Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

1). Класифікація та загальна характеристика надзвичайних ситуацій.

2).Стихійні лиха в літосфері.

3). Стихійні лиха в гідросфері.

4). Стихійні лиха в атмосфері.

5). Пожежі.

6). Екологічні небезпеки.

1). Класифікація та загальна характеристика надзвичайних ситуацій.

Надзвичайна ситуація - це сукупність небезпечних факторів , які проявляються у негативній дії на організм людини або навколишнє середовище . Аналізуючи різноманітні випадки надзвичайних ситуацій розроблено певну класифікацію , зокрема за джерелами прояву розрізняють : внутрішні джерела небезпеки (суб’єктивного характеру); зовнішні ( об’єктивного характеру).

Внутрішні джерела обумовлені особистими якостями людини , які пов'язані з її фізіологічними та психологічними властивостями .

Зовнішні джерела - це стан виробничого середовища, помилкові дії персоналу, недотримання технології виробництва, стихійні лиха, соціально-політичні конфлікти . Тобто ті джерела , які не залежать від людини .

По формі прояву в надзвичайній ситуації розрізняють : явні і приховані .

Явні - це ті, які безпосередньо загрожують на даний момент часу .

Приховані (потенційні ) - це ті, які на даний час не загрожує , але при збігу певних обставин можуть стати причиною надзвичайних ситуацій .

Небезпека прихованих джерел в тому, що людина психологічно не підготовлена до них . Це може призвести до погіршення наслідків .

Відповідно до причин виникнення надзвичайні ситуації діляться на 4 класи :

  • стихійні лиха;

  • техногенні катастрофи;

  • екологічні катастрофи;

  • соціально - політичні небезпеки ( конфлікти ).

Відповідно до часу, який проходить від моменту прояву до моменту закінчення надзвичайної ситуації ( швидкість протікання ) поділяються :

вибухові, плавні , стрімкі та помірні .

Вибухові - час протікання обмежується секундами , хвилинами ( землетрус ).

Стрімкі - час протікання обмежується годинами , добами (пожежі).

Помірні - час протікання обмежується добами , тижнями ( повені ).

Для плавних характерний скритий період , який може тривати декілька місяців і навіть років , протягом яких накопичується дія шкідливого фактора , який в кінцевому рахунку призводить до виникнення надзвичайної ситуації (наприклад забруднення ґрунтів засобами хімізації).

2). Стихійні лиха в літосфері.

Літосфера - являє собою верхній шар земної оболонки в якій людина здійснює активну життєдіяльність .

Вимірюється декількома кілометрами. Основними стихійними лихами , які відбуваються в літосфері являються землетруси , зсуви , обвали , виверження вулканів . Єдиної теорії , виникнення землетрусів не існує . Найбільш поширена гіпотеза про причини виникнення землетрусів запропонована на початку 20 століття німецьким геофізиком Вегенером , так звана гіпотеза дрейфу континентів. За якою літосфера розбита на тектонічні плити, які переміщуються між собою із швидкістю декілька сантиметрів на рік . Протягом тисячоліть це призвело до збільшення відстані між двома Америками , Європою і Африкою і т . д . При переміщенні плит на їх стиках відбувається накопичення енергії, якадосягнувши критичної межі вивільняється у вигляді сейсмічних хвиль , які являють собою вертикальне переміщення земної поверхні . Поверхня землі на якій виникає землетрус називається епіцентром . Тяжкість наслідків залежить від сили землетрусу . Для оцінки сили землетрусу застосовують дванадцяти бальну шкалу Ріхтера , так звана шкала магніту тобто енергія яка вивільняється при землетрусі. Силу землетрусу виміряється приладами сейсмографами

Сучасна наука достовірно спрогнозувати виникнення землетрусу не можна . А тому для зменшення негативних наслідків необхідно дотримуватися певних вимог , наприклад будувати будівлі, які б відповідали сейсмічній характеристиці місцевості . Існують також певні правила поведінки людей при землетрусі: не піддаватись паніці , в приміщеннях знаходитись в місцях з’єднання капітальних стін , не знаходитись біля віконних проломів .

Переміщення ґрунту під дією власної ваги називається зсувом або обвалом . Обвали відбуваються швидко , на крутих схилах ; зсуви - повільно на пологих схилах формуються тривалий час . Причинами зсувів і обвалів являється : підмивання ґрунту водою , перезволоження ґрунтових мас в результаті таяння снігу , випадання дощів , нерозумна господарська діяльність . Для зменшення наслідків , та ризику виникнення необхідно насаджувати багаторічні насадження, гідротехнічні укріплення . При появі ознак перейти у безпечне місце.