Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
276.48 Кб
Скачать

2.3.7 Виправлення дефектів

При виготовленні деталей литтям начайстіше зустрічаються наступні дефекти:

  • Перекіс він утворюється при недбалому збиранні форми, внаслідок зсуву напівформ. Виливки виходять з зміщеними частинами.

  • Спай або недолив утворюютья внаслідок втрати металом рідко текучості і затвердінням до заповнення всієї форми. Такі дефекти утворюються при заливці форми «холодним металом»

  • Пригар - міцне з’єднання поверхні виливка з сумішшю. Утворюється внаслідок недостатньої вогнетривкості формувальних матеріалів

  • Гарячі тріщини. Причинами появи є: рання вибивка виливка, заливання форми нерозкисненим металом. Гарячі тріщини мають темний колір оскільки тріщини утворюються при високих температур, і тому мають більшу схильність до окислення.

  • Холодні тріщини являють собою наскрізні або некрізні розриви в тілі виливка з зернистим зламом і чистою (не окисленою) поверхнею. Причини їх утворення в основному ті ж , що і гарячих але крім них є і інші, властиві тільки холодним тріщинам: недостатня тривалість витримки виливка у формі, низька теплопровідність матеріалу виливка.

  • Газові раковини - порожнечі в тілі виливка, що мають чисту і гладку поверхню. Вони бувають відкриті (зовнішні) або закриті (внутрішні) і виникають при надмірній вологості і недостатній газопроникності формувальної суміші, недостатній вентиляції форми і стержня або неправильному його устрої, низькій температурі металу, що заливається, поганій сушці форми і стержня, високому вмісті сірки в металі тощо.

  • Усадочні раковини виникають унаслідок недостатнього живлення виливка металом в місцях скупчення останнього, неправильної конструкції виливків, неправильної установки ливників і додатків, заливки надмірно гарячим металом, а також підвищеної усадки металу. Усадкові раковини відрізняються неправильною формою і шорсткою поверхнею, переважно окисленою.

В загальному майже всі дефекти виливків утворюються через порушення цілісності форми, незадовільних властивостей сумішей. Деякі дефекти можна виправити (усадочні раковини, тріщини, пригар), деякі ні (перекіс)