Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тсп / Вступ.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
8.55 Mб
Скачать

6.7. Розробка грунту землерийно-транспортними машинами.

Землерийно-транспортні машини за один цикл розробляють грунт, переміщають його, розвантажують в насип або кавальер і повертаються в забій впорожні. Основними землерийно-транспортними машинами є скрепери, бульдозери і грейдери.

Скрепери відрізняє висока продуктивність. Їх використовують при розробці котлованів і на планувальних роботах в грунтах I-IV груп. Щільні грунти перед розробкою скрепером заздалегідь спушують. Товщина що розробляється за один прохід шару грунту залежить від потужності скрепера і складає 120.320 мм.

Робочим органом скрепера є ківш з ножовим пристроєм, розташованим в нижній його частині, яким при русі здійснюють пошарове різання грунту з одночасним переміщенням його в ківш. Розвантажують ківш з одночасним розрівнюванням грунту шаром завтовшки 220-550 мм також при русі скрепера.

Мал. 6.6. Схема розробки грунту скреперами

а - проходка по еліпсу; б - те ж, «по вісімці»; у - здвоєна проходка по еліпсу при двох насипах; г - т же, при двох виїмках; 1 - ділянка завантаження; 2 - навантажений скрепер; 3 - ділянка розвантаження; 4 - порожній скрепер

Схема роботи скрепера залежить від взаємного розташування виїмок і насипів. Простою є схема роботи по еліпсу (мал. 6.6,а). Але в цьому випадку машина робить поворот тільки в один бік, що приводить до нерівномірного зносу робочих частин скрепера. Для усунення цього явища використовують схему роботи скрепера «по вісімці» (мал. 6.6, б). Ця схема в два рази зменшує число повних розворотів скрепера, що підвищує його продуктивність.

При чергуванні насипу і виїмки найбільш ефективною схемою роботи скрепера є здвоєна проходка (ріс.6.6, в,г). Дальність транспортування грунту причіпними скреперами - до 1000м, самохідними, - до 3000м.

Бульдозерами розробляють грунт в неглибоких і протяжних виїмках і резервах для переміщення його в насип на відстань до 100м. Бульдозерами також обваловують, розрівнюють і планують грунт, зачищають дно котлованів після екскаваторної розробки. Вони часто входять в комплект устаткування, що забезпечує комплексну механізацію земляних робіт, розрівнюючи грунт, що доставляється різними транспортними засобами.

Розробку виїмок бульдозером ведуть ярусами, рівними товщині шаруючи, що знімається за один прохід. При цьому забезпечують роботу бульдозера під уклон.

На планувальних роботах грунт розробляють переважно траншейним або пошаровим способом.

Траншейним способом яруси завглибшки 400.500мм розробляють траншеями шириною у відвал бульдозера, залишаючи між ними незайманий грунт смугами 400.600мм (мал. 6.7, а). Їх зрізають бульдозером в останню чергу.

Мал. 6.7 . Схема розробки грунту бульдозером траншейним (а)

і пошаровим (б) способом

При пошаровому способі грунт розробляють шарами, на товщину стружки, що знімається, за один прохід бульдозера, послідовно по всій ширині виїмки або окремої її частини (мал. 6.7, би).

При дальності переміщення грунту більш 40м застосовують спосіб розробки з проміжним валом, а також спарену роботу двох бульдозерів. Відсипання грунту в насипі ведуть пошарово, починаючи з більш видаленої крапки від місця огорожі.

Грейдерами здійснюють планування території, пристрій укосів земляних споруд і протяжних насипів заввишки до 1м, профілюють дорожнє полотно, відривають кювети. Щільні грунти перед їх розробкою грейдером спушують тракторним розпушувачем або плугом. Грейдери використовують при переміщенні грунту на невеликі відстані.

Соседние файлы в папке тсп