Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп / Вступ.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.55 Mб
Скачать
    1. Технічне нормування, принципи і методи.

Виконання об'ємів будівельно-монтажних робіт, що зростають з кожним роком, повинне бути забезпечене без збільшення числа що працюють, за рахунок підвищення продуктивності праці.

Рівень продуктивності праці є найважливішим критерієм ефективності технології і організації будівельного виробництва і характеризується у сфері суспільної праці наступними показниками: натуральним - розміром середніх витрат праці (у чіл.-ч або чіл.-дн.) на одиницю закінченої продукції (наприклад, м2 загальної площі житлових будинків); вартісним - середньою вартістю робіт в зіставних цінах, проведених одним робочим в певний проміжок часу (день, рік, період будівництва).

Рівень продуктивності праці окремих робочих характеризується виробленням - кількістю будівельної продукції, виробленої за одиницю часу, і трудомісткістю - витратами праці на одиницю будівельної продукції. Важливу роль грає встановлення технічно обгрунтованих норм витрат праці, машинного часу і матеріальних ресурсів на одиницю продукції.

Технічне нормування - система досліджень і встановлення норм технічно обгрунтованих витрат різних виробничих ресурсів (робочого і машинного часу, матеріалів, енергоносіїв і так далі).

Норми витрат праці виражаються у вигляді норм часу і норм вироблення.

Нормою часу називається кількість часу, необхідна для виготовлення одиниці продукції відповідної якості. При визначенні норм часу виходять з умови, що дана робота виконується за сучасною технологією робочими відповідної професії і кваліфікації.

Норма вироблення робочого або ланки робочих - це кількість продукції, отриманої за одиницю часу за тих же умов, що прийняті при встановленні норм часу.

Знаючи норми часу і норми вироблення, можна визначити рівень продуктивності праці. Якщо задана робота, на яку по нормах потрібне Тнор часу, була виконана за Тфак, то рівень продуктивності праці виражається формулою:

Нормою машинного часу є кількість часу роботи машини, яке необхідне для виготовлення одиниці машинної продукції відповідної якості при науковій організації праці, яка дає можливість максимально використовувати експлуатаційну продуктивність машини.

Норми використовують для розрахунку з робочими, при розробці документації по виробництву робіт і оцінки ефективності ухвалених технологічних рішень.

Технологічно обгрунтовані норми складають шляхом аналізу і вивчення процесів протягом всього робочого дня. Для того, щоб зробити нормування будівельного процесу, необхідно в першу чергу його обстежувати і визначити його нормалі.

Характеристика процесу, що відповідає сучасному рівню будівельної техніки і технології з використанням передових методів організації праці і виробництва робіт, називається нормаллю будівельного процесу. Після визначення нормалі будівельного процесу здійснюють хронометражні спостереження на вибраному об'єкті. На основі накопичених даних розробляють технічні обгрунтовані норми, які перевіряються у виробничих умовах.

Після відповідної перевірки розроблені норми оформляють у вигляді виробничих норм.

Поява нової техніки, механізація, нові форми організації праці приводять до того, що технічні норми застарівають і втрачають прогресивний характер. Тому норми періодично переглядаються.

Технічне нормування витрат матеріалів здійснюють дослідно-виробничим, лабораторним і розрахунково-аналітичним методами. Існують виробничі і кошторисні норми витрат матеріалів, а також норми для планування матеріально-технічного постачання.

Технічне нормування праці - дослідження витрат часу з метою підвищення продуктивності праці. Його проводять на спеціальних науково-дослідних станціях (НІС) методами організаційних і нормативних спостережень.

Організаційні спостереження виконують для виявлення передових методів праці, визначення втрат робочого часу і подальшого усунення невиробничих витрат.

Нормативні спостереження проводять з метою перевірки виконання і перевиконання технічних норм, що діють, для проектування нових норм.

На всі види технологічних процесів, які виконуються при будівництві будівель і споруд, розроблені Ресурсні елементні кошторисні норми (РЕСН) на будівельні, монтажні і ремонтно-будівельні роботи.

Соседние файлы в папке тсп