Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп / Вступ.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.55 Mб
Скачать

3.3. Тарифне нормування.

У завдання тарифного нормування входить кількісна оцінка праці для забезпечення правильної організації заробітної плати в будівництві.

Тарифне нормування полягає у встановленні норм оплати праці за одиницю проведеної продукції робочим різної кваліфікації. При рівних трудових витратах більш кваліфікована праця повинна оплачуватися вище, ніж праця малокваліфікована, оскільки він продуктивніший, а високу кваліфікацію можна досягти тільки при відповідному навчанні.

Оплата праці будівельних робочих здійснюється по тарифній системі, що діє.

Тарифна система - це сукупність нормативних матеріалів, по яких оцінюється якість праці. Основними нормативними елементами тарифної системи в будівництві є: тарифна сітка, тарифні ставки і тарифно-кваліфікаційний довідник (ТКД). За допомогою тарифної системи державу регулює рівень заробітної плати будівельних робочих.

Тарифна сітка - це затверджена шкала, яка встановлює співвідношення рівнів заробітної плати між робочими різної кваліфікації.

Кожному розряду привласнений певний тарифний коефіцієнт, який показує, в скільки разів виробничий час робочого даного розряду оплачується вищим по відношенню до першого розряду.

Тарифні ставки визначають розмір заробітної плати робочого, яка належить йому за виконання встановлених виробничих норм, відповідних його розряду. Тарифні ставки можуть бути вартові, денні і місячні.

Тарифна ставка кожного розряду визначається множенням ставки першого розряду на відповідний тарифний коефіцієнт

На основі норм часу і тарифних ставок встановлюють розцінки для оплати праці будівельних робочих.

Тарифно-кваліфікаційний довідник робіт і професій робочих, зайнятих в будівництві і на ремонтно-будівельних роботах (ТКД), є основним документом для тарифікації робочих і робіт.

Розцінка - це заробітна плата, виплачена робочим за одиницю виготовленою ними доброякісній продукції.

При індивідуальному виконанні розцінку визначають множенням годинної тарифної ставки відповідного розряду на норму витрат праці в чел-годинах:

При виконанні будівельно-монтажних і ремонтно-будівельних робіт в умовах, які знижують продуктивність праці, до норм і розцінок застосовують поправочні коефіцієнти. До таких випадків виконання робіт:

  • у експлуатованих приміщеннях за обмежених умов;

  • у зимових умовах;

  • поблизу об'єктів, що знаходяться під високою напругою;

  • у приміщеннях з температурою повітря більш 40°с і ін.

Якщо за умовами виробництва робіт необхідно одночасно використовувати декілька поправочних коефіцієнтів, то загальний поправочний коефіцієнт визначається множенням цих коефіцієнтів.

Лекція 4. Роботи підготовчого періоду

4.1. Значення і склад робіт.

Своєчасне і якісне виконання робіт підготовчого періоду є важливою умовою завершення будівництва в намічені терміни і раціональної і ефективної організації виробництва будівельних робіт на всіх подальших стадіях, що входять до складу основного періоду будівництва.

До складу робіт підготовчого періоду входять: проектно-вишукувальні роботи, інженерна підготовка території до будівництва; організація будівельного майданчика. Об'єми і способи виконання робіт підготовчого періоду визначає ПОБ і уточнює ПВР, що розробляються на стадії проектування

Соседние файлы в папке тсп