Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп / Вступ.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.55 Mб
Скачать

4.4. Організація будівельного майданчика

Зведення будь-якого об'єкту зв'язане з необхідністю пристрою на будівельному майданчику: складів матеріалів, напівфабрикатів, виробів, устаткування і будівельних конструкцій, приміщень адміністративного, виробничого, побутового і соціально-культурного призначення; дорогий і інженерних комунікацій.

Раціональне розташування, і потужність всіх тимчасових споруд, дорогий і інженерних комунікацій визначає будівельний генеральний план, що розробляється у складі ПОБ.

Підставою для складання генплану буд служить генеральний план будівлі, що будується, споруди або комплексу.

Розрізняють загальномайданчиковий генплан буд, що охоплює територію всього будівельного майданчика, і об'єктний, такий, що включає територію, необхідну для зведення одного об'єкту комплексу.

Відповідно до генплану буд здійснюють заходи щодо облаштування будівельного майданчика. Прокладають постійні дороги, а в необхідних випадках влаштовують тимчасові, із збірних інвентарних плит, переважно по трасах постійних доріг, передбачених проектом.

Для забезпечення будівництва електроенергією, водою, теплом, повітрям і так далі по можливості використовують інженерні мережі, що діють, і джерела інженерного забезпечення. Прокладка постійних, передбачених проектом інженерних комунікацій і пристрій постійних джерел інженерного забезпечення, як правило, повинні передувати початку робіт основного періоду. У разі відсутності такої можливості виконують прокладку інженерних мереж по тимчасовій схемі.

Під приміщення побутового, соціально-культурного, виробничого призначення і адміністративні служби переобладнали будівлі, що є на території будівництва, або використовують мобільні збірно-розбірні або контейнерні тимчасові споруди.

Лекція 5. Транспортування будівельних вантажів

5.1. Класифікація будівельних вантажів.

Будівництво будівель і споруд пов'язане з переміщенням значної кількості вантажів. Так, для зведення 1м3 промислової будівлі перевозиться в середньому 150 кг вантажів, а 1м3 цивільного - 400 кг В підсумку на транспортні і навантажувально-розвантажувальні роботи доводиться до 25% вартості і понад 40% всієї трудомісткості будівельно-монтажних робіт.

Будівельні вантажі з урахуванням їх особливостей і фізичного стану можуть бути класифіковані таким чином:

  • сипкі - пісок, гравій, щебінь, грунт;

  • порошкоподібні - цемент, гіпс, мінеральний порошок;

  • тістоподібні - бетонна і асфальтобетонна суміші, вапняне тісто;

  • мілкоштучниє - цеглина, керамічні камені і др.;

  • штучні - залізобетонні плити, панелі, блоки, столярні вироби;

  • ваговиті - залізобетонні елементи значної маси, важке устаткування;

  • довгомірні - колони, палі, ферми, труби, лісоматеріали;

  • крупнооб'емні - залізобетонні блоки підземних інженерних споруд, ліфтових шахт, санітарно-технічні кабіни, резервуари і інші ємкості;

  • рідкі - дизельне паливо, бензин, гас.

5.2. Види транспорту

Залежно від видів вантажів, об'ємів і відстані їх переміщення використовують різні транспортні засоби, способи транспортування, вантаження, розвантаження і складування.

Будівельні вантажі переміщають горизонтальним і вертикальним транспортом. Для переміщення вантажів від місць їх отримання до об'єктів будівництва і на самих об'єктах служить горизонтальний транспорт. Вертикальний транспорт використовують для переміщення і подачі вантажів в зоні виконання будівельно-монтажних робіт і при навантажувально-розвантажувальних операціях.

Горизонтальний транспорт підрозділяють на зовнішній і внутрішньобудівельний.

Зовнішнім транспортом доставляють вантажі від постачальників, розташованих за межами будівельного об'єкту.

Внутрішньобудівельним транспортом переміщають вантажі по території будівельних майданчиків і в межах окремих об'єктів. В умовах індустріального будівництва при використанні вантажів без проміжного їх складування (метод монтажу «з коліс») відмінності між зовнішнім і внутрішнім транспортом не існує.

Найбільш широке застосування в будівництві має безрейковий горизонтальний транспорт.

Пересувний склад безрейкового транспорту - трактори і автомобілі. Основним виглядом є автомобілі; трактори колісні і гусеничні використовують для перевезень в умовах бездоріжжя.

Автомобілі, використовувані в будівництві, діляться по своєму призначенню і технологічним функціям на дві групи:

  • автомобілі загальнотранспортного призначення, використовувані в різних галузях народного господарства, - вантажні автомобілі з кузовом, автомобілі-самоскиди і автомобілі-тягачі, що мають укорочені шасі без кузова і призначені для транспортування вантажних причепів;

  • спеціалізовані автомобілі, що виконують одночасно з транспортними технологічні функції, наприклад приготування бетонної суміші, порційне розвантаження розчину, а також обладнані пристосуваннями для перевезення вантажів спеціальних видів -авторастворовози, автобетоновози, автобетоносмесителі, сантехкабіновози, плітовози, балконовози, контейнеровози, причепи-тяжеловози (трайлери), цементовози, автогудронатори і ін. (ріс.5.1)

Мал. 5.1. Спеціалізований автомобільний транспорт

а - плітовоз; би - розсувний балковоз; у - панельовоз; г - фермовоз; д - сантехкабіновоз; е - трейлер; же - бетоновоз; з - растворовоз; і - автобетоносмеситель; до - цементовоз; 1 - тягач; 2 - опорно-сцепное пристрій; 3 - опорно-стоячноє пристрій; 4 - кузов; 5 - цистерна; 6 - барабан змішувача; 7 - вантажний майданчик

Спеціалізований характер цих автотранспортних засобів забезпечує раціональну організацію перевезень будівельних вантажів різних видів, підвищення продуктивності праці на транспортних роботах, скорочення частки важкої ручної праці, зменшення втрат матеріалів при перевезенні конструкцій, зниження виробничого травматизму.

Важливою умовою безперебійної роботи автомобільного транспорту є своєчасний пристрій автомобільних доріг з твердим покриттям - постійних доріг з необхідним випередженням будівництва або (при їх відсутності) тимчасових під'їзних і внутрішньобудівельних доріг з інвентарних плит. Покриття доріг може бути суцільним або колією.

Ефективність роботи транспорту залежить від транспортної схеми і оптимальності маршрутів перевезень, раціональної організації навантажувально-розвантажувальних робіт.

Вид транспортних засобів, їх число і схеми перевезень визначають залежно від вантажообігу і інтенсивності вантажопотоків.

У будівництві застосовують дві основні схеми автотранспортних перевезень - маятникову і човникову.

При маятниковій схемі використовують автозасоби з нероз'ємними ланками, при човниковій схемі один автотягач працює з двома або декількома автопричіпами. Це забезпечує скорочення часу простою тягача під вантаженням і розвантаженням і підвищення продуктивності автотранспортних засобів. Човниковий метод перевезення деталей в з'єднанні з методом їх монтажу з коліс знаходить все більше застосування в будівництві

Соседние файлы в папке тсп