні види ДТП :

  • зіткнення транспортних засобів ;

  • наїзд на транспортний засіб або перешкоду ;

  • наїзд на пішоходів ;

  • перекидання транспортних засобів ;

Основними причинами ДТП являється : 1).технічний стан транспортних засобів ;

2).стан водія (втома, алкогольне чи наркотичне сп’яніння і т . д .); 3).стан дорожнього покриття ; 4). метеофактори;

Стрімкий розвиток новітньої екологічної побутової техніки значною мірою підвищив рівень побутових небезпек . Основою небезпек в побуті являється ; застосування численних електроприладів та електроприладів ; застосування побутової хімії (миючих засобів , засоби захисту рослин); застосування природного газу у газових плитах (вигорає кисень , пожежо- і вибухово небезпечний) ; насичення квартир синтетичними оздоблювальними матеріалами , ковровими виробами .

Одним із поширених травмуючих факторів в побуті являється електричний струм .

Тема 4. Соціально-політичні та комбіновані небезпеки.

План:

  1. БЖД в умовах соціально-політичних конфліктів.

  2. Комбіновані небезпеки.

  3. Небезпеки урбанізованого середовища.

1. Бжд в умовах соціально-політичних конфліктів.

Соціальне середовище в своїй основі не однорідне, структуроване. Структурними складовими соціального середовища являються соціальні групи.

Група людей, яка об’єднує два і більше індивідууми називаються соціальною. Об’єднання індивідуумів в соціальні групи базується на певних засадах: Спільність навчання, роботи, захоплення, територія проживання, національність, віросповідання.

Між соціальними групами з споконвіків виникали різного роду розбіжності, які

і призводили до конфліктів. В залежності між масштабом поширення конфлікти можуть носити: локальний, територіальний чи глобальний характер.

Конфлікти, які ґрунтуються на територіальних претензіях, на зазіхання цілісності держави називається соціально-політичними конфліктами, які часто вирішуються за допомогою зброї, такі конфлікти називаються - військовими.

3 споконвіків соціальні та військові конфлікти були найбільш руйнівними та кровопролитними най масштабнішими конфліктами, були конфлікти які базувались на різних віросповіданнях.

Необхідно відмітити, що у сучасних умовах розвитку суспільних відносин розв'язання конфліктів військовим шляхом не приносить практичних результатів, в чому може нас переконати ціла низка прикладів (війна у В’єтнамі, війна у Афганістані, у Чечні і т.д.), а тому вирішення таких конфліктів можливе мирним шляхом за столом переговорів.

В окрему групу військових конфліктів на сучасному етапі можна віднести тероризм, який призводить до людських і матеріальних втрат.

Розвиток науково-технологічного прогресу призвів до стрімкого розвитку військових озброєнь, розроблені види звичайних озброєнь, які за руйнівною силою прирівнюється до зброї масового знищення. Накопичена зброя за своєю потужністю може зруйнувати декілька раз цивілізацію, це ще один доказ для мирного вирішення конфліктів. З цією метою створено ряд всесвітніх організацій, найбільш авторитетна з яких ООН, яка об’єднує 190 країн світу.

Створені і інші об’єднання економіки та військового спрямування, Євро союз, НАТО, Ліга африканських країн, Ліга країн Південно-Східної Азії.

Необхідно відмітити і ряд інших глобальних проблем, які охопили людську цивілізацію до них відносять: проблеми охорони здоров'я, ми являємось свідками поширення і розвитку давно існуючих важких недуг та розвитку нових хвороб невідомих медицині.

Особливо серйозну загрозу становлять онкологічні захворювання, захворювання серцево-судинної системи, постійні і глибокі стреси призводять до розвитку неврологічних захворювань, зокрема інсультів, гіпертонії.

Чумою 20ст. називається СН1Д особливо небезпечних масштабів ця хвороба набула в Україні, кількість захворювань наближається до епідеміологічного порогу який наближається до 1%.

Існує ймовірність розвитку і поширення небезпечних нових невідомих медицині хвороб, до яких відносять: пташиний грип, коров'ячий сказ.

До значних глобальних проблем відноситься глобальна проблема. За даними всесвітньої організації охорони здоров'я близько 2млнд. планети населення голодує. Значного розвитку набули демографічні проблеми: демографічна криза і демографічний вибух. Серйозно загострилась сировинна та енергетична проблема.