Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tze electronika ta mpt mv rgr.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.57 Mб
Скачать

4. Основні алгоритми логіко-програмного управління

4.1. Алгоритм етапу ЕТП(80) — крок.

Алгоритм ЕТП є “ядром” логічної програми. Він задає послідовність виконання програми і формує управляючі сигнали.

4.2. Алгоритм ОКЛ(02) — оперативний контроль логічної програми.

Алгоритм ОКЛ застосовується в складі логічної моделі Р-130 у поєднанні з алгоритмом етапу ЕТП. ОКЛ-алгоритм виконує подвійну функцію. Він дозволяє, з одного боку, всю оперативну інформацію про хід виконання логічної програми вивести на індикатори, розміщені на лицьовій панелі контролера, і, з другого — передати команди оперативного управління, що надходять від клавіш лицьової панелі, алгоритмам етапу.

4.3. Алгоритм ДИК(04) — дискретний контроль.

Алгоритм застосовується у поєднанні з алгоритмами ОКЛ та ОКД і використовується для видачі дискретної інформації на лицьову панель контролера (тільки у варіанті логічного і неперервно-дискретного управління).

4.4. Алгоритми ВАА(07) — ввід аналоговий групи А і ВАБ(08) — ввід аналоговий групи Б.

Алгоритми використовуються для зв’язку функціональних алгоритмів Реміконту з апаратними засобами аналогового входу (з АЦП).

4.5. Алгоритми ВДА(09) — ввід дискретний групи А і ВДБ(10) — ввід дискретний групи Б.

Алгоритм застосовується для зв’язку функціональних алгоритмів з апаратними засобами дискретного входу (з ДЦП).

4.6. Алгоритми АВА(11) — аналоговий вивід групи А і АВБ(12) — аналоговий вивід групи Б.

Алгоритм застосовується для зв’язку функціональних алгоритмів з апаратними засобами аналогового виводу (з ЦАП). Для зв’язку з аналоговими виходами груп А і Б використовуються відповідно алгоритми АВА і АВБ.

4.7. Алгоритми ДВА(13) — дискретний вивід групи А і ДВБ(14) — дискретний вивід групи Б.

Алгоритм використовується для зв’язку функціональних алгоритмів з апаратними засобами дискретного виводу (з ЦДП). Для зв’язку з виходами А і Б використовуються відповідно алгоритми ДВА і ДВБ. Кожний алгоритм обслуговує 16 дискретних виходів, число яких задається модифікатором 0 ≤ m ≤ 16.

4.8. Алгоритм ПОК(29) — порогів контроль.

Алгоритм контролює кілька (до 20) аналогових сигналів, порівнюючи кожний з них з двома індивідуальними для кожного сигналу допустимими значеннями (нижнім і верхнім). Як правило, алгоритм використовується разом з алгоритмами ОКО і ОКЛ. У цьому разі вихід будь-якого контрольованого сигналу за допустимі значення призводить до загоряння одного з індикаторів “помилка контуру” чи “помилка програми” на лицевій панелі.

4.9. Алгоритм ПЕН(58) — перемикач за номером.

Алгоритм використовується для перемикання (до 98) сигналів. Положення перемикача визначається значенням числа, яке подається на спеціальний вхід алгоритму.

4.10. Алгоритм ПОР(59) — порогів елемент.

Алгоритм застосовується для контролю за виходом сигналу або різницею двох сигналів з обмеженої праворуч областю допустимих значень.

4.11. Алгоритм НОР(60) — нуль-орган.

Нуль-орган використовується для контролю за виходом сигналу або різницею двох сигналів з обмеженої ліворуч і праворуч області допустимих значень. Кожен алгоритм може вміщувати кілька (до 10) незалежних нуль-органів.

4

 &

.12. Алгоритм ЛОИ(70) — логічне И.

Алгоритм використовується для поєднання кількох (до 20 — задається модифікатором) дискретних сигналів, кожний з яких є логічним поєднанням по И двох дискретних сигналів.

4

 &

.13. Алгоритм МНИ(71) — багатовходове И.

Алгоритм використовується для логічного поєднання по И кількох (до 99 — задається модифікатором) дискретних сигналів.

4

 1

.14. Алгоритм ИЛИ(72) — логічне АБО.

Алгоритм використовується для формування кількох (до 20 — задається модифікатором) дискретних сигналів, кожний з яких є логічним поєднанням по ИЛИ двох дискретних сигналів.

4

 1

.15. Алгоритм МИЛ(73) — багатовходове ИЛИ.

Алгоритм використовується для логічного поєднання по ИЛИ кількох (до 99 — задається модифікатором) дискретних сигналів.

