Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка укр (2-Типові патоологічні процеси).doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
3.61 Mб
Скачать

Література

Основна:

  1. Патологічна фізіологія / За ред. М.Н. Зайка, Ю.В. Биця. – К.: Вища школа, 1995. – 615 с.

  2. Атаман О.В. Патологічна фізіологія в запитаннях і відповідях: Навч. посібник. – Вінниця: Нова Книга, 2007. – 512 с.

Додаткова:

  1. Билынский Б.Т., Володько Н.А., Шпарын Я.В. Иммунологические механизмы естественной проти­воопухолевой резистентности / Ин-т проблем онкологии им. Р.Е. Кавецкого АН Украины. – Киев, Наукова думка, 1991. – 245 с.

  2. Коган А.Х. Патофизиология опухолей (введение в общую теорию канцерогенеза). М., 1991.

  3. Кривчик А.А. Патофизиологические аспекты опухолевого роста. – Минск: Высшая школа, 1987. – 142 с.

Тема 5. Голодування і. Актуальність теми

Голодування – це не лише патологічний процес, що супроводжує багато захворювань, особливо травного каналу, а й результат певних соціальних умов. Захворювання розвивається не лише внаслідок повної відсутності за­сво­є­ння їжі, але і при неправильному або незбалансованому харчуванні.

Харчування, як і ріст і розмноження – одна з фундаментальних влас­тивостей живої природи. Без поступлення їжі і води, як і кисню повітря існу­вання організму неможливе. Необхідність пошуку їжі зумовлене боротьбою за виживання. Голод сприймається як величезна біда, смертельна небезпека. Людина в процесі еволюції виробила незалежність від жорстких законів природи. Це єдина істота, котра свідомо приймає їжу і воду, так як від цього залежить її життя.

Фізіологічне голодування виникає у деяких видів тварин під час зимової сплячки (бабаки, ховрахи, риби, плазуни, їжаки). А в Австралії та Африці в засушливий період року спостерігається літня сплячка у крокодилів і деяких риб. Пригнічення нервової і гормональної регуляції, терморегуляції і інтен­сивності метаболізму дозволяє тваринам триваліший час підтримувати життя за умов мінімальних затрат енергії. Патологічне голодування є найбільш поширене.

Голодування – як соціальна та медична проблема існує давно, але науко­вим підхід до цієї проблеми став тільки після отримання основних даних про обмін речовин в організмі. Голодування цікавить багатьох дослідників і зараз. Зібрано багато даних про механізми компенсації при голодуванні, що можуть застосовуватися з метою лікування різноманітних хвороб. Але доведено, що порушення задоволення потреб організму в їжі приводить до захворювань і порушень обмінних процесів в організмі людини.

Іі. Конкретні цілі

  1. Вміти відтворити експериментальну модель голодування. Знати соціальні аспекти проблем голодування, а також значення правильно організованого і збалансованого по якісному складу харчування в профілактиці неповного голодування.

  2. Вміти оцінювати періоди голодування

  3. Вміти визначати масу різних органів при голодуванні, їх співвідношення, які свідчать про певні міжорганні метаболічні зміни.

Ііі. Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін

Отримані навики

1. Біологія

обмін речовин і енергетичний обмін

2. Гістологія

гістологічна структура органів трав­лення

3. Нормальна анатомія

анатомічна будова травної системи

4. Нормальна фізіологія

обмін речовин і енергетичний обмін