Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп / Вступ.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.55 Mб
Скачать

5.3. Навантажувально-розвантажувальні роботи

Роботи по вантаженню, розвантаженню і складуванню матеріалів є найбільш трудомісткими в загальному процесі переміщення вантажів.

Організація навантажувально-розвантажувальних робіт повинна забезпечувати їх комплексну механізацію з граничним зменшенням числа перевантажень. До складу механізованих комплексів входять як загальнобудівельні, так і спеціальні машини і механізми.

Загальнобудівельні машини (баштові, стріловидні, козлові, мостові крани, крани-балки, екскаватори різних типів) використовують на вантаженні і розвантаженні штучних, ваговитих, довгомірних і крупнооб'емних конструкцій і матеріалів, а також сипких матеріалів і контейнерів з малосипкими матеріалами.

Застосування спеціальних навантажувально-розвантажувальних машин визначає вид вантажів.

Спеціальні навантажувально-розвантажувальні машини бувають циклічної і безперервної дії. Найбільш широке застосування в будівництві отримали різні самохідні навантажувачі (мал. 5.3) і стрічкові конвеєри.

Мал.5.2. Навантажувачі

а - одноковшовий навантажувач; би - навантажувач з щелепним ковшом; у - автонавантажувач; г - багатоковшовий навантажувач; 1 - вилкове підхоплення; 2 - телескопічний підйомник; 3 - живильний шнек; 4 - ковшовий елеватор

Навантажувачі (універсальні одноковшові, багатоковшові, автонавантажувачі) володіють високою мобільністю і універсальністю.

Універсальні одноковшові навантажувачі (мал. 5.2, а, би) можуть бути обладнані ковшом, вилковим підхопленням, щелепним захопленням, бульдозерним відвалом, розпушувачем, ексаваторним ковшом і іншими робочими органами. Вантажопідйомність навантажувачів - до 10 т.

Автонавантажувачі (мал. 5.2, в) мають змінне робоче устаткування - стріли кранів, щелепні захоплення, ковши, вилкові підхоплення і інші пристосування. Їх застосовують на майданчиках, що мають тверде покриття.

Багатоковшові навантажувачі відносять до машин безперервної дії і використовують для вантаження сипких матеріалів в транспортні засоби (мал. 5.2, г).

Стрічкові конвеєри також є машинами безперервної дії і служать для вантаження і подачі до місця укладання сипких, мелкоштучних і деяких тістоподібних матеріалів (бетонних сумішей). Що складаються з окремих конвеєрів, конвеєрні системи можуть досягати в довжину декількох кілометрів.

Контейнеризація і пакетування. У цілях скорочення ручної праці, підвищення продуктивності транспортних засобів і створення умов для механізації навантажувально-розвантажувальних робіт в будівництві знаходять широке застосування методи контейнеризації і пакетування.

Суть цих методів полягає в об'єднанні мелкоштучних будівельних матеріалів на заводах, які їх проводять (цеглина, керамічні камені, дрібні стінні блоки, віконні і дверні блоки і ін.), або на базах виробничо-технологічної комплектації (обробні матеріали, покрівельні, санітарно-технічні, електротехнічні матеріали і ін.) в укрупнені пакети або контейнери (мал. 5.3), які за допомогою навантажувально-розвантажувальних і транспортних засобів переміщають від місця виробництва або комплектації до будівельного майданчика або заводу

Мал. 5.3. Засоби контейнеризації

а - універсальні контейнери; б - контейнери спеціалізовані (для лінолеуму і обробних плиток)

Складування. Доставлені на будівельний майданчик матеріали, вироби, напівфабрикати слід використовувати за призначенням по можливості без проміжного складування - конструктивні елементи відразу з транспортних засобів слід встановлювати на проектну відмітку, а матеріали і напівфабрикати подавати в зону їх використання. За відсутності такої можливості матеріали і вироби складують на місцях, передбачених генпланом буд, з дотриманням правил зберігання, щоб продукція при використанні відповідала технічним умовам.

Соседние файлы в папке тсп