Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп / Вступ.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.55 Mб
Скачать

7.4. Пристрій ростверків.

Навантаження на палі від споруди передають за допомогою ростверка - монолітної або збірної плити, об'єднуючої по верху ряди або групи паль. Розташування паль у фундаменті залежить від опорних конструкцій будівель і споруд. Одно- або схему багаторядності розміщення паль застосовують під стрічкові фундаменти, кущову схему у вигляді груп паль - під окремі опори засад мостів, колон. Для фундаментів у вигляді плити під всією площею споруди влаштовують свайні поля, що складаються з багатьох лав з великим числом паль.

При пристрої ростверків заздалегідь вирівнюють оголовки паль. занурюваних - срубанієм зайвих частин, набівних, - підливкою бетону. Виступаючі частини арматури паль сполучають з арматурним каркасом монолітних або випусками арматури збірних ростверків. Укладання арматурних каркасів і бетону монолітних ростверків і плит або збірних балок проводиться на вирівняній піском поверхні. Вузли з'єднання оголовков паль і плит збірного ростверка замонолічиваются.

У каркасних спорудах, коли все навантаження від колони може бути сприйнята однією палею, ростверк не влаштовують. Колону в цьому випадку сполучають безпосередньо з палею за допомогою спеціальних збірних муфт.

7.5. Техніка безпеки

Загальні вимоги техніки безпеки при пристрої свайних підстав і фундаментів, заглиблених в грунт, визначені Сніп Ш-4-80, розділ 17 «Пристрій штучних підстав і бурові роботи».

У складі проекту виробництва робіт указують конкретні заходи по техніці безпеки, розроблені стосовно споруди, що зводиться, і з урахуванням прийнятої технології.

Деякі основні вимоги по техніці безпечного виробництва робіт при пристрої свайних підстав і фундаментів приведені нижче.

Монтаж і демонтаж копрових установок виконують по технологічній схемі, затвердженій головним інженером будівельної організації. Копрову установку можна експлуатувати тільки після приймання її комісією з акту.

До управління устаткуванням по зануренню конструкцій допускаються особи у віці не менше 18 років, що пройшли спеціальну підготовку і що отримали відповідне посвідчення.

Технологічне устаткування, конструктивні елементи і матеріали слід складувати поза межами призми обвалення грунту.

У зоні дії установки для занурення паль які-небудь інші роботи проводити забороняється. Цю зону визначає радіус дії стріли плюс 5 м. Установку переміщають без палі і з опущеним сваєпогружателем.

Установки і крани для висмикування паль повинні бути обладнані обмежувачами вантажопідйомності, перевірку яких здійснюють щомісячно.

Соседние файлы в папке тсп