Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

2. Фізичне і розумове навантаження.

Життєдіяльність людини можлива тільки за певних умов. Однією із найважливіших яких являється споживання енергії (їжі), при виконанні цієї умови організм людини може виконувати два види навантажень:

  • фізичне

  • розумове

Фізичне навантаження виконується м'язовими тканинами. Розумове - це

мозкова діяльність.

Фізичне і розумове навантаження нерозривно пов'язані.

Виконання навантажень фізіологічно х-ся слідуючи чином:

Із кишково-шлункового тракту споживні речовини, кров'ю переносяться до клітин нашого організму. Кисень із легень, притиком крові також переноситься у клітини де проходять біохімічні реакції. При яких виділяється енергія, вода і продукти розпаду.

Слід мати на увазі що при інтенсивних навантаженнях кисень і поживні речовини не встигають доставляти кров до клітин, а використовують із резерву клітин. Збільшення використовування речовини клітиною по відношенню до кількості речовин які поступають із кров'ю називається коефіцієнт безпеки. Слід враховувати що коефіцієнт безпеки - це чітко виражена індивідуальна межа організму, яку можна збільшити за рахунок тренувань.

Перевищення її за межі допустимого може призвести до незмінних фізіологічних змін організму.

Тривалий процес навантаження зумовлює виникнення фізіологічного стану який називається втомою.

Достеменною теорії виникнення втоми не існує найпоширеніша – це теорія накопичення в клітинах молочної кислоти, яка викликає відчуття втоми.

Процес праці і відпочинку повинен бути побудований таким чином щоби за час перерви вся накопичена в клітинах молочна кислота вивелась з організму.

Систематично порушення цього правила призводить до надмірного накопичення молочної кислоти в клітинах до чого призводить виник стану організму який називається перевтома. Ніяким відпочинком перевтому ліквідувати неможна. Перевтому необхідно лікувати.

Необхідно відмітити деякі особливості фізичного і розумового навантаження. Розумове х-ся меншою руховою активністю, мозок людини становить 1% ваги людини, а сприймає 20% енергії.

Необхідно відмітити таку особливість фізичного навантаження:

При фізичному навантаженні ми чітко відчуваємо межу фізичного навантаження, при розумовому цього немає.

Фізичне навантаження ми можемо припинити миттєво, розумове миттєво припинити ми не можемо.

3. Особливості діяльності людини в системі "людина-середовище".

Людина в своєму існуванню і розвитку тісно пов'язана з навколишнім середовищем і природнім, виробничим, духовним, культурним, побутовим.

Умови цього середовища певним чином повинні задовольняти фізіологічні вимоги організму.

У випадку невідповідності, організм людини відчуває певний дискомфорт, що призводить до зниження працездатності, погіршення самопочуття в кінцевому рахунку до неможливого існування в даному середовищі. Якщо ми говоримо про відповідність умов середовища вимогам організму, то такий стан речей називається системою.

Це особливо важливо враховувати при проектуванні і розробці засобів

виробництва, які повинні якомога більшою мірою відповідати фізіологічним потребам організму. Ця невідповідність призводить до зниження працездатності Вся діяльність людини в цих системах базується на рефлексах. Рефлекс – це реакція організму на зовнішні чи внутрішні подразники. За джерелами походження розрізняють рефлекси:

  • умовні

  • безумовні

Умовні рефлекси – це ті рефлекси, які виникли за певних умов, вони можуть появлятись і зникати, тобто людина їх або набуває або втрачає.

3 фізіологічної точки зору набуття рефлексів пояснюється налагодженням внутрішньо мозкових зв'язків, які необхідно постійно підтримувати в іншому разі ці зв'язки розриваються.

Безумовні рефлекси – вроджені, виникають без всякої умови. Наприклад: серцебиття, дихання.