Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
66
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Постодиплостомоз

Постодиплостомоз (чорно-плямиста, чорнильна хвороба, неоскоз) широко поширена хвороба, як в природних водоймах, так і в ставкових господарствах України, Молдови, Ставропілля, центральних і південних районах і зовсім не зустрічається на півночі. З ставових риб хворіють білий і строкатий товстолобики, білий амур, короп. Найбільш сприйнятливі мальки і цьогорічки.

ЗБУДНИК - метацеркарії (личинки) дигенетичного присисня Posthodiplostomum cuticola з родини Diplostomatidae. Метацеркарії грушоподібної форми довжиною 1,5 мм. Тіло поділене на дві частини - розширена передня і звужена задня, довжина задньої частини складає 1/5 - І/З довжини передньої. На передньому кінці розташована ротова, а в середній частині тіла черевна присоски. Орган Брандеса округлий . Розвиток паразита відбувається з участю двох проміжних хазяїв. Першим є молюски-витушки, які відносяться до родини Planorbidae (Planorbis planorbis, P.carinatus), другим - риби. Остаточний хазяїн - чапля (сіра, жовта, рижа та інші) і квакши. Доросла форма паразитує в кишечнику рибоїдних птахів, досягнув статевої зрілості паразит продукує яйця, які разом з екскрементами птахів попадають у воду. З яйця виходить мірацидій, вільно плаває, потім проникає в першого проміжного хазяїна молюска, де проходить ряд стадій до утворення церкарія. Церкарії проникають в тіло риби, локалізуються частіше всього під епідермісом, рідко в м'язевій тканині або внутрішніх органах. Метацеркарії формуються в шкірних покривах риб у вигляді сочевицеподібної цисти, яка оточується скупченням чорного пігменту. В кишечнику чапель треметоди через 2-3 доби досягають статевої зрілості і починають продукувати яйця (рис. 6)

ДЖЕРЕЛО ІНВАЗІЇ - рибоїдні птахи, хворі риби.

К

Рис. 6 Товстолобик, уражений чорноплямистою хворобою.

Життєвий цикл Postho­diplostomum cuticola: а - яйце; б - міроцидій; в - молюск-витушка, перший проміжний хазяїн з спороцистами; г - церкарій; д - метацеркарій; є - риба, другий проміжний хазяїн; ж - статевозрілий паразит; з - чапля, кінцевий хазяїн.

ЛІНІЧНІ ОЗНАКИ І ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ. На тілі хворих риб з'являються темні пігментовані плями, які перетворюються в невеликі чорні горбики. По мірі росту мальків горбик вростає в м'язеву тканину.

У мальків до двохмісячного віку виникає деформація тіла, викривлення хребта. При сильній інвазії порушується координація рухів, втрачається рухомість, затримується ріст. Хвора риба піднімається до поверхні води, стає слабкою і її легко виловлювати. Чорні плями утворюються в різних місцях: на плавцях, хвості, спині, боках, роговиці ока, слизовій оболонці ротової порожнини, зябрах та ін. Таких плям може нараховуватися до кількох десятків і навіть сотень.

ДІАГНОЗ легко встановити за наявністю на тілі риби чорних плям і горбиків. Крім того, проводять їх мікроскопію. Знаходження у мальків 1-2 міс. більше 10 метацеркаріїв є для них згубним.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ І ПРОФІЛАКТИКА. Лікування не розроблене. Найважливішим профілактичним заходом є розрив життєвого циклу збудника шляхом знешкодження чи різкого зниження чисельності молюсків - проміжних хазяїв. Проводять також агромеліоративні роботи: викошують рослинність, яка є сховищем для молюсків - витушок; культивують ложа ставів і сіють трави. Добрі результати в боротьбі з молюсками дає посадка у вирощувальні стави чорного амура, кормом якого є різні види молюсків. Для знищення молюсків застосовують хімічні засоби, як при диплостомозі.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