Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ботанічна класифікація плодових рослин.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
647.17 Кб
Скачать

Ботанічна класифікація кісточкових культур

В сучасній систематиці співіснує декілька підходів до класифікації кісточкових культур. За систематикою Енглера до роду Prunus відносять всі види плодових культур плід у яких – однонасінна кістянка. Таким чином в один великий рід об’єднали вишню, черешню, сливу, мигдаль, абрикос і персик. За системою М.В. Ковальова та К.Ф. Костіної з 1956 р. виділено підродину Prunoideae, в яку включено п’ять родів: рід Prunus L., з підродами Euprunus і Prunocerasus; рід Cerasus, з підродом Microcerasus; рід Armeniaca, рід Amygdalus та рід Persіca (Рис. 5, 6). Систематика радянських вчених була запроваджена в країни Східної Європи, але з 1976 р. там повернулися до системи Енглера, якою продовжували користуватися їхні сусіди в Західній Європі.

З 1995 р. в Україні зроблена спроба користуватися систематикою Енглера. В каталогах сортів плодових культур вже вишню і черешню, а також абрикос і персик заносили до роду Prunus. Але в підручника з плодівництва, а також селекції надалі продовжують використовувати систематику радянської епохи. Хоча цей підхід до систематики кісточкових логічно обґрунтований і має повне право на використання, та загальна європейська уніфікація порушена. Через те спеціалістам плодоводам необхідно вільно володіти двома підходами до класифікації кісточкових.

Всі роди за системою М.В. Ковальова та К.Ф. Костіної належать до родини Rosaceae L. підродини Prunoideae з основним числом хромосом x=8. При цьму спостерігається істотний поліморфізм гомеологічних хромосом. Через що схрещування між окремими рівнохромосомними видами важко вдаються і гібриди найчастіше бувають стерильними, наприклад між мигдалем і абрикосом, а між різнохромосомними, наприклад вишнею і черешнею, тереном і аличею, вдаються добре і можна отримати плодовитих нащадків.

Кількість видів кожного роду відома і добре вивчена, але не остаточна оскільки ще досі в субтропіках Східної Азії відкривають нові види і долучають до системи.

Систематика роду Prunus L. Загалом до роду Prunus L. належить за різними джерелами від 35 до 68 видів. Рід Prunus L. ділять на два підроди – Euprunus та Prunocerasus.

Найбільш важливим видом для сільськогосподарського виробництва є слива домашня, який є спонтанним міжвидовим гібридом між терном і аличею. Сорти сливи домашньої істотно різняться характерними ознаками плоду, що дозволяє розділити їх на декілька груп за типом плоду: ренклоди, угорки, гру­па жовтої яєчної та мірабелі.

Ренклоди (italіca, або Rein Claude чи Green Gage) – мають округлі, або овальні плоди зеле­ного, або жовтого забарвлення, часто лілові або з румянцем.

Угорки (oeconomica) – різного розміру, овальні, сині, або фіолетово-червоні з сильним восковим нальотом і щільним мякушем.

Група сортів жовтої яєчної (intermedia) – плоди подовжено-овальної форми, з щільним м’якушем, мають жовте забарвлен­ня м’якуша і шкірки.

В межах виду Prunus domestica L. деякі систематики виділяють підвид тернослива Prunus domestica ssp. іnsititia L., а інші вважають цю форму окремим видом Prunus іnsititia L (2n=48). Походить із Східної Європи, або Західної Азії і вважається старшою культурою за Prunus domestica L.

Систематика роду Armeniaca Mill. Рід абрикос (Armeniaca Mill.) відноситься до родини розанних (Rosaceae L.) підродини Prunoideae. Рід об’єднує декілька диплоїдних видів, з них приймали участь у формуванні культурних сортів п’ять: абрикос чорний (A. dasycarpa Pers.), абрикос сибірський (A.sibirica Lam.), абрикос муме (A. mume Sieb.), абрикос манчжурський (A. manshurica Skvortz.) та абрикос звичайний (A. vulgaris Mill.).