4

=1

.16. Алгоритм ИИЛ(74) — виключаючи ИЛИ.

Алгоритм використовується для формування кількох (до 20 — задається модифікатором) дискретних сигналів, кожний з яких є логічним поєднанням по виключаю чому ИЛИ двох дискретних сигналів.

4

≥М

.17. Алгоритм МАЖ(75) — мажорування.

Алгоритм працює за правилом “два з трьох”. Алгоритм використовується для підвищення вірогідності дискретних сигналів, які надходять, наприклад, від модулів дискретного введення контролера.

4

Т

.18. Алгоритм ТРИ(76) —RS-тригер.

А

RG

лгоритм містить кілька (до 20 — задається модифікатором) незалежнихRS-тригерів і використовується для запам’ятовування дискретних сигналів.

4.19. Алгоритм РЕУ(77) — регістр з записом по рівню.

Алгоритм використовується для запам’ятовування кількох (до 20) дискретних сигналів. Інформація записується у регістри, доки є команда запису.

4

RG

.20. Алгоритм РЕФ(78) — регістр з записом по фронту.

Алгоритм подібний РЕУ, з тією тільки різницею, що інформація фіксується у регістрі в момент приходу переднього фронту управляючого сигналу, тобто в момент переходу сигналу Езпс із стану логічного 0 у стан логічної 1.

4.21. Алгоритм ВИФ(79) — виділення фронту.

Алгоритм використовується для виділення переднього або заднього фронту дискретного сигналу.

4.22. Алгоритм ТМР(81) — таймер.

Алгоритм містить кілька (до 20) таймерів, поєднаних загальними командами “СТОП” і “СКИД”. У кожному таймері індивідуально настроюється час спрацювання таймера.

4

СТ

.23. Алгоритм СЧТ(82) — лічильник.

Алгоритм СЧТ — це реверсивний лічильник і використовується для підрахунку числа дискретних подій (переходів із стану логічного 0 в 1 або зворотних переходів), а також для порівняння обліченого числа із заданими числами за допомогою чисельних нуль-органів. Один алгоритм може містити до 20 (задається модифікатором) таких нуль-органів.

4

S

.24. Алгоритм ОДВ(83) — одно вібратор.

Алгоритм використовується у тому разі, коли необхідно сформувати поодинокий імпульс заданої тривалості.

4.25. Алгоритм МУВ(84) — мультивібратор.

Алгоритм використовується для періодичного включення обладнання.

4.26. Алгоритм ПЧИ(85) — перемикач чисел.

Алгоритм є перемикачем на m входів, причому 0≤m≤98 і задається модифікатором.

4.27. Алгоритм СЧИ(86) — порівняння чисел.

Алгоритм містить m (0≤m≤20) незалежних каналів. За m=0 алгоритм є “порожнім”.

4.28. Алгоритм ВЧИ(87) — виділення чисел.

Алгоритм міститьm (0≤m≤20) незалежних каналів виділення чисел. Якщо m=0, алгоритм є “порожнім”.

4.29. Алгоритм УДП(88) — управління двопозиційним навантаженням.

Алгоритм застосовується для логічного управління двопозиційним виконавчим пристроєм у тих випадках, коли на один виконавчий пристрій приходять команди з кількох точок (кроків) логічної програми.

4.30. Алгоритм УТП(89) — управління три позиційним навантаженням.

Алгоритм використовується для логічного управління трипозиційним виконавчим пристроєм (наприклад, клапаном з моторним управлінням).

4

СД

.31. Алгоритм ШИФ(90) — шифратор.

Алгоритм застосовується для перетворення набору з кількох (до 13) дискретних сигналів в один цифровий ряд. Зокрема, алгоритм застосовується у тих випадках, коли через цифровий вихід Р-130 (інтерфейс) необхідно передати кілька сигналів. У цьому разі алгоритм шифрування застосовується в поєднанні з алгоритмом цифрового виходу ИНВ, причому на приймальній стороні використовується алгоритм цифрового входу ВИН у поєднанні з алгоритмом дешифрування ДЕШ.

4

ДС

.32. Алгоритм ДЕШ(91) — дешифратор.

Алгоритм застосовується для перетворення числового сигналу в набір дискретних сигналів. Зокрема, цей алгоритм застосовується в поєднанні з алгоритмом цифрового вводу в тих випадках, коли по інтерфейсу приймаються зашифровані дискретні сигнали.

4.33. Алгоритм ЛОК(92) — логічний контроль.

Використовується для контролю за станом кількох (до 99) дискретних сигналів. Як правило, ЛОК використовується в поєднанні з алгоритмами оперативного контролю ОКЛ і ОКО.

Перелік і повний опис алгоритмів приведено в [1].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]