Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosy_4_kurs_bukh_uchyot.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
237.9 Кб
Скачать

6. Облік формування доходів та витрат від іншої операційної діяльності

За загальними положеннями Положення (стандарту) 3 "Звіт про фінансові результати" господарсько-фінансова діяльність підприємства складається із звичайної діяльності та надзвичайних подій.

Звичайна діяльність - це будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення.

Основна діяльність - це операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу

Основна діяльність підприємства та інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю, відносяться до операційної діяльності.

Надзвичайна подія - це подія або операція, яка чітко відрізняється від звичайної діяльності підприємства та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді. До надзвичайних подій відносяться стихійні лиха, пожежі, техногенні аварії тощо та інші події, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

Для відображення всіх інших доходів від основної діяльності (крім доходів від реалізації) використовуються такі рахунки:

Рахунки 71 «Іншій операційний дохід» включают 9 субсчетов.

та 94 «Інші витрати операційної діяльності», 9 субсчетов.

У кінці звітного періоду (місяця, року) сальдо рахунків 71 і 94 списуються на субрахунок 791 «Результат основної діяльності».

Бухгалтерські записи за відображення операцій, пов’язаних із одержанням доходів від іншої операційної діяльності, відображаються наступними проводками:

1. Відображено дохід від реалізації оборотних активів:

Д-т 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»К-т 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів».

1а. Нараховане ПДВ від вартості реалізації оборотних активів:

Д-т 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів»К-т 641 «Розрахунки за податками».

1б. Списано реалізовані оборотні активи:

Д-т 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів»К-т рахунків запасів (20, 22 та інші).

3. Одержано дохід від операційної оренди:

Д-т 37 «Розрахунки з іншими дебіторами»К-т 713 «Дохід від операційної оренди активів».

4. Одержано дохід від операційних курсових різниць:

Д-т 362 «Розрахунки з іноземними покупцями», 612 «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями в іноземній валюті»К-т 714 «Дохід від операційної курсової різниці».

6. Списано кредиторську заборгованість по закінченні строку позовної давності:

Д-т 63 «Розрахунки з постачальниками та відрядниками», 68 «Розрахунки за іншими операціями»:К-т 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості».

8. Віднесення іншого операційного доходу на фінансові результати:

Д-т 71 «Інший операційний дохід»К-т 791 «Результат основної діяльності».

9. Списання інших витрат операційної діяльності на фінансові результати:

Д-т 791 «Результат основної діяльності»

К-т 94 «Інші витрати операційної діяльності».

7. Учет расходов будущих периодов

На с\х п\п некоторые расходы осущ-ют к началу произв-ого процесса или они относятся до нескольких произв-ных циклов и не могут быть отнесены полностью на себ-сть продукции текущего года. Поэтому их учитывают как расходы будущих периодов. К ним относ. расходы на кап.ремонт арендованных осн. средств, если он осущ. за счет средств арендаторов, предыдущая подписка технической литературы, газет и журналов, арендная плата, выплаченная заведомо, расхода на строительство временных летних лагерей и отрядов для животных, траншей и др. Особенностью расходов будущих периодов явл. то, что их учитывают в себ-сть продукции на протяжении следующего и дальнейших лет в части, которая приходится на каждый год. Этот срок не может превышать 4 года.

Для учета расходов будущих периодов предназначенный счет 39 «РБД», на кот. обобщается информация о сделанных расходах в отчетном году, которые подлежат распределению на объекты учета расходов будущих отчетных периодов. По ДТ счета 39 отображает накопление расходов будущих периодов в корресп. с КТ счетов 11, 13, 20, 22, 30, 31, 37, 47, 63, 64, 65, 66, 68, а по КТ - их списания (распределение) и включение в состав расходов отчетной периода. При этом дебетуют счета 15, 23, 37, (84, 85 — при перегруппировке), 91, 93, 94, 99.

Аналит. счета открывают отдельно для учета каждого вида расходов. Записи на счетах делают по данным счетов-фактур, накладных внутрихоз. назначения или лімітно-забірних карточек, нарядов на сдельную работу и др. По журнально-ордерной форме учета данные о расходах будущих периодов из первичных документов подлежат накоплению в Производственном отчете (ф. № 10.36 с.-г.) и Сводной ведомости № 10.З д с.-г. Синтетический учет следует вести в Журнале-ордере ф. №10.3 с.-г.

За дебетом рахунку 39 "Витрати майбутніх періодів" відображається накопичення витрат майбутніх періодів, за кредитом - їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]