Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп / Вступ.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.55 Mб
Скачать

6.6. Розробка грунту одноковшовими екскаваторами.

Екскаватор розміщують в забої так, вісь його переміщення знаходилася від брівки внутрішнього укосу на відстані

де R - найбільший радіус копання, м;

lп - довжина робочого переміщення екскаватора, м.

Для гідравлічних екскаваторів В1 дорівнює радіусу копання на рівні стоянки.

Відстань від осі до підошви зовнішнього укосу не повинна перевищувати

Розробку грунту екскаваторами з прямою лопатою ведуть лобовою і бічною проходкою.

У лобовому забої (мал. 6.5, а, би, в) екскаватор розробляє грунт попереду себе і вантажить його на транспортні засоби, що подаються до екскаватора ззаду по дну забою то з однією, то з іншого боку від осі проходки.

Залежно від ширини проходки лобові забої підрозділяються на вузькі (ширина проходки менше 1,5 розміру найбільшого радіусу різання R), нормальні (ширина рівна 1,5-1,9 R) і розширені (при ширині більш 2r).

Мал. 6.5. Схема розробки котлованів одноковшовими екскаваторами

а - лобова проходка прямою лопатою з одностороннім вантаженням грунту в автосамоскиди; б - те ж, з двостороннім вантаженням; у - те ж, із зигзагоподібним переміщенням екскаватора; г - бічна проходка; д - торцева проходка зворотної лопати або драглайну; е - те ж, при великій ширині котловану; ж - те ж, із зигзагоподібним переміщенням екскаватора; з - бічна проходка зворотної лопати або драглайну; і - подовжньо-човникова проходка драглайну

Котловани шириною 1,5r розробляють лобовою проходкою з одностороннім завантаженням автотранспортних засобів. Котловани шириною 1,5.1,9 R розробляють лобовою проходкою з двосторонньою подачею транспортних засобів. Найбільша ширина лобової проходки екскаватора, що переміщається по прямій не повинна перевищувати . Котлован шириною 1,9.2,5r розробляють розширеною лобовою проходкою з переміщенням екскаватора зигзагом, а шириною до 3,5r - упоперек котловану. Широкі котловани (ширина більш 3,5r) розробляють спочатку лобовою, а потім бічними проходками.

У бічному забої (мал. 6.5, г) екскаватор розробляє грунт по одну сторону від осі проходки і вантажить його на транспортні засоби, що подаються по іншу сторону.

Глибокі виїмки розробляють в декілька ярусів. За ярус береться висота забою даного типу екскаватора.

Зворотною лопатою екскаватор розробляє грунт «на себе» з торцевою або бічною проходкою. Прийнятий метод проходки залежить від характеристики робочого устаткування екскаватора, глибини копання і ширини котловану.

Екскаватори із зворотною лопатою раціонально застосовувати для уривки траншей і котлованів завглибшки до 6 м.

При торцевому забої (мал. 6.5, д. е. ж) екскаватор переміщається по осі, відриваної ним траншеї або котловану, поперемінно розробляючи грунт то з однією, то з іншого боку залежно від того, з якого боку подають транспортні засоби.

Найбільшу ширину торцевої проходки по верху у разі переміщення екскаватора по прямої і подачі транспорту з двох сторін визначають по формулі

а по низу

h - глибина котловану, φ - кут укосу

Ширина торцевої проходки при двосторонньому завантаженні автотранспортного засобу приймається в межах 1,6..1,7R. Якщо подача транспорту одностороння, то ширина торцевої проходки зменшується до 1,3r, а вісь руху екскаватора переміщається у бік подачі автотранспорту.

При розробці котловану з відсипанням у відвал ширина проходки обмежується необхідністю розміщення грунту у відвалі з утворенням берми від брівки котловану до підошви відвала.

Якщо грунт розробляється з одного боку руху екскаватора, то утворюється бічний забій (мал. 6.5, з).

Екскаватор, обладнаний драглайном, розробляє грунт аналогічно екскаватору із зворотною лопатою. Але ефективнішою схемою є човникова, оскільки ківш драглайну має гнучку підвіску. При цій схемі транспортні засоби підходять по дну котловану і кут повороту екскаватора при вивантаженні буде мінімальним (мал. 6.5, і).

Соседние файлы в папке тсп