Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ботанічна класифікація плодових рослин.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
647.17 Кб
Скачать

Інші малопоширені культури

Лимонник китайський (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) належить до порядку Раналієвих (Ranales L.) родини лимонникових (Schisandraceae Blume.), яка представлена двома родами, які об’єднують 47 видів. Рід Schisandra, до якого належить лимонник налічує 25 видів. Один з видів росте в лісах Північної Америки (Флорида), інші поширені в Гімалаях, Китаї, Далекому Сході, на Японських та Філліпінських островах.

Лимонник китайський поширений в лісах Примор’я, Манчжурії, на Сахаліні. Це ліана, однодомна, роздільностатева рослина з червоними плодами – соковитими багатолистянками. До дозрівання плодів плодоложе видовжується і стає подібним на китицю з сидячими ягодами. Рослина з надзвичайно цілющими властивостями. Плоди лимонника містять цукор, велику кількість органічних кислот, найбільше яблучної та лимонної, смолисті речовини, багато вітаміну С, та алкалоїд схізандрин, ефірні олії, глікозиди. Плоди, насіння, а особливо корені цієї ліани мають потужні стимулюючі властивості на організм людини. Дуже смачний і корисний чай з листя і пагонів при вірусних захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Актинідія належить до порядку Раналієвих (Ranales L.), родини Ділленієвих (Dilleniaceae L.), підродини актинідієвих (Actinidioideae Van Tiegh.), роду Актинідія (Actinidia Lindl.), в якому відомо 36 видів. Ареал поширення роду величезний – тропічна, субтропічна та помірна зони Східної Азії. Всі види в’юнкі ліани, як правило дводомні, хоча зустрічаються форми однодомні кущевидні. Плід – верхня синкарпна ягода. Всі види в плодах містять велику кількість вітаміну С, та інші вітаміни, а також цукор, органічні кислоти, макро- та мікроелементи й мають цілющі властивості. В народній медицині плоди актинідії застосовують як протицинготний, антигельмінтний та послаблюючий засіб. Їх споживають свіжими, переробляють на варення, пастилу, компоти, соки. Тонкі лози-пагони використовують для плетіння.

В ботанічних садах України та на присадибних ділянках можна зустріти п’ять видів актинідії: актинідія коломікта (A. kolomicta Max.), актинідія ролігамна (A. poligama (Lieb. et Zucc.) Max.), актинідія гостро зубчаста, або аргута (A. arguta (Lieb. et Zucc.) Max.), актинідія пурпурова (A. purpurea Rehd.) та актинідія китайська (A. chinensis Planch.). Перші три види поширені в Примор’ї та Уссурійському краї, два наступні – в Китаї.

В Україну експортують плоди ківі – це група сортів, виведених вперше в Новій Зеландії з виду актинідії китайської. Вирощування ківі зосереджене в субтропічній зоні, а в помірній зоні – в теплицях. Плоди у ківі зі зеленою м’якоттю, опушені, високовітамінні, масою 80-150 г.

Жимолость належить до роду Lonicera L., з родини жимолостевих Caprifoliaceae Juss. Рід об’єднує понад 200 видів у північній півкулі, багато з них запроваджено в культуру. Рослини морозостійкі, мають форму куща, медоноси, плоди соковиті ягоди, які дуже рано достигають.

Серед жимолостевих в Україні найпоширенішим в культурі є жимолость їстівна (L. edulis Turcz.). Це кущ до 1 м висотою, з кулеподібною кроною, з продовгуватими листками, жовтуватими квітами зібраними в двоквіткові суцвіття, з соковитими темно-синіми ягодами 15-30 мм довжиною, приємного кисло-солодкого смаку. Цей вид дико росте на Далекому Сході, Камчатці і Курильських островах. Його ареал перекривається з видом жимолості камчатської та жимолості Максимовича. В Північній Америці поширений вид – жимолость пухнаста. Як декоративні форми в Україні вирощують також жимолость козолисту та татарську, як правило їх можна зустріти в захисних лісосмугах та парках.

Шовковиця, або морва, або тутове дерево належить до роду Morus L., родини тутових Moraceae Lindl. Цей рід налічує біля 10 видів. З холодостійких видів два азіатського походження, а один з Америки. Решта росте в Південно-східній, Південній Азії та Африці.

Шовковиця біла (M. alba L.) – походить з Китаю. Рослина має форму дерева 15-20м висотою, з кулеподібною, густою кроною, темно-зеленими листками. Рослини довговічні, живуть 200-300 років, посухостійкі та холодостійкі, роздільностатеві, дводомні з непоказними квітами, ягодоподібні супліддя смачні. Насіння дрібне.

Шовковиця чорна (M. nigra L.) – ареал поширення регіон стародавньої Персії. Має форму дерева, або куща відрізняється від шовковиці білої ще й чорними блискучими плодами. Гірше переносить посуху та морози, тому в культурі зустрічається рідше.