Систематика роду Persіca Mill. Рід персик (Persіca Mill.) відноситься до родини розанних (Rosaceae L.) підродини Prunoideae. Батьківщина персика, за М.І. Вавіловим, гірські райони Північного та Центрального Китаю, де він росте в природних умовах, і власне тут зустрічається найбільше розмаїття форм. Хоча спочатку вважали, що батьківщиною персика є Персія (сучасний Іран). Тепер відомо, що на терени Ірану персик завезли з Китаю. Найбільш інтенсивно промислова культура персика велася в США, де було створено найбільше розмаїття форм за типом плоду і прийнята найскладніша класифікація сортів.

До роду Persіca Mill. належить кілька диплоїдних 16-хромосомних видів, але найбільше значення в створенні сучасного сортименту має персик звичайний. А найбільш цінна для селекційних програм північнокитайська група видів.

Родина розанних

Rosaceae L.



Підродина сливові

Prunoideae

Рід

Prunus L.

Рід

Armeniaca Mill.

Рід

Persіca Mill.

Euprunus

Prunocerasus


Слива домашня

P. domestica L.

Слива американська

P. аmericana March.

Абрикос чорний

A. dasycarpa Pers.

Персик звичайний

P. vulgaris Mill

Тернослива

P. domestica, ssp insititia L.

Слива канадська

P.nigra Ait.

Абрикос японський

A. mume Sieb.

Персик ферганський

P. ferganensis Kovet et Kost

Терен

P. spinosa L.

Інші види американських слив

Абрикос сибірський

A.sibirica Lam.

Персик коньсуанський

P. kansuensis Rehd.

Алича

P. divaricata Led.

(P. cerasifera Ehrh.)

Абрикос манчжурський

A. manshurica Skvortz.

Персик Давида

P. davidiana Franeh.

Слива китайська або японська,

P. salicina Lindl.

Абрикос звичайний

A. vulgaris Mill.

Персик дивний

P. mira Koehne Kovet et Kost

Рис. 5. Систематика родів Prunus L., Armeniaca Mill. і Persіca Mill.

Сортів персика налічують понад 5000. У. Чендлер поділяє їх на дві групи: з жовтою і білою м’якоттю. За класифікацією Пуата, яку доповнили С. А. Соколова і Б. В. Соко­лов, сорти персика об’єднують в такі групи:

1. Плоди опушені:

а) справжні персики – мякуш ніжний, кісточка відділяється від мякоті;

б) павії – мякоть ніжна, кісточка не відділяється;

в) клінги – мякоть хрящувата, кісточка не відділяється (сорти консервного призначення);

г) сплющені персики – плоди плескаті, мякоть ніжна.

2. Плоди не опушені:

а) нектарини – кісточка відділяється від мякоті;

б) бруньйони – кісточка не відділяється від мякоті.

У кожній групі є сорти з білим і жовтим мякушем.

Систематика роду Cerasus Juss. Рід Cerasus Juss. належить до підродини сливових Prunoideae і об’єднує понад 150 видів. В межах роду виділяють підрід дрібних вишень – Microcerasus Webb. Видам цього підроду притаманні висока посухостійкість, раннє і щедре плодоношення. В селекційних програмах велику увагу надають видам вишень: сахалінська, залозиста, дрібноплідна, степова, низька, повстяна, бессея, тяньшанська, алайська, туркменська і ряду інших видів. Найбільше господарське значення в цьому роді мають вишня і черешня.

Вишня звичайна перехреснозапильна культура, запилюється комахами. Ареал дикого зростання в природі середня і і південна Європа, а також Мала Азія.

В межах виду виділяють дві групи сортів: аморелі, або склянки (caproniana), для яких характерний світлий прозорий м’якуш, сік безбарвний, або ледь забарвлений; морелі, або гріоти (austera ) з темно-вишневим соком.

Черешня добре росте в регіонах, де температура взимку не опускаються нижче -30°С. В межах виду виділяють два сортотипи: гіні (P. avium var Juliana L.) з ніжним соковитою м’якоттю плодів і бігарро (P. avium var. Duracina L.) з хрящуватою щільною м’якоттю плодів.

Окрему групу складають вишнево-черешневі гібриди-тетраплоїди (дюки), 2n=32.

Родина розанних

Rosaceae L.

Підродина сливові

Prunoideae

Рід Cerasus Juss.

Вишня звичайна

С. vulgaris Mill.

Черешня

C. avium Moench.


Вишня степова

С. fruticosa Pall.

Вишня повстяна

С. tomentosa Wall.

Вишня антипка, (магалебська),

С. mahaleb (L.) Mill.

Вишня піщана

С. besseyi (Bailey) Lunell.

Аморелі

С. vulgaris var. caproniana

Морелі

С. vulgaris var. austera (griotea)

Гіні

C. avium var. Juliana L.

Бігарро C. avium var. Duracina L.


Підрід Microcerasus Webb.


Вишня залазиста

С.glandulosa

Вишня дрібноплідна

С.microcarpa

Вишня сива

С. incana

Вишня араксинська С.araxina

Вишня мигдалелиста

С. amygdalifolia

Вишня несправжньо-роспростерта

С. pseudoprostrata

Вишня бородавчаста С. verrucosa

Вишня тяньшанська

С. thianschanica

Вишня Жакемона

С. jacqemontii

Вишня туркменська

С. turcomanica

Вишня алайська

С. alaica

Вишня червоно плідна

С. erythrocarpa

Рис. 6. Систематика роду Cerasus Juss.

Інші кісточкові. Обліпиха. Рід обліпиха (Hippophae) належить до родини лохових (Elaeagnaceae Lindl.) і налічує три види. Для промислового вирощування має значення обліпиха крушиновидна – Hippophae ramnoides L. (2n=24). В природних умовах росте у вигляді куща, або невисокого дерева (7-8 м). Рослини вітрозапильні, дводомні. Плоди високо ціняться за високий вміст вітамінів А і В, що містяться в обліпиховій олії, яка багата ненасиченими жирними кислотами і стеаринами. Все це в комплексі спричиняє високий лікувальний ефект обліпихової олії при опіках, опроміненні та інших ушкодженнях. Плоди застосовують також для лікування атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Ареал поширення – Європа – Східний Сибір. Дикі види ростуть також в Монголії, Китаї і Північній Америці.

Обліпиха верболиста (Hippophae salicifolia D. Don., 2n=20). Форма рослини – до 11 м висотою слабо колючкувате дерево плакучої форми, або до 4 м кущ. Плоди їстівні, дрібні оранжево-жовтого забарвлення, на коротких плодоніжках. Плескате насіння важко відділяється від м’якоті. Вид незимостійкий і через дрібноплідність не має значення для вирощування в культурі.

Обліпиха тібетська (Hippophae thibetica Schl., 2n=12). Надзвичайно витривалий до суворих умов вид в культурі відсутній. Здатний рости в умовах високогір’я та Крайньої Півночі в зоні Тундри. Невисокий кущ, з звивистими вузлуватими гілками з коротким листям, опушеним і зібраним по троє на одному вузлі пагона. Плоди їстівні, через високий вміст каротинів мають лікувальне значення. Для селекційних програм має значення висока стійкість до несприятливих умов вирощування.

Дерен. Рід дерен (кизил) (Cornus) належить до родини деренових (Cornaceae), в межах роду відомо понад 40 видів, які використовуються в основ­ному як декоративні рослини. Лише один вид – кизил звичайний Cornus mass L. – використовується як плодова культура. Ареал поширення цього виду Південна і Центральна Європа. Зустрічаються форми з червоними і жовтими плодами, пірамідальною кроною і карликові з різноманітним забарвленням листя.

Природна форма рослин одностовбурне або багатостовбурне дерево (від 3 до 8 м). Рослини однодомні з двостатевими квітами, генеративні бруньки змішані. Плодоносять щороку. Плоди ціняться за високий вміст вітаміну С (24-40 мг%), Р-активних речовин, цукрів і кислот. Використовують в основному в консервній промисловості для виготовлення варення, компотів, концентратів, пастили та інше.